Имитацията на реформи в правосъдната система от страна на управляващите има за цел да бетонира статуквото. Ще насроча вота за Народно събрание за 28 март следващата година. До тази дата всички отговорни държавни органи – изборна администрация, изпълнителна и законодателна власт, трябва да създадат необходимите условия и мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве. Изборите трябва да бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини, както е по закон. Това каза днес държавният глава Румен Радев на брифинг пред медиите.

Във връзка с предложението да се създаде фигурата на прокурор, който да може да разследва главния прокурор, президентът коментира, че управляващите вече даже не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор.

"Всъщност управляващите ни предлагат прокурорската колегия, където главният прокурор има пълната власт, да посочва човека, който ще го разследва. Предлагат ни същият Висш съдебен съвет, който с огромно болшинство избра този главен прокурор, сега да избере и човека, който ще го разследва. Това предложение е далеч от всякаква логика и благоприличие. Имитацията на реформи в правосъдната система от страна на управляващите има за цел да бетонира статуквото", заяви Радев.

Въпросът с ваксините срещу Covid-19 има пряко отношение върху здравето и живота на българите не само за справяне с пандемията сега, но и за години напред, както твърдят водещи учени и експерти. Очаквам правителството да подходи с цялата отговорност по въпроса с компетентно и откровено разясняване, както за ползите и необходимостта от ваксиниране, така и за рисковете. Задължително е да бъдат получени всички разрешителни от Европейската агенция по лекарствата и българската Изпълнителна агенция по лекарствата, а ваксинирането да бъде само и единствено доброволно, като се даде шанс и то бързо на всеки желаещ. Много е важно да бъдат гарантирани и правата на тези, които няма да се ваксинират, допълни президентът.

Днес почитаме 111-ата годишнина от рождението на един голям българин, поет и антифашист – Никола Вапцароа, акцентира държавният глава Румен Радев.

"Този поет не само надживя всички опити на посредствеността да ревизира неговото място в нашата литература, но остава в сърцата на българите и е преведен на над 90 езика. Антифашистът Вапцаров е символ на свята кауза, която в последните години новите ревизионисти се опитват да изтрият от нашата история. Затова точно днес, когато отново има ежедневни посегателства върху демократичните ценности, е важно да почитаме паметта на хората, които отдадоха живота си в борба срещу фашизма, които мечтаеха за справедливост и се жертваха за свободата. - посочи той.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.