Националната катастрофа е факт - икономически, демографски, социален. Здравната система е в колапс отдавна.
Схеми, сметки, лъжи на едро и дребно, унищожаване на законността и свободното слово, арогантност и лицемерие, некомпетентност и презрение - това са характеристиките на управляващата шайка.

Оставането им във властта е възможно само чрез фалшифициране на изборите.

Подаянията на Борисов имат лимит. Предстоят тежки месеци - глад, мизерно съществуване, болести и смърт. Пари няма и не само заради Ковид-епидемията. Обещанията и режисираният възторг от "успехите" на правителството не са в състояние да замъглят реалната картина на разрухата.

Най-важното сега е да се блокират оптимално възможностите за фалшификации на изборните резултати.

Народното събрание няма да го направи чрез съответни промени в Изборния кодекс, знаем защо...
Създаването на комитети и други формати за контрол на изборите е сериозна и полезна крачка.

Нужен е обаче регламент, който да облече решенията в законова форма.
Мисля си, че това може да се организира от Президента - единствената институция, която остана на страната на народа, показа твърдост, почтеност и воля.

Как да стане?

Едно широко обсъждане, организирано от Президента, инициирано от парламентарно представени или не партии и движения, на което да присъстват представители и експерти на всички опозиционни партии и движения, граждани, специалисти и задължително състава на ЦИК. А защо не и представители на ЕК или еврокомисията за граждански права и свободи, ЕП и други международни организации и структури.

Изборен кодекс (ИК) /чл.112 ал.1 т.2/ позволява като наблюдатели да присъстват чуждестранни представители на Европейския парламент, на чуждестранни парламенти, на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и други парламентарни асамблеи, на чуждестранни партии и неправителствени организации, както и лица, които не са български граждани, посочени от партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати.
Според чл.112 ал.5 Министерството на външните работи отправя покана към посочените организации, както и към лицата, посочени от партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати, или от чуждестранни партии и неправителствени организации.

Защо тогава българският президента да не ги покани да присъстват на едно предварително широко обществено обсъждане на гаранциите за честно провеждане на изборите.

Обсъждане с конкретни предложения, чиято ефективност да ангажира ЦИК да въведе съответните допълнения в правилника си, да въведе правила за работата на РИК и СИК, които да осигурят реален контрол. Простичко е - камера, запис, нотариус, само един химикал в секция и т.н.

Едно такова обсъждане ще покаже и друго - кой наистина иска контрол върху изборния процес.

Задкулисните процеси по договаряне на официални и скрити коалиции в бъдещото управление са в ход.
Купените рейтингови агенции са във вихъра на творческите си измислици, които утре да станат реалност чрез фалшификацията на изборните резултати.

Така че, може би е крайно време за такъв формат с водещата роля на президента. Само така би имало реален резултат.
За да се случи обаче е нужна широка обществена подкрепа и ангажиране на президентската институция. Президентът не чете мислите ни като Борисов и няма претенциите за Спасител. Той спазва закона.

Опозиционери, време е за реални действия!
Да оставим егото и критиките на Борисов и да проявим единомислие, воля и мъдрост!

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.