Застрахователната компания "Бул инс" до момента е превела по 10 лв. на трима наследника на двама от загиналите в трагедията край Своге през август 2018 г., пише "Медиапул".

За абсурдната несправедливост сигнализираха в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и шефа на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов наследниците на загиналите в катастрофата край Своге. От застрахователната компания заявиха пред Mediapool, че не дължат обезщетения в този случай, защото става дума не за "обществен превоз",а за "споделено пътуване".

В края на август миналата година 20 души загинаха, след като автобус се преобърна и изхвърча от шосето. След трагедията се стигна до оставки на трима министри, повдигнаха се обвинения на длъжностни лица, бе сменено ръководството на АПИ и бе създадена нова агенция за пътна безопасност.

Наследниците: Ние сме унизени и огорчени

"Уважаеми господин Борисов, знаете ли, че животът на един човек струва 10 лева? Да, 10 лева! На толкова застрахователна компания "Бул Инс" АД оцени живота на нашите майки, бащи и деца! Поведението на този български застраховател ни кара да се чувстваме унизени и огорчени, без вяра в справедливостта и закона. Ако "Бул Инс" АД нямат финансовия ресурс да платят за смъртта на 20 души, то тогава ние си задаваме въпроса дали няма да се повтори случая със ЗК "Олимпик", но този път със стотици хиляди засегнати българи",жалват се наследниците до Борисов.

Има две валидни застраховки, съотносими към обезщетенията на жертвите от трагедията. Едната е "Гражданска отговорност" на автобуса, която обаче ще зависи от изхода на наказателното дело. Тя е сключена с "Лев инс". Наследниците на загиналите следва да получат обезщетения и по застраховка "Злополука" за пътниците на седящите места, обясни пред Mediapool адв. Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

По думите му в случая има фиксиран размер на обезщетението по застраховка "Злополука" при смърт на пътник – 50 000 лв., които се делят между наследниците на загиналия. За получаването на сумата са необходими 5 документа – протокол за ПТП, списък на пътуващите, смъртен акт, удостоверение за наследници и номер на банкова сметка.

"Всички тези документи са представени от трима от наследниците още през септември – октомври в компанията "Бул инс", с която е сключена застраховката, но до момента на хората е изплатено обезщетение от 10 лв.", разказа Тодоров.

По думите му първоначално застрахователят е отказвал да плати, но след жалба до КФН, последвана от проверка, дружеството "Бул инс" е решило да изплати по 10 лв.

"Няма никаква връзка между подобно евентуално нарушение и застраховката", смята адв. Тодоров. По думите му наследниците ще пристъпят към дела срещу застрахователя. Всички те са на различен етап по отношение на претендирането на обезщетенията.

"Бул инс": Не дължим обезщетения

Официалната позиция на "Бул инс" е, че в този случай компанията не дължи обезщетения, тъй като фаталният курс с автобус на фирма "Мобилус 5" ООД няма характеристиките на редовен обществен превоз, нито на случаен превоз, а по-скоро става дума за споделено пътуване, разясни пред Mediapool изпълнителният директор на "Бул инс" Стоян Проданов. Ако ставаше дума за обществен превоз, трябваше да има билети на пътниците или договор и фактура за случаен превоз, а в случая няма дори редовен пътен лист, каза още Проданов. 

Мениджърът обясни, че преведените 10 лв. на всеки от наследниците са символична сума заради наложената от КФН принудителна административна мярка (ПАМ) на компанията, изискваща незабавно плащане. "Ние сме обжалвали мярката в съда, но тъй като нашата жалба не спира изпълнението, сме превели тази символична сума от 10 лв., която, ако спечелим делото, ще ни бъде възстановена", заяви Проданов.

Той посочи, че застрахователите са призвани да защитават обществения интерес, което означава, че плащат обезщетения само в предвидените от закона случаи, за да защитят интересите на всички застраховани лица.

Проданов добави, че ако съдът потвърди мярката на КФН, компанията ще плати обезщетенията от 50 000 лв. на смъртен случай, но иначе не смята да се поддава на упражнения "натиск" и "шантаж" от страна на адвокатски кантори.

В заключение Стоян Проданов отбеляза, че миналата година дружеството "Бул инс" е изплатило обезщетения за 70 млн. лв. и проблемът не е в необходимия 1 млн. лв. за компенсация за 20-те смъртни случая. "Ние целим да спазваме закона и имаме принципна позиция, на която държим",каза Проданов.

Контролният орган засега мълчи

До момента Комисията за финансов надзор няма позиция по случая.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.