„Големият проблем е, какво правим с бъдещето си като нация? На негласуващите се крепи цялото управление. Преди избори скандалите стават все по-отвратителни, за да откажат хората да гласуват. Но ще има протестен вот и той ще е значителен, за да накаже имащите власт. И не само ГЕРБ.
Борисов замете реалният проблем с нацистите и ултрасите. Пази ги, за да не се разговорят и да посочат кой ги е пратил на протеста срещу Гешев."

Обърнахме се към дипломата, който освен пред многобройните си приятели и последователи в социалните мрежи, изразява позиции и в блога си, а мнението и анализите му тежат както за десните, така и за останалите политически разцветки от спектъра. 
Разпада ли се страната? Кой режисира многобройните скандали, които заплашват авторитета на България? Защо се оттече огромната енергия за промяна от първите години на прехода? Така ли ще я караме? Кой захранва ултрасите?, са част от питанията на Liberta.bg в разговора ни с дипломатa.
А след отговорите, би трябвало всеки да се поразмисли...

-    „Не предавайте съвестта си! Обречени сме да успеем, защото, заставайки на страната на правото, ние заставаме на страната на истината, а истината е пазена свише“!- завършва безпрецедентното писмо на председателя на ВКС Лозан Панов до ВСС. Да оставим морала и дълга, но когато един висш магистрат напомня, че истината е под небесна закрила, не иде ли реч за края, изобщо, на държавата, господин Василев?

-    Иде реч за края на правовата държава у нас и на основния принцип за разделението на властите. Всъщност, Иван Гешев каза в прав текст, че е против този принцип. Виждате безпрецедентен опит на прокуратурата да яхне съдебната власт, да оспорва съдебни актове, да оспорва съдебни решения, да има паралелна „специализирана съдебна система“, включително „специализиран съд“, в който съдиите изпълняват послушно желанията на прокурорите. Спомнете си съдбата на шефа на ТАД Груп, който бе оставен зад решетките отново по прокурорската схема – нямаме доказателства, но имаме версия, за която ни трябва признание. Затова - арест, докато признаеш. Какво общо има това с правото? С европейските ценности? С човешките права? С обикновените стандарти за морал и справедливост? Защото като преследвате нарочения, а не виновния, вие прикривате и престъпленията, и престъпниците. Онова, което най-много ме възмущава е, че се опитват да въведат наследственост в прокурорската правораздавателна система, при която „монархът-главен прокурор“ назначава следващия. Така, както Путин назначи Медведев и обратно. Междувременно, ефективността на прокурорите, включително на кандидат-главния прокурор, онова, заради което ни принуждават да им се доверим, е убийствено ниска. Излизат разследвания за умишлено скриване на определени лица по делото КТБ от самия Иван Гешев. Напред излиза целесъобразността, която превръща правото в бухалка. Или вземете примера с Джок Полфрийман – това няма как да е правова държава - решение на съда се спира от главния прокурор. Отнемането на документи е извън правото, това е демонстрация на груба сила от органите на МВР, които са под контрола на премиера. Всичко опира до този човек, който е видимото лице на властта. Не е мой проблем, че зад него се крие задкулисие от важни фактори. Ако има власт, но не може, или не иска да я упражнява, да подаде оставка. Но големият проблем не е дали Борисов и ГЕРБ играят в този пакет с Пеевски, дали ДПС и патриотите зад кадър ни устройват, а какво правим с бъдещето си като нация? Какво правим с решаването на екзистенциалните проблеми, включително оцеляването и конкурентноспособността? Защото ако българите не намерят своето място и жизнена перспектива тук и не бъдат удовлетворени от управлението, те напускат, за да ги управляват други.

-    Световният геополитически пъзел започва бавно да отвинтва диктаторите. Ще има ли рефлексия у нас или и този път ще сме прецедент по робска търпимост?

-    Сигурен съм, че ще има протестен вот. Натрупаното недоволство е огромно. Голямото неизвестно е, дали тази протестна енергия ще премине в проактивно отношение или протестът ще се изрази в отказ от вот. Всъщност, на негласуващите се крепи цялото управление. Затова и преди избори скандалите стават все по-отвратителни - за да откажат хората. От изхода на изборите ще зависи степента на мобилизиране на електората да гласува, защото по-големият процент на гласуване е равнозначен на смяна на властта. За съжаление у нас опозицията не може да се обедини в един кандидат. За това си мисля, че „умното гласуване“ от Москва става опция - да се гласува за най-добрия кандидат, против статуквото.

-    Призовахте кандидатът на „Спаси София“ Борис Бонев да отстъпи на Борислав Игнатов от ДБ, заради големия залог, не само заради дясното, но и заради демокрацията у нас, но не ви чуха. Десният индивидуализъм ли попречи или други сметки?

-    Това, че кандидатът на „Спаси София“ не се отзова на моя призив, не е изненада. От самото начало той е самодостатъчен. Реши, че е достатъчно да заяви претенция и всички други трябва да го последват. За да чуе посланието ми, се предполага определена политическа и житейска зрялост, която на този етап той изглежда не притежава. Да, може да попречи на Борислав Игнатов да отиде на балотаж, което ще попречи да стане бъдещият кмет. Ако това е целта, значи е фалшив кандидат, или по определението на Ленин - „полезен идиот“. Ще бъде поредният самовлюбен десен кандидат, който зад дърветата не вижда гората и реалностите в политиката, нуждата от компромиси и съюзници. Попитайте го, на втори тур кого ще подкрепи! И ще разберете каква е причината за отказ от подкрепа на кандидата с по-голям шанс, а именно - Борислав Игнатов.

-    След мача с Англия влязохме в световните хроники с расистките изпълнения на фашизоидни агитки, последва удар върху престижа на страната и дори заплахи за изключване от УЕФА. Проумяват ли премиерът и правителството, че това всеобщо опростачване, озверяване, расизъм и озлобление се коренят точно в тяхното управление, методи и зависимости?

-    Що се отнася до ултрасите, те са удобните маши на властта. Когато са им нужни ги използват, за да сплашват и дискредитират мирните протести срещу Гешев. Когато не са им нужни, ще им направят няколко показни ареста, след това ще замръчкат разследването и ще ги пуснат. Да припомня, проблемът с репутационните щети на България не тръгва от загубата на националния отбор от Англия с унизителен резултат, нито може да се реши с оставката на Борислав Михайлов, а там е насочена енергията на ГДБОП и на властта. В същото време никой не е арестуван - нито един от тези, които бяха на стадиона и влязоха в кадрите, като унизиха цяла България. Не вярвам, че властта не е била предупредена и не е знаела за техните намерения, нито за това - какво ще последва. Имаше достатъчно индикации, включително и от предишния мач в Лондон. Знаеше се как англичаните ще реагират, но бедействаха - или от умисъл, или от глупост. Но това вече няма значение. Тези „юнаци под наем“ не са от вчера. Имената им се знаят. Вместо да бъдат осъдени и да им бъде забранен достъп до стадионите, те се радват на снисходителност на цялата верига от властимащи. Нищо чудно, след като им вършат работа като плашило на протести. Та да питатам: колко адекватни на големия проблем с дистанцията на България са действията на Борисов? Опита се несръчно да го удари на патриотизъм- „Бият Пониковски“, „една от най-толерантните нации сме“ - като приказката за средната температура в болницата. След това разви пиарската заместваща теза с оставката на Михайлов и арестите в БФС, а реалният проблем с нацистите и ултрасите замете. Не е трудно да се досетим защо ги пази. Защото могат да се разговорят и да посочат кой ги е пратил на протеста срещу Гешев. Кой ги парти и сега, на мача? Но сте права, правителството не вижда големия проблем, реагира кризисно и краткосрочно, да закърпи поредната репутационна дупка, да остане на власт, да загаси поредния кризисен пожар. А това, че нацията се опростачва ,че разисъм и озлобление са доминанта в обществото, че солидарността и справедливостта си взеха дългосрочен отпуск, че без демократизация и модернизация на обществото ще търпим нови унизителни кампании по световните медии – за това остава сляпо и глухо. И тъй като самокритиката и самоанализъм на това управление не са сред най-силните му черти, ще тръгнат да разгръщат контра кампании срещу Европейския съюз, "гадния" Запад, англичаните и прочие класики от съветското ни минало. Те  затова държат толкова на връзките си с Москва - поне там ги разбират.

-    Предстои протест на 24 октомври пред ВСС срещу назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Дават ли си гражданите сметка, че това е последната възможност за отвоюване от мафията на пленената държава? И да, 5 000 не стигат, но защо софиянци не могат да повторят онова пиршество на душите на Орлов мост с единия милион в началото на прехода?

-    Надявам се да се съберат повече хора, макар че ВСС си е самодостатъчен. Тези хора добре се устроиха, включително житейски. Помните разкритието на Цветан Василев за парите, които е давал месечно на главния прокурор – по сто хиляди евро. Това не са били пари само за него, а са разпределяни по веригата, за да държат в зависимост прокурорите надолу. Плащало се е на магистрати, на следователи, на политици. Затова ВСС са взаимноосигуряващи се, зависими от продължението на модела. В схемата има съдии - виждате кои сред тях критикуват Лозан Панов. Сигурен съм, че ще бъде избран Иван Гешев, ако се стигне до гласуване още веднага. После ще обвиняват Иван Костов, Сорос, Прокопиев за протестите. Гешев е личен избор на Борисов, както беше и Цацаров, но това не стига да го легитимира пред обществото. Без доверие не може да работи и протестите ще продължат, защото обществото има нужда от функционираща, активна и "сляпа" за партийни обвързаности прокуратура. Защо не протестират повече хора?! Защото моделът „Борисов“ нанесе своите поражения. Хората свикнаха да искат и да очакват по-малко, да се задоволяват с ерзац, а не със стойностна политика. Разделиха хората, противопоставиха ги един на друг, за да ги управляват по-лесно и в резултат солидарността изчезна. Зелените се борят за своите каузи, журналистите за медийна свобода, правистите за съдебната реформа, медицинските сестри за заплатите си, демократите за липсата на представителност в парламента и т.н,  но поединично нищо не могат да постигнат. Една част от хората на протестите емигрира, друга бе купена. Трети бяха кооптирани в корупционните мрежи, които са фундамент на това управление. Медиите замлъкнаха и обслужваха тези, които дават парите и ги хранят. Липсват и лидери. Десницата направи грешки, като си постави неизпълними задачи в предишния парламент, поради липса на представителна тежест. Постоянно се занимават с теми, които са значими само за тях. Далеч назад останаха важните задачи за промяна на страната. Затова и протестите не привличат много хора. Всеки се е затворил в своята правда и за общата не му остава време и желание. Но вярвам, че постепенно нещата се променят. Този модел е тотално изчерпан. Стои на крака по инерция, но вече е гнил отвътре. Нямат нови идеи, нови лица, а уморени лидери, които чакат последния си час. И той ще дойде още с тези избори. Защото протестният вот ще е значителен и ще накаже имащите власт. При това не само ГЕРБ!

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.