Главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник и кандидат да го наследи Иван Гешев са на тайно посещение в САЩ. Заминали са преди няколко дни с полет през Германия. Заедно с тях е и председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Това научи Фрог нюз от дипломатически източници, пожелали анонимност.

Информацията бе потвърдена от три независими източника. В главна прокуратура знаят само, че Цацаров и Гешев ще отсъстват до петък, 17 октомври, защото са „навън“, но не знаят къде.

Посещението е обвито в мистерия. За седем години, откакто е главен прокурор, Цацаров нито веднъж не е канен в САЩ. Дори се говори, че е в т.нар. „черен“ списък на US-посолството в София и има забрана да пътува отвъд океана. Дали е така, няма доказателства, но е факт, че през целия мандат той посети два пъти Турция (в разгара на скандалите с контрабандните цигари на „Булгартабак“, в който бе замесено името на Делян Пеевски), гостува на приятеля си Юрий Чайка в Москва, посети Азербайджан, Казахстан, Румъния, Дубай посети, където е изнесената централа на Пеевски, но нито веднъж Съединените щати. А подкрепата на САЩ за прокуратурата би била особено важна. Вместо това сме свидетели на годишните доклади на Държавния департамент, където в раздела за България най-острите критики са срещу правораздаването и отказа на институциите да се борят с корупцията, което е явна критика към държавното обвинение.

Много странно е пазенето на тайна за това посещение. Когато Гешев бе в САЩ през март 2019 г., той направи щедри изявления пред медиите. Изреди какви разговори са водени с него там, като подчертаваше, че ставало дума нйа-вече за борба с тероризма, как сме щели да прилагаме американски модел в тази посока и пр. Истината е, че пo врeмe нa cрeщaтa му cъc зaмecтник-дирeктoрa нa ФБР Дeйвид Бoудич във Вaшингтoн му e билo oбяcнeнo, чe e крaйнo врeмe дa ce прeдприeмaт рeшитeлни дeйcтвия cрeщу кoрупциятa и прaнeтo нa пари в Бългaрия. Бил нaзoвaн и кoнкрeтeн пoлитик-oлигaрх, кoйтo дo мoмeнтa e недосегаем за всички институции.
 
Защо тогава е пазено в тайна това посещение, вместо да се бие барабана и да се надуват фанфарите, каквато практика бе въведена от Цацаров от времето на Костинбродската афера, фалита на КТБ и бе надградена от Гешев, който всекидневно е медиен герой в репортажи и изявления как бори лошите. Постоянно се хвали и с подкрепата, която получава от трудови колективи, колеги, полицаи, учени и пр. Една подкрепа от Вашингтон би била черешката на тортата в навечерието на избора му за главен прокурор, но вместо това – мълчание.  
 
Няма съобщение и в официалния сайт на американското посолство в София, което също е странно – обикновено от мисията са много коректни и отбелязват всички новини, отнасящи се до отношенията САЩ – България.

Информация за посещението няма и в Министерството на правосъдието на САЩ. Ако визитата е официална съобщение щеше да има със сигурност, защото министърът е и главен прокурор, коментираха за Фрог нюз юристи, запознати с правилата и протокола в Щатите. Според тях е много вероятно Цацаров, Гешев и Георгиев да са поканени на неофициален разговор по деликатни теми като прането на пари, нарушенията на човешките права и други действия, предмет на дело в Нюйоркския съд и разследване на ФБР по закона РИКО, в които казуси се замесват имената на български политик, банкери и институции.

В интерес на истината анализаторът Илиян Василев и сайтът Информиран.нет написаха, че се готви пътуване на Цацаров и Гешев в САЩ. Те също обръщат внимание на пълната секретност, царяща около посещението. Колегите от Информиран.нет смятат, че висшите ни прокурори ще получат инструкции за арести на политици у нас за корупция след изборите - в началото на ноември. Припомнят също, че когато Пеевски бе назначен за шеф на ДАНС идеята е била да арестува Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Това не стана, но пък бе фалирана КТБ и за арест бе обявен Цветан Василев.

Наши източници коментират, че е много вероятно във Вашингтон Цацаров и Гешев да получат инструкции какво да предприемат по отношение на войната, която Пеевски е обявил на Борисов. Американците се убедили, че без натиск отвън нито една институция в България не смее да посегне на известен политико-мафионтски-медиен кръг, който безчинства от години.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.