В четвъртък Великова беше свалена от ефира на програма „Хоризонт“ след решение на и.д. директор на програмата Николай Кръстев, който застана на поста в същия ден на мястото на пенсионирания Ивайло Савов. Като причина за отстраняването на Великова бе изтъкната несъвместимост с длъжностната и характеристика. В петък сутринта БНР спря за пръв път в историята си излъчването на програма „Хоризонт“ в цялата страна. Предишната вечер след 21 ч. като причина беше посочена профилактика, но според журналисти от медията истинската причина за това е била, че никой не е поискал да поеме предаването, което е трябвало да бъде водено от Великова. "Като чух за тази глупост, й се обадих да потвърди. Не го познавам директора на БНР, не съм го и виждал. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт дава парите, но не се меси, но съм и председател на партия, чиято парламентарна група е гласувала за неговия избор, и ако не оправи това безобразие, ще отида в парламента и ще накарам парламентарната група да му иска оставката", каза Борисов. Определението „главанаци“ не се използва за пръв път от премиера Борисов. През 2016 г. той определи по същия начин участниците в престрелка в Слънчев бряг. Тогава тежко ранен бе Димитър Желязков – Митьо Очите. "Решаването на медийни казуси посредством лични обаждания от страна на премиера Бойко Борисов не подхожда на държава, в която институциите работят. Това се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) във връзка с отстраняването и последвалото връщане на журналистката Силвия Великова в ефира на Българското национално радио (БНР)", припомня "Свободна Европа".

В петък пред сградата на БНР се проведе простест, а от управителния съвет на БНР излязоха с позиция, че са препоръчали в програма "Хоризонт" да бъде „осигурен плурализъм“, което ще се случи чрез определянето на един допълнителен журналист във всеки ресор. Малко по-късно стана ясно и това, че Николай Кръстев е подал оставка.

Силвия Великова бе върната в БНР на предишния си пост след разговор с премиера Бойко Борисов.

"Свободата на словото е в основата на демокрацията и в България тази фундаментална ценност е в криза. Очевидно държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, каквато е нормалната европейска практика, и мисля, че на това нещо е крайно време да се сложи край. Тук виждам ролята да излезе и директорът на БНР, и разследващите, да обявят какви са истинските мотиви, защото става въпрос за обществена медия, а ние трябва да научим от тях какви са реалните мотиви зад това спиране и зад всичките тези събития. Според мен има лъч надежда. Той е в поведението и реакцията на журналистите от Българското национално радио, които явно проявиха солидарност и подкрепени от свои колеги от други медии, дадоха пример как се отстоява достойнство, как се отстоява свобода на словото и професионални стандарти." С тези думи президентът Румен Радев коментира безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември, както и случващото се в БНР през последните дни, в отговор на журналистически въпрос за поисканата допълнителна от него информация от СЕМ и ДАНС по казуса. 

Премиерът Бойко Борисов побърза да подаде "телефонната топка" от болната глава на здравата: "Ако това е неговият телефон, разбирам. Той може би знае. Това беше саботаж срещу правителството. Надявам се прокурорите в рамките на днешния и утрешния ден да приключат цялата тази работа. Те правят саботаж срещу правителството. Правят саботажи срещу агенцията за приходите, агенцията за вписванията. Планирани, целенасочени, за да строшат системата. Изведнъж правителството е виновно. За кое? За това, че правят саботажи".

За капак, генералният директор на БНР Светослав Костов обяви, че никой не е спорал програма "Хоризонт" по БНР и се закани да поиска повече пари за националното радио: "Никой не е спрял програмата. Има докладна от директора на дирекция "Техника" преди няколко дни заради проблемите. Абсолютно решението на господин Пламен Костов за вид профилактика беше подркепено. Няма, както в предишни години да бъдат залагани пари за ремонти, за капиталови разходи. Ще искаме от Министерство на финансите 25 процента увеличение на заплатите на служителите в БНР".

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: "Аз предполагам, че най-рано днес, най-късно в петък. В този период ще ви бъде отговорено на всички въпроси, ще има официално изявление на прокуратурата. Днес наблюдаващият прокурор от ВКП ще анализира с колегите от ДАНС всички факти и обстоятелства, които са възложени да бъдат проверени. Ще бъде изяснена цялата ситуация, както и ще получите пълна информация за установеното до момента. - 00:05:42 - Както виждате прокуратурата е максимално открита до момента. Публикуваме факти и обстоятелства от досъдебни производства. Съзнаваме, че представлява обществен интерес този случай и ще бъде информирано обществото, чрез вас, за всички факти и обстоятелства, които са установени".

Силвия Великова: "Нямам писмено мотивирани причини за свалянето ми от ефир. В 13,30 ч. ни извика новият ни директор Николай Кръстев и каза кой какво поема от ресора ми и кой поема утре предаването ми. Аз го готвих допреди малко и трябваше да отида на протеста срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор"

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.