Франция ще подкрепи румънския кандидат Лаура Кьовеши за поста главен прокурор на Европейския съюз, съобщава агенция Фокус, като се позовава на „Политико“ .
„Френското правителство ще информира Съвета на ЕС в близко бъдеще за решението да подкрепи Лаура Кьовеши“, заяви Дачиан Чолош, румънски евродепутат, който е лидер на групата на Макрон в ЕП – „Обнови Европа“.

„Надявам се, че това ще отвори пътя за решение в тази посока“, казва румънецът пред репортери в Страсбург. Френски служител, близък до Макрон, потвърждава, че  Париж планира да подкрепи Кьовеши, която има репутация на борец срещу корупцията.

Ходът идва, след като президентът Еманюел Макрон спечели много от преговорите за разпределянето на висшите постове в ЕС – начело на Европейската централна банка застава сънародничката му Кристин Лагард, а на Европейския съвет – либералът Шарл Мишел.  Както е известно системата на „водещия кандидат“ за председател на Еврокомисията се провали и на поста вече е германката Урсула фон дер Лайен, за която се твърди,  че е предложена именно от Макрон, писа и  „Файненшъл таймс“.

През март т.г. председателският съвет на Европейския парламент потвърди, че е румънката  е най-добрата кандидатка за първи европейски прокурор. Това стана след като две комисии в ЕП гласуваха в подкрепа на Кьовеши и по този начин  се противопоставиха на правителствата в ЕС, които чрез своите посланици в КОРЕПЕР бяха дали  подкрепа на френския кандидат Жан-Франсоа Бонер.

Предстояха  преговори между Европарламента и Съвета на ЕС кой да стане догодина първи главен прокурор на ЕС с еднократен мандат от 7 години, но за всички беше ясно, че това ще стане след новите избори за ЕП.

Европейската прокуратура ще има правомощия да разследва и преследва по наказателен ред престъпленията против бюджета на ЕС, корупция или трансгранични измами с ДДС. Тя ще действа на територията на 22 държави, сред които е и България.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.