Правителството е в цайтнот и се ослушва като чумаво прасе в картофена нива преди евтаназия. Каквото и да предприеме изпълнителната власт от тук нататък, ще е винаги с отрицателен знак за ръководителите й. Отнася и се и за прокуратурата, която само според закона е част от съдебната власт, но на практика е превърната в политически инструмент.
Очаква се бунтовете срещу убийствата на прасета да обхванат цялата страна, като през септември месец ще се слеят с масовите протести с искания за: съдебна реформа, оставка на правителството и оттегляне на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

В Пловдивско, Сливенско и Пазарджишко - също на бунт срещу клането на прасетата Очаква се протестиращите да блокират отново главния път Сливен – Ямбол, пише "Сега".

Стопани от три пловдивски села, които до тази вечер трябва да премахнат прасетата от личните си стопанства се събраха на протест в центъра на Радиново, съобщи БНР. 

Повечето от протестиращите заявиха, че би трябвало да се пристъпи към унищожаване на прасетата, ако има констатирана зараза, а такава в областта не е налице. Затова отказват да заколят животните. 

Втори протест срещу мерки за ликвидиране на домашните прасета, отглеждани във ферми тип „заден двор“, като мярка за ограничаване на африканската чума по свинете ще се проведе днес от 17,30 часа в сливенското село Крушаре. Очаква се протестиращите да блокират отново главния път Сливен – Ямбол. 

Днес до обяд изтича поставеният от протестиращите снощи срок за отмяна на заповедта на Министерство на земеделието за унищожаване на домашно отглежданите прасета. В противен случай организаторът на протеста Валентина Василева обяви, че ще блокират страната.

Към протестиращите днес се очаква да се присъединят и групи от общините от Ямболска област.

Собственици на прасета от Пазарджишко подготвят протест за 16 ч. въпреки отлагането със седмица на принудителното ликвидиране на домашните прасета в района заради африканската чума.

Според кметовете на села в района, в обещанията, дадени вчера от земеделския министър за финансова помощ на стопаните със заден двор, няма конкретика и яснота. 

Собственици на прасета за лична консумация все още не приемат драстичните мерки. Те настояват да се предприемат сериозни мерки за популацията на дивите прасета, регистрация на всички малки индивидуални ферми, така наречените „задни дворове“ и дезинфекция. Протестният митинг ще се проведе в центъра на Пазарджик.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.