„Лично аз съм сигнализирал службите за разплащането „хауаля.“  Разплащането може да бъде във всичко, което е конвертируемо - наркотици, човешки органи, проституция, деца, жени, коли. Всичко.
Не веднъж във Фейсбук съм казвал: Българското гражданство и българската земя са свещени! И трябва да се дават /а не да се продават/ само на български граждани!“

Мажд Алгафари е роден на 28 октомври 1967 г. в София. Преводач е и придружител на арабски делегации (1987 – 1991 г.) От 1991 г. е собственик и управител на агенция за преводи и легализация. Преводач с арабски език в БНР (2003 – 2006 г.), пиар на СФСМВР (2012 – 2013 г.), преводач и вещо лице към съдебната система, полиция, следствие, прокуратура, ГДБОП и други институции в Република България. Мажд Алгафари е основен преводач и организатор на преводите на българо-турската граница в района на РДГП – Елхово (2013 – 2015 г.).

-    Преди дни бяха задържани 43 чужди граждани и една българка, участници в схемата "хауаля" за пренос на пари. Малко медии, обаче, обърнаха внимание на това, че сигналът е на чужди служби. Има ли нашето разузнаване достатъчно възможности за неутрализиране на подобен вид схеми, господин Алгафари?

-    Бих казал, че това не е само по сигнал на чужди служби. Напълно съм убеден, че в основата си това е разработка на нашите служби. Защо? Преди години /2014-2015 г./ лично аз съм сигнализирал службите за този вид разплащане, защото това не е плащане. Това, което установих по време на моите разпити бе, че масово от тях започнаха да влизат в България по един особен начин, а именно - те са оставили някъде пари в някакво си бюро, например в Турция. Когато отношенията ни станаха малко по-приятелски, разбрах, че това са едни такива места, където даден човек гарантира за теб. И когато пристигнеш до точка "Б", ако не той, аз ще ти платя парите. Като изследвах този начин на плащане установих, че това е точно системата "хауаля". Тоест, човекът получава някаква услуга на основата на някакво доверие. Обърни внимание, че не става дума за пари и финикийски знаци. Разплащането може да бъде във всичко, що е конвертируемо – наркотици, човешки органи, проституция, деца, жени, оръжие, коли. Всичко. И човекът, който тръгва например от Турция и дължи на лицето "Х" /трафиканта/ сумата от 5000 евра, той си получава тези пари от някой друг.

-    Всъщност те не носят пари, пресичайки граници и държави?

-    Не. Парите са обърнати в нещо, което няма как да се хване. Когато тръгналият, както казах по-горе, стигне в Германия, той не плаща на лицето "Х" 5000 евра, а от Германия може да му изпрати, да речем, две коли. И по този начин да се разплати. Тези две коли продължават към терористичните групировки. А може човекът да се е разплатил, като е оставил и дете. Не веднъж съм сигнализирал и за това. Колко деца има, особено в Западна Европа, които се водят мигранти и са на улицата, но никой не знае къде са родителите им. Включително и те самите. Тези деца са обменна монета за това, че някой някъде е пристигнал или някой дължи нещо на друг.

-    Знае ли се колко мигранти пребивават в момента у нас, както в Центъра за временно настаняване в Харманли, така и в други градове?

-    За хостели по места няма нито официална, нито неофициална информация. А иначе, в домовете за бежанци има-няма триста, четиристотин души. Не могат да запълнят капацитета на тези домове. Лошото е там, че държавата хвърли купища пари в нещо, което нямаше абсолютно никакъв смисъл – сгради, администрация, обслужващ персонал, обзавеждане. Сега всичко стои неизползваемо. Да, наистина преминават бежанци, аз ги наричам мигранти, а повечето пъти и престъпници минават, но нито един от тях не се задържа в България. Дадохме милиони, които в момента седят като паметник.

-    Само с пари ли се вербуват наши граждани, както Исения от Пазарджик, които помогат на радикални ислямисти или има и други прийоми?

-    Не, не само с пари. Всичко, което може да се конвертира във финикийски знаци, е годно за употреба. Казах по-горе: наркотици, оръжие, органи, деца, проституция. Парите са краен продукт и не винаги тези неща се обръщат в пари. Имам много примери за подобни разплащания. Ако лицето "Х" дължи някаква сума, тя може да се плати и в бъбрек или в черен дроб, или с 16 годишно момиче, или дори с 14 годишно. Може и с жена, може с наркотици. Често купуват коли, а собственикът няма дори представа, че тази кола участва в някакво престъпление.

-    Превеждате от арабски на чужди граждани по различни дела. За какво най-често се съдят тези хора?

-    Както за дребни глупости, така и за малко по-тежки неща, като наркотици, побоища, посегателство. Делата, които са за тероризъм, се броят на пръсти и тепърва прохождаме в тази процедура.

-    „В България действат опасни схеми за продаване на гражданство“. Това обяви самата Еврокомисия в доклад, който ще бъде публикуван утре /сряда/, но Ройтерс го оповести днес. Можем ли да предполагаме какво ни чака в бъдещи след тази „търговия“?

-    Има една много хубава българска поговорка: „Каквото си надробил, това ще сърбаш“. Много наши управници повярваха, че са недосегаеми. И започнаха да търгуват с нещо свято, каквото е гражданството, и да го продават срещу различни суми. Това, което знам от много доверен човек е, че 5 000 евро е гражданството. Оформят се всичките документи - свидетелство за съдимост от Македония, медицинско или каквото друго трябва и се подават документите в Министерството на правосъдието. Пробутват се малко по-напред и се получават. Това е едно от нещата, за които не веднъж във Фейсбук казвам: българското гражданство и българската земя са свещени! И трябва да се дават /а не продават/ само на български граждани. Не може някакъв чужденец, за това, че се е оженил в България или че живял тук пет години, да има правото да получава българско гражданство. От какъв зор? Примерно, ако българка се омъжи за иракчанин, значи тя си го е харесала като такъв. Защо трябва да му даваме българско гражданство? Какво му пречи да си остане иракски гражданин? Само за това, че е сключил брак с българка?

-    Явно законът е повече от необходимото либерален!

-    В Арабския свят гражнанство не можеш да придобиеш посмъртно. Щом си българин, остани си българин, не дразниш никого. Ако се разведеш, ти си отиваш в България, другата половинка си остава в нейната страна и това е.

-    Като човек видял доста и срещнал какви ли не хора, имаш ли отговор на въпроса: Как става така, че обикновеният мюсюлманин /и не само/ се радикализира до степен да е готов да умре като хвърчащи късове месо? Какво е това трансформиране на съзнанието?

-    О, да! Аз ще дам друг пример – как един български гражданин, гледаш го нормален човек и изведнъж извършва някакво престъпление, убийство? Или пък спира колата, скача и почва да бие някой друг? И едното и другото е престъпление, разлика няма.

-    Но те отиват на предизвестена смърт, Мажд, това е необяснимото?

-    Това са убежденията. Сещаш ли се навремето в България колко секти имаше? Колко българи завлякоха и убедиха в разни химери? Това е една психологическа война. Чрез агентура хващат една общност, която няма кой знае колко алтернативи. Привличат и почват да ги убеждават: ти сега, като отидеш горе в рая, там те чакат едни девици и какво ли не. Използвам един по шеговит пример. Ти на колко реклами за диети си повярвала? Или на козметика? Като си купиш еди кой си продукт и като го употребяваш една седмица и ще получиш чудо. И вярваш, а резултатът може да е нулев. Това е същото. Промиване на съзнанието и спекулации с човешката психика. На същия принцип работят и телефонните измамници, които играят със съзнанието на хората. От сто души ще убедят пет, но и толкова са им достатъчни.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.