Жителите на Сопот излязоха на протест срещу "превода" на съвременен български език на романа на Иван Вазов "Под игото". В него хиляди архаични думи са заменени с думи, които използваме в езика днес

С трибагреници, народни песни и танци хората от родния град на писателя изразиха възмущението си от опита езикът на романа да бъде приближен до днешното поколение, съобщи bTV.

Кметът на Сопот Николай Дойнов заяви, че "преводът" е неприемлив и хората от града се разграничават от това издание.

"Препоръчвам на издателите да го съберат на някоя поляна и да го запалят, защото думите на Вазов изразяват човешката душа в периодите на Възраждането и Освобождението", заяви той.

Протестиращите допълниха, че "преводът" дори не е коректен. Те обявиха, че нямат против издание с бележки под линия или речник, защото Вазов не може да бъде преведен.

"Заличава се българщината, защото патриотичният дълг ще го изтрием. "Под игото" е нашата памет", първият по време и стойност български роман и ние трябва да запазим автентичността на нашия език", коментира жител на Сопот.

По време на демонстрацията хората обявиха, че не бива младежите да учат по "новото" издание, като дадоха пример с Гьоте, който се изучава на старонемски.

Междувременно преводачката Нели Стефанова коментира скандала по телефона за сутрешния блок на БНТ, като призна, че това е светотатство, но заяви, че то е необходимо.

"Правенето на подобен превод е светотатство, кощунство. Аз съм съгласна с тези обвинения от страна на моите опоненти. Но питам: Трябва ли да се отреже част, за да се запази цялото? Трябва ли да се отреже крайник, за да се запази животът на човека или животното? Трябва ли да се наруши сакралността на този текст, за да може информацията от него да стигне до днешните и идните поколения? Нашият отговор е "Да". Ние предлагаме два варианта на решение на този въпрос. Вариантът децата сами да търсят в интернет значението на думите не работи, защото веднъж оказали се там, децата намират значително по-интересни неща там".

По думите на Стефанова млади хора, които са родители, също не биха могли да се справят с този текст. Според нея пред децата трябва да се поставят задачи, които са по силите им.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.