„Стига сме чакали Брюксел и Вашингтон, трябва ние да си отвоюваме страната!
Протягаме ръка към всички с гражданска съвест. Изправени сме пред избор - граждани на Европа, или обитатели на неваросан коптор. Пред себе си имаме чудовище, огромно, вкоренено, попило от соковете на тази страна и произвело кадри на безимени корупционни калинки, готови на всичко.
Върхушката на ДПС е част от дирижираната имитация на прехода към демокрация, която беше организирана от лобита на ДС и кланове на БКП. Това нещо няма да се разгради с оставките на двама временни слуги."

След  дни на трудности, гняв и протести, обществото се пита: ще има ли единство в дясно? Как ще изглежда заедността? В името на какви цели и идеи ще застанат различни партии, граждански сдружения и личности? Ще се случи ли, изобщо? А после? И какви са гаранциите, че пак няма да ни подведат, че чяма да четем отново фалшиво СV?
За всичко това съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов говори пред Либерта.

-    Не зная дали да започнем с поздравления, по повод единението ви с партията на Слави Трифонов, Мая Манолова и Триото, или с упрек, че чак сега се случва? Кое всъщност надделя за решението, господин Иванов?

-    Като говорим за обединение, не знам какво точно имате предвид, защото ние сме предложили платформа за съгласие по няколко теми, по които нашите избиратели да бъдат сигурни, че в следващия парламент, независимо какви различия имаме по между си, ние ще имаме съгласие. Казали сме нашата гледна точка и за сега изчакваме реакцията на останалите подкрепящи протеста. А за това е необходимо технологично време. Има подадена ръка за работа по конкретни теми в следващия парламент.

-    В други разговори вече Ви питаха дали тази ръка ще я подадете и към БСП, но тъй като ситуацията е менлива, аз отново ще питам: Подавате ли ръка в ляво към тази партия?

-    Аз малко се учудвам, че уточняваме тези неща точно сега. Защото ние сме го казали още на 13  юли. Излизайки да подкрепим протеста, ние от ДБ направихме декларация, в която казахме, че подкрепяме този протест, но не просто го подкрепяме, а го правим с няколко политически цели, първата от които е оставката на Борисов и Гешев. А тя трябва да стане предпоставка за последващи действия. И за тях трябва да се търсят конституционни мнозинства. В тях може да участва всеки  народен представител по съвест.  Трябва да махнем Иван Гешев, трябвая да реформираме прокуратурата, трябва изчистване на регулаторите от Сарая и сарайския модел, трябва рестартиране на изборния процес така, че да бъде справедлив, прозрачен и да включва всички български граждани. А това изисква промени в технологията на гласуване, които трябва да се направят.  Така че нашата ръка е протегната към всеки бъдещ народен представител и неговата група, или коалиция, която ги излъчва, ако те имат съвест. Не предлагаме общо управление, не предлагаме общо явяване на изборите, а казваме: има неща, които наистина са животоспасяващи за България. Трябва да се разберем какво ще правим след това, Как ще демонтираме тази система, която не е започнала с Бойко Борисов /нали помните кой прави заменките?/.
В началото на тази изборна кампания ние ще сложим конкретни законопроекти на масата и в първия ден на следващото народно събрание тези законопроекти ще бъдат внесени. И още в първия ден ще започнем да събираме подписи за промени в Конституцията, защото всеки следващ разговор ще започва с въпроси от нас: "Вие подписали ли сте се под нашите проектозакони?". И продължаваме да разговаряме.

-    Отнесохте доста критики в социалните мрежи, затова, че остракизмът Ви е насочен към модела Доган/Пеевски и Гешев, но не и към Борисов. Да не  би публиката да е пропуснала нещо, от иначе отчетливото Ви говорене, господин Иванов?

-  Медийният и комуникационен терен е силно разкалян у нас. И се оставяме да витаят твърдения, които нямат много касателство с истината. Аз не знам кой от всичките, които ще свалят Борисов, има толкова сигнали лично срещу него, колкото аз имам. Тези, които говорят разни неща, нека погледнат сигналите, които лично аз съм подписал. Сложил съм си името и нося последици от всякакво естество. Сигнали срещу Доган, срещу Пеевски, срещу Борисов. Нито един български политик не може да се позове на такова портфолио от сигнали и казуси.Това не са лични вражди, а планомерна атака срещу модела, за който говорим. И тази атака ще се развива в парламента и ние ще натискаме всички институции с всички законови средства. Има огромен Авгиев обор, който трябва да се чисти.

-    Като споменавате Авгиеви обори, в декларацията, която приехте, си поставяте задача за разграждане на политическото влияние на ДПС. Нещо, което не си е планирала никоя партия от управляващите досега, защото вероятно едни от корените на модела "Доган" е в устройството на правосъдната система. Не е ли много амбициозно това, не толкова откъм политическа воля, колкото от време, което изисква и което ще изчерпи електоралното търпение?

-    Вижте, ние трябва да изберем дали да сме граждани на суверенна демократична европейска България, или да обитаваме някакъв коптор, който от време на време се варосва отгоре. Ние трябва да си дадем ясна сметка, че това състояние на българската държавност е от над 70 години. Защото ДПС не са се появили на празно място. Върхушката на Движението има своите корени в Държавна сигурност. То е част от дирижираната имитация на преход към демокрация, която беше организирана от лобитата на ДС, от клановете и върхушката на БКП и т.н. Това нещо няма да се разгради  лесно и само с оставката на двама временни слуги. Скъсахме се да говорим за това. Оставките са необходими, но са само малко драскване на повърхността. Трябва да бръкнем до корен. Този корен се намира в Сарая, в Държавна сигурност, в службите, в правосъдието. Всички тези регулатори и институции са бази в момента, капии, които трябва да се чистят.
Разбира се, че е амбициозно! Та това е Давид срещу Голиат! Да, трудно ще е, дълго ще е. Но важното е, имаме ли ние като граждани воля да си вземем държавата?!

-    Обещахте в декларацията си лустрация - жадуван акт от демократично мислещите хора. Няма да Ви питам късно ли е, или безсмислено? Как ще го направите при този сраснал с държавата ченгеджийски апарат, който е с огромна икономическа мощ?

-    Нека си кажем, че никак не е късно. Но понеже е минало много време, ние говорим за една много по-обхватна лустрация. Трябва да отворим службите и всички техни разработки, да се въведат едни проверки за антикорупционност на държавната администрация и службите. Защото срещу себе си имаме чудовище - огромно, вкоренено, попило невероятен ресурс от соковете на тази страна и произвело кадри на безимени корупционни калинки, готови на всичко.Този корупционен башибозук трябва да се чисти, той няма лесно да си даде местата. Никой да не си прави илюзии, че сме тръгнали на пикник. Не, това е война и тя ще бъде дълга.

-    Като Ви слушая човек, ще се размечтае, че е възможно да сбъднем нормалната държавност. И понеже мнозина са го обещавали, а не се е случвало, как този път да сме сигурни, че заявеното и направено ще се припокрият и че няма да бъдат излъгани с баналното: “Ние искахме, но другите пречеха“? Как да разберем, че не четем фалшиво СV?

-    Има един прост тест и той е дали хората, които обещават, правят. Мога да бъда критикуван за много слабости. Аз съм един най-обикновен човек, но никога не съм спрял да се боря срещу този Октопод. Аз съм изнесъл на гърба си цялата конфронтация с прокуратурата и превръщането на това в централна тема. Никой не може да отрече това. Може да ме укорявате, че съм станал министър на Борисов, но аз нямам нито един ден на тази длъжност, в който да не съм се конфронтирал с Цацаров, с ВСС, да търся дисциплинарна отговорност на хора като Пепи Еврото, за когото някои хора едва сега научиха. Само че пет години преди това аз лично тръгнах срещу този Октопод. Нито един министър на правосъдието не го е правил. Аз съм човекът, който тръгна срещу "Булгартабак" и контрабандата и Пеевски, който докара тук едни работници да протестират пред офиса ми. Говоря това, което правя. Правя и грешки - човек съм. Искам да са ми свободни ръцете да правя това, което съм решил. И го правя. 

-    Как изглежда в очите Ви възмездието на сегашното управление, в контекста на тромавата брюкселска машина, която услужливо премигва пред престъпленията на Борисовия режим?

-    Аз не искам възмездие, аз искам правосъдие.

-    В случая е едно и също.

-    Да, но е въпрос на инструментариум и това е важен нюанс. Искам да изградим една европейска, но суверенна държава. Няма да чакаме Брюксел или Вашингтон. И трябва да го направим включително сигнализирайки европейските институции.
Стига вече сме чакали някого! Трябва да си отвоюваме страната!

Разговора води Таня Анастасова
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.