В началото на новата година печатни издания и онлайн медии традиционно публикуват рейтинги на места, където определено трябва да отидете през следващите 12 месеца. Хората намират за удобно да планират ваканция предварително, през януари има силно желание за приключения, а бонусите още не са похарчени. Списъците на местоположенията, които в никакъв случай не си струват да бъдат посещавани, обикновено се появяват по-късно, въпреки факта, че от година на година основно става въпрос за едни и същи места. Защото, ако някъде е гадно, почти невъзможно е това да се поправи за кратко време, пише Lenta.ru.

Руският сайт Lenta.ru, използвайки Instagram, проследи кои са най-страшните места на световната карта навреме, за да предпази от грешен избор неорганизирани туристи и в същото време да се увери, че репутацията на Москва в Голяново не е толкова страшна, колкото е нарисувана.

Колкото и да е странно, криминалното ядро ​​на планетата беше открито в България - страна, която руснаците свързват с евтини курортни ваканции, пророчицата Ванга и с поп краля Филип Киркоров. Тук, в град Пловдив, има квартал Столипиново, признат за най-опасен в света, сочи онлайн изданието в своята статия.

Столипиново се счита и за най-големия цигански регион в Европа. Общо около 50 хиляди души живеят тук, на брега на река Марица. Мястото е кръстено на Аркадий Столипин - руския генерал, бащата на премиера и известния реформатор Пьотр Столипин. 

Визуално Столипиново е типично циганско гето, високи панелки, които са "рамо до рамо" с незаконно издигнати частни къщи и бараки. Обектите, построени без разрешение, се разрушават периодично, но на техните места бързо се появяват нови незаконни сгради. Но изглежда, че незаконното строителство е най-незначителният проблем в региона.

Сивотата на сградите и ежедневието се разрежда с ярки дрехи и празници. Жителите на района опъват огромни маси на улицата. Друга местна атракция е пътуващ цирк и колоритните сватби.

Заможните цигани карат скъпи коли, докато останалите се предвижват предимно пеша. Не се спазват правилата за движение по пътищата, което неизбежно предизвиква инциденти. През септември 2011 г. цяла България беше залята от антицигански вълнения, след като цигански барон удари 19-годишен българин в село Катуница (близо до Пловдив) и шофьорът избяга от местопроизшествието. Жители на повече от десет български града се разбунтуваха срещу циганите. В Пловдив, Столипиново трябваше да бъде защитен от полицията.

Къщите тук не се ремонтират. Комуналните проблеми на Столипиново са причинени от ВиК-мрежите (нищо не е ремонтирано от 80-те години) и несъстоятелността на жителите. Прекъсванията във водоснабдяването и проблемите със събирането на боклука за местните хора са по-скоро норма, отколкото огромен проблем.

Циганите издържат на липсата на електричество, но трудно без водата, които рядко плащат. Незаконните къщи не ползват легално ток. Те не са свъзрани с мрежата. През 2002 г. Столипиново буквално излезе на бунт срещу градските власти поради факта, че доставчикът на електроенергия напълно прекъсна електроснабдяванет. Въпреки факта, че по това време местните хора дължаха няколко милиона евро за светлина и топлина, отчасти прекъсвачът трябваше да бъде върнат на предишното си положение - електричеството в района беше възстановено през нощта.

Столипиново си има и атрактивна въртележка за деца, която е заобиколена от планини от боклук, коиот също са атракция. Атрактивна въртележка. Антисанитарните условия в Столипиново са навсякъде. През 2006 г. над 600 местни жители се разболяха от хепатит А, след което общинските власти разпоредиха на фирмиоте си да извадят от там част от натрупаните през годините отпадъци. Между другото, те често са просто изхвърлени от прозорците на паналените блокове.

Социално-икономическата болест не може да бъде заглушена с музика, но много местни роми не знаят как или не искат да решават належащи проблеми. Много по-лесно е да не ги забележат. Полицията и пловдивската администрация изглежда заемат една и съща позиция. Не се знае нищо за перспективите за развитие на този регион в Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.