Скрепяването на българо-македонската дружба с гръмко обявения от премиера Кирил Петков рестарт на авиолинията София-Скопие приключи. Полетите няма да се изпълняват поради липса на желаещи пътници.

Българската авиокомпания "Гъливер" спря да продава билети за  полета  София-Скопие  от 21 май, съобщи специализираният самолетен портал Ex Yu Aviation.

Според македонски медии полетите се осъществяват със 7-8 пътници, а е имало случаи, когато са борда е имало само двама-трима души, по-малко от екипажа.

Засега не е ясно дали  полетите се отменят окончателно, тъй като няма обяснение от българската авиокомпания, която е спряла да продава билети и за Тирана.  Скопие и Тирана бяха  единствените чужди дестинации на "Гъливер", уточнява "Клуб Z".

Na 11 февруари самолет на авиокомпания "Гъливеър" излетя в 10 ч за първия си полет от рестарта на линията София-Скопие. На борда бяха министрите на транспорта на България и Северна Македония Николай Събев и Благой Бочварски, както и министърът на туризма Христо Проданов. С тях за македонската столица излетяха туроператори. 

"Искам да ви кажа, че с министър Благой Бочварски се работи много лесно и ефикасно. Когато насреща има интелигентен и практичен мъж се работи лесно. Ние знаем, че не можем да говорим за добър жизнен стандарт, ако няма добра икономика. Само три седмици след първите ни срещи, ние направихме първа крачка за по-добър стандарт за гражданите на Северна Македония и България. Създадохме този инструмент, който сега се нарича София-Скопие и този инструмент трябва да дадат възможности за по-добър икономически стандарт. Сега вече имат думата туроператорите. Моделът, който създаваме трябва да има икономически смисъл и за нас е радостно да съобщим, че след тристранна среща на двамата летищни оператори собственикът на компания "Гъливер" ни информира, че двете летища ще подкрепят с програма за стимулиране на нови полети тази линия и нейното продължение така, че да нямаме линия, която съществува 6 месеца, а по-дълго време. Време е да направим тунела и да пуснем железния път най-вече през най-тежката част Деве баир", каза тогава министърът на транспорта Николай Събев.

Транспортният министър изрази тогава мнение, че е "време е да направим и жп линията от София до Северна Македония".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.