През лятото правителството се заинати като магаре на мост и не подаде оставка. То, правителството или магарето, както искате го наричайте, ни каза, че оставка няма да има, защото идва тежка икономическа и здравна криза и само то може да се справи с нея. Никой друг. И ето че кризата дойде, а правителството, което имаше невъобразимото самочувствие, че единствено то може да се справи с нея, се проваля катастрофално.

Правителството си спечели време с хвърлянето на пари от джипката, но видимо не е използвало спечеленото време да се подготви за здравната криза.
Всъщност, правителството използва времето да спаси само себе си, а не да се подготви да помогне на всички. Което е негова основна задача и мисия.
Резултатите от това са плачевни - през телевизора здравният министър умолява болниците да не отказват прием на пациенти с Ковид, а пациенти с Ковид умоляват да ги приемат в болница, защото умират. И умират. Щото нямало места.
Така си отиде 76-годишен мъж в Плевен, който почина на стълбите пред дома си, след отказ да бъде приет в болница.
Така си отиде и 33-годишен мъж в София, след отказ да му бъде пратена линейка и да бъде приет в болница.
В целия този хаос така си отиват и хора, които нямат коронавирус. Защото все още има и други болести, от които се умира.
И това се случва, въпреки че според данните на Националния оперативен щаб още от март, в момента трябва да има около 5000 свободни легла за заразени с коронавирус в некритично състояние и над 1000 свободни легла в интензивните отделения за хора в критично състояние.
Къде са тези легла? Закрихте ли ги?
Или леглата ги има, но няма лекари и сестри? А какво направихте за лекарите и сестрите? Вдигате предизборно заплатите на раздутата си администрация, включително на някаква агенция по сортоизпитване и семеконтрол, щото била на първа линия за коронавируса, а сестрите отново да си стоят с мизерните заплати. Колко пъти сестрите бяха под прозорците и на прозорците на властта, за да искат добри условия на труд и достойно заплащане? Колко пъти ги излъгахте и пренебрегнахте? И не е ли вярно, че голяма част от медиците работят дори за по-малко пари в кризата, заради статута на болниците като търговски дружества?
Как стигнахте дотам, че сега искате бусове на жандармерията, бусове на пожарната и такситата да станат линейки? Да, изтребителите и военните кораби определено не стават за линейки.

Ето това е резултатът от вашето бездействие през тези няколко месеца. Всъщност, това е резултатът от вашето бездействие или по-скоро престъпно действие в здравеопазването през последните 10 години. Или както казва младият лекар Димитър Лунд, който отива да работи в Германия: “Може да имаш дефицит на легла, може да имаш дефицит на кадри, но най-важното е, че има дефицит на система”.
Вие видимо не можете да се справите с този дефицит. Затова си отивайте, за да дойдат хора, които могат да се справят.

Слави Трифонов

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.