НАП е пратила в прокуратурата част от ревизиите на хора от властта с имоти и авоари в чужбина, които нареди преди близо година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров. Това е обяснил пред "Сега" говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. Не е известно обаче прокуратурата да е приключила проверката и с какъв резултат - дали има образувано разследване срещу някого, за какво престъпление и т. н.

От спецпрокуратурата, която би трябвало да работи по проверката, тъй като тя засяга политици и магистрати, не коментираха какво са свършили за дългите месеци, през които казусът отлежава при тях. Говорителят на спецобвинението Кирил Пейчинов в петък първо се учуди на въпросите, след това обеща да провери случая и да отговори по-късно. После обаче спря да вдига телефона си, не върна и на обажданията. Така че това ще се окаже поредната проверка, която започва шумно, а след това тихо потъва в забрава.

За укритата информация за притежавани активи и имоти зад граница, прокуратурата съобщи в разгара на предизборната кампания на Иван Гешев за главен прокурор. Беше обявено, че 11 души на висши публични длъжности, както и 27 магистрати са скрили, че притежават лично или чрез свързани или подставени лица банкови сметки зад граница, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност, както и участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании.

Предизборната кампания на Гешев даде повод на прокуратурата миналия октомври да се похвали с "успехи" в проверка, разпоредена от Сотир Цацаров през месец май. Броени дни преди изборите за членове на Европейския парламент, Цацаров нареди да му бъде предоставена цялата налична в агенцията информация за банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирани от тях по съответния ред.

През октомври се разбра, че изисканите данни са получени в прокуратурата още на 19 юли и са за 11 души. След това ДАНС пратила и информация за 27 магистрати, които са укрили сметки и имоти в чужбина. Прокуратурата нареди НАП да направи ревизия на всички 38 души. "След приключване на данъчните проверки прокуратурата ще прецени наличието на предпоставки за образуване на наказателни производства срещу лицата за евентуално извършени данъчни престъпления", твърдеше съобщението.

БЕЗКРАЙНИ ПРОВЕРКИ

Както "Сега" вече писа, почти всички данъчни проверки по имотния скандал "Апартаментгейт" са приключили и са докладвани на прокуратурата. Производствата бяха разпоредени преди близо година, но и досега държавното обвинение мълчи дали има данни за престъпление при някой от проверяваните - бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, бившия правосъден министър Цецка Цачева, бившите зам.-министри на спорта и на енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов, министъра на туризма Николина Ангелкова, както и съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.