Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е свикал за утре пленум на съда. Поводът е получено писмо от независимия кандидат за евродепутат Десислава Иванчева, с предложение ВАС да поиска от Конституционния съд да касира българския вот за Европарламента, пише сайтът "ДеФакто"


Десислава Иванчева

Крайният срок за отправяне на такова искане до КС е до 15 дни след официалното обявяване на изборните резултати. В случая те бяха обявени от ЦИК на 31 май.

КС единствен се произнася по законността на изборите у нас – независимо дали става дума за НС, местен вот, за президент или за Европарламент. В същото време право да се обърнат към него с такова искане имат главният прокурор, двете върховни съдилища и минимум една пета от националните депутати. Участвалите във вота кандидати нямат пряк път към КС.

В искането си Десислава Иванчева (която направи фурор на евровота, като се класира седма поред по резултати – преди нея бяха само петте партии „победителки“ и „Воля“) сочи противозаконното следизборно заличаване от листата на ДПС на нейните водачи Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, което е опорочило обявените от ЦИК крайни резултати.

В тази връзка цитира и решение на КС от 2001 г. с докладчик Тодор Тодоров, че актът на овластяването на народните избраници е актът на техния избор. Обявяването на резултатите, полагането на клетва и др. са констативни, а не правопораждащи актове.

Писмото си Иванчева е адресирала и до двете върховни съдилища – ВКС и ВАС. От касациония съд няма информация за свикан пленум по въпроса.

Дотук искане за касиране на вот вече е било „препредавано“ – така през 2009 г. главният прокурор Борис Велчев сезира КС за изборните резултати на ДПС. Велчев се обърна към Конституционния съд по искане на РЗС, ВМРО и „Синята коалиция“. А КС за първи – и единствен засега – път, частично касира изборните резултати.

Съобщението от ВАС

„Пленум на съдиите от Върховния административен съд ще се проведе утре, 12 юни 2019 г. от 15,30 часа. Той се свиква във връзка с постъпила жалба от Десислава Петрова Иванчева, регистрирана като независим кандидат за член на Европейския парламент, против законността на избора на Атидже Байрямова Алиева – Вели и Искра Димитрова Михайлова – Коларова, и двете от листата на „ДПС“, обявени с решение № 456-ЕП/31.05.2019 год. на Централната избирателна комисия.

Върховните съдии трябва да вземат решение дали да бъде сезиран Конституционният съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от Република България.

Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната. Решение № 456-ЕП/31.05.2019г. на ЦИК, с което тези заявления за оттегляне на съгласие се зачитат, нарушаваКонституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други, пише в жалбата.

Върховният административен съд е носител на правото да оспори законността на проведените на 26.05.2019 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България, както и законността на избора на отделен член на Европейския парламент от Република България.

Съгласно чл. 394, ал. 2 от Изборния кодекс ВАС може да сезира КС въз основа на постъпило в срок (чл. 394, ал. 1 от ИК) оспорване от кандидатите за членове на Европейския парламент от Република България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите“.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.