Проектът „111“ на Христина Райкова със стипендия в програмата „Перспектива на немското кино“

Българката Христина Райкова бе отличена на фестивала „Берлинале“ за проект за филм за журналистката Миролюба Бенатова. „111“ е заглавието на идеята за документален филм, който получава стипендия в програмата „Перспектива на немското кино“. 111-о е мястото на България в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на медиите.

Във филма Райкова ще разкаже историята на Миролюба Бенатова, която от разследващ журналист реши да стане шофьор на такси, защото за нея няма място в българските медии.

„От какво сме готови да се откажем в името на свободата си? – пише в мотивите си журито. – Българската журналистка Миролмба Бенатова повече не може да приеме условия в новинарския ѝ канал. Доброволно тя започва работа като таксиметров шофьор, за да продължи да разказва историите на хората в своята страна. Режисьорката Христина Райкова придружава Миролюба Бенатова в нейните пътувания с таксито. Пътниците се превръщат в отражение на обществото в държава, която заема 111-о място в света и последно в Европейския съюз по свобода на медиите. За да окуражим този интелигентен бунт, искаме да дадем стипендията „Kompagnon“ на „111“ на Христина Райкова.“


Иън Пърнел и Христина Райкова със стипендии от програмата „Перспектива на немското кино“ на „Берлинале 2020“. Снимка: „Берлинале“

 

Стипендията „Kompagnon“ на стойност 5 хил. евро се връчва на режисьори или сценаристи, които работят в Германия. Стипендията е придружена от менторска програма, която помага на отличените да създадат контакти в киноиндустрията.

Христина Райкова първоначално следва политология в Германия, след което специализира медийна продукция и прави магистратура по режисура във филмовия университет в Бабелсберг.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.