Десетки изказаха съболезнования на стените си във Фейсбук, а някои споделиха мили спомени с нея

Тази нощ в болница в Пловдив на 70 години почина известната телевизионна журналистка Нери Терзиева. Съобщението идва от съпруга й Евгени Тодоров, който уточнява, че смъртта е настъпила вследствие на усложнения от диабет, от който Терзиева е страдала дълги години.

Нери Терзиева е родена на 21 февруари 1952 г. във Велинград. Завършила е журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 1975 г. до 1989 г. е била репортер и водещ в Пловдивския телевизионен център към Българската национална телевизия. От 1990 г. е продуцент на новините, водещ на централната информационна емисия "По света и у нас" с Асен Агов и програмен директор на БНТ (1990-1993). Основател и директор на телевизионната програма "Ефир 2" в БНТ от 1 юни 1992 г. Тя е съавтор и водещ на първото икономическо предаване по БНТ - "За един милиард".

От 27 януари 1997 г. до януари 2002 г. Нери Терзиева е секретар по печата на президента Петър Стоянов. 

Автор е на проекта "Темпо" за национална независима телевизия, спечелил конкурс в 36-ото Народно събрание (1991-1994).

В периода 2015-2019 г. Нери Терзиева ръководи "Българска международна телевизия" ("Би Ай Телевизия" (BIT).

Автор е на много документални филми и сценарист на игралния филм "Откраднати очи" (2005).

След това поема връзките с обществеността на "Овергаз".

На 29 май 2016 г. е удостоена със специалната награда за телевизионна журналистика "Свети Влас" за принос в телевизионната журналистика и старта на "Би Ай Телевизия".

Преподава журналистика в Пловдивския и Софийския университет.

Тя е автор на сценария за филма "Откраднати очи", за невъзможната любов на българин и туркиня по време на "възродителния процес" в България.

По време на т.нар. възродителен процес - зловещия евфемизъм за масовото изселване на хиляди български турци от България, Нери е сред "преименуваните". За събитията тя е разказвала неведнъж. И винаги е обяснявала, че търсенето на отговорност (впрочем неслучило се и до днес) не трябва да помрачава способността на човек да изпитва обич.

Поклонението ще се извърши в много тесен кръг.

С минута мълчание депутатите почетоха паметта на Нери Терзиева.

"В днешния ден, за съжаление, ни напусна много уважаван и достоен човек, човек с ясна гражданска позиция, който е сред най-уважаваните и най-точните и справедливи журналисти – Нери Терзиева, моля да я почетем с едноминутно мълчание", каза от трибуната на Народното събрание председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН.

Веселина Седларска:

Нери... Благодаря ти, че те имаше.

Небесната редакция става все по-съвършена. А тук местата им остават празни. Д-р Тони Филипов, Жоро Коритаров, Милен Цветков, сега и Нери Терзиева (не вярвам, че пиша името ѝ в тази поредица.) Не е вярно, че няма незаменими хора.

Проф. Атанас Семов:

Нери Терзиева беше изключителна личност!

С огромен интелект и възхитителна душевност. Красива и дълбока, усмихната и гранитна.

Благодаря ти, Нери, за "Насе, точно така!" и за щастието да те познавам! Светлина в небесното студио!

Силвия Великова:

Нерка, само преди седмица се разбрахме да се видим. Явно няма да е тук. Обичам те и ти благодаря за всичко, което ме научи и всички шансове, които ми даде. И - да - има незаменими хора. Лек път

Слави Трифонов:

Познавам много хора от цял свят, не само от България. Просто такава ми е работата.

Не, такава ми беше работата.

И за много малко хора, които познавам, мога да кажа със сигурност, че са добри хора.

Днес с огромна мъка на сърцето разбрах, че е починал един такъв човек.

Нери Терзиева, ти беше не само добър човек, но и щедър, широкоскроен, умен и прекрасен човек.

Толкова е тъжно, че няма повече хора като теб. И още по-тъжно е, че и тебе вече те няма.

Ани Алашка:

Ако това е вярно (ще ми се да не е), наистина ме попари. Nerry Terzieva ще ми липсва със своя професионализъм, такт и финес. Прекрасен, истински човек и приятел...

В период от няколко години двете пиарствахме на Сашо Дончев в двете му тогавашни битиета - собственик на "Овергаз" (Нери) и председател на БСК (моя милост). С Нери работехме прекрасно - нито веднъж не се е случило да си правим "сечено", да спорим, да си изхвърляме егото или каквото и да било друго нещо неприятно. Напротив, винаги сме се разбирали, помагали сме си (най-вече тя на мен) и сме споделяли хубави чувства помежду си. Изключително много й благодаря за приятелството и колегиалността!

Светлина по пътя, Нери! Обичам те и винаги ще те помня само с добро!

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.