"Имам силни притеснения, че ще се случи дежа вю. Затова повтарям историята с избора на Георги Първанов. Когато всички бяхме убедени, че Петър Стоянов ще повтори през 2001 г. президентския си мандат, всички се обединиха така, че Първанов стана президент. Очаквам същия сценарий да изиграят и сега.
Сега, в момента, Доган и ДПС отново ще имат кандидат, за да могат да мобилизират свое пространство и след това да използват този трамплин за балотаж. Но кандидатът за президент на ГЕРБ няма да се казва Бойко Борисов.
Всички ударени от юмрука и репликата „Мутри вън!“ на президента и това, което прави служебното правителство, с подкрепата на всички бухалки ще направят всичко възможно да контролират изборния процес, с цел да елиминират Радев. Защото Радев е голямата заплаха за това статукво, а не т. нар. „партии на промяната и протеста“, защото това са по-скоро емоционални политически проекти без изразено лидерство.
На Борисов му е поставен кръст не само от всички европейски лидери, не само от Путин и от САЩ, а и от Анкара. Ердоган има доста сериозни вътрешни проблеми от много сериозни неща, които изкарва в публичното пространство един турски мафиот - Седат Пекер, който е бил мафиотът на фамилията на Ердоган през годините. В момента Турция се тресе и Ердоган търси по всякакъв начин как да изнесе вътрешното напрежение навън
.
Всички знаят, че в следващия парламент, ако не може да се състави правителство, това е сега очакването на мафията. Ако заработи и излъчат правителство, това значи че до есента ние ще имаме нов ВСС и ще падне главата на Гешев. И се страхуват да няма три синджира не роби, а мафиоти. Затова на 11 юли ситуацията в страната ще бъде много сюблимна. И затова Слави Трифонов е длъжен да направи правителство, без значение кой стои зад неговия емоционален проект."

-    Г-н Октай, месец след като Карадайъ отиде при турския президент Ердоган, какво търсеше вчера Бойко Борисов при Ердоган? Възможно ли е това да е нож в гърба на президента Радев?

-    Това е изключително голям политически гаф от страна на Борисов, една седмица преди парламентарните избори в България да отиде на крака при диктатора в Турция. Това ще му коства най-малко 5-6% загуба на гласове на 11 юли. Но основната идея е - е ли възможно ГЕРБ и ДПС да направят коалиция със задочната подкрепа на т. нар. "патриоти", ако влязат в парламента. Това е единият сценарий. Не случайно, на последната национална конференция на ДПС, Ердоган, обръщайки се към форума, даде знак, че неговият голям приятел Бойко Борисов и ДПС трябва да са загрижени за бъдещето на държавата. С една дума - да управляват заедно и да са подвластни на Анкара. Другото възможно е, Борисов да поиска услуга от своя приятел –дали е възможно в секциите на Турция голяма част от гласовете да отидат за ДПС и толкова да се разпределят за ГЕРБ. За да се реализира управление с ДПС, не трябва да се допуска ИТН да ги изпревари и да е първа политическа сила. Има и трета причина за визитата - последният доклад на Американския департамент по отношение на мигрантската политика в България и на Балканите, където критиките са много сериозни -  че през Турция има организирани канали, дори със съдействието на полицейските служби в България. И понеже такъв е упрекът и към Ердоган, възможно е на тази среща притеснен, Бойко Борисов предизборно да се опита да каже на избирателите си, че те с Ердоган са охранявали най-добре турската граница. Това са трите неща, заради които е искал срещата, която пък ще му донесе допълнителни негативи на изборите на 11 юли.

-    Допускате ли, обаче, Борисов да е измолил от Ердоган да натисне ДПС да издигне свой кандидат за президент, който да е подкрепен от Движението за права и свободи, само за да не е Румен Радев, който толкова стряска бившия премиер?

-    По-скоро не е неговата кандидатура. Очаквам всички тези ударени групировки и овладяната държава да се активират. Често казвам в интервюта, че в много общини всички са в прегръдка около местните феодали. Тези хора са стресирани от разкритията на служебното правителство и президента и не биха искали втори мандат на Радев. Имам силни притеснения, че ще се случи дежа вю. Затова повтарям историята с избора на Георги Първанов. Когато всички бяхме убедени, че Петър Стоянов ще повтори през 2001 г. президентския си мандат, всички се обединиха така, че Първанов стана президент. Очаквам същия сценарий да изиграят и сега. Сега, в момента, Доган и ДПС отново ще имат кандидат, за да могат да мобилизират свое пространство и след това да използват този трамплин за балотаж. Но кандидатът за президент на ГЕРБ няма да се казва Бойко Борисов. Всички ударени от юмрука и репликата „Мутри вън!“ на президента и това, което прави служебното правителство, с подкрепата на всички бухалки ще направят всичко възможно да контролират изборния процес, с цел да елиминират Радев. Защото Радев е голямата заплаха за това статукво, а не т. нар. „партии на промяната и протеста“, защото това са по-скоро емоционални политически проекти без изразено лидерство.

-  Как тълкувате малките знаци на тази визита - раболепните поклони на Борисов, липсата на какъвто и да е български символ, дори минимизиран на тази среща, нищо че няма официален характер, намръщения и неприветлив Ердоган?

- На Борисов му е поставен кръст не само от всички европейски лидери, не само от Путин и от САЩ, а и от Анкара. Ердоган има доста сериозни вътрешни проблеми от много сериозни неща, които изкарва в публичното пространство един турски мафиот - Седат Пекер, който е бил мафиотът на фамилията на Ердоган през годините. В момента Турция се тресе и Ердоган търси по всякакъв начин как да изнесе вътрешното напрежение навън. А мен това ме плаши. На това отдавам неговата подкрепа за ДПС след конфликта му с Доган и опитите му да създава други алтернативи срещу Сокола. Аз бих апелирал и виждам, че президентът Радев е адекватен, както след изцепките на Карадайъ в Анкара, така ще е и сега след тази среща. Президентът, в комуникацията си с НАТОвските ръководители и НАТОвските служби е наясно за идеята на Ердоган и на Путин и няма да допусне българските мюсюлмани да дестабилизират НАТОвска и европейска България.

- Как гледат на това посещение българските мюсюлмани у нас? Може ли това да отвее част от гласовете им за ДПС?

- ДПС ще пострада много на тези избори заради Борисов, а не заради срещата му с Ердоган. През последните години ДПС загубиха около 150-200 000 избиратели. Те ги компенсираха по времето на  Пеевски, като организираха контролиран, купен вот в нетрадиционнни за ДПС общини - Монтана, Враца, Видин, Стара Загора. По мое време никога не сме имали мандати от тези райони, камо ли от Стара Загора два мандата. Това са все цигански гласове, контролирани и финансирани от Пеевски и чрез криминалния контингент от това население. Сега това нещо няма да се случи. Това значи, че 70-80 000 гласа на циганите ще бъдат загубени за ДПС. Няма как Ердоган да администрира изборите в полза на ДПС в избирателните секции в Турция, защото в голяма част освен в Бурса, общините се управляват от опозицията. Истанбул, Анкара, Измир, Одрин, Текирдаг - са опозиция. Единствено в Бурса Ердоган има кмет. Тези изселници, които имат гражданство и останаха в Турция, 80-90 на сто бяха образованата част от населението. Това бяха лекари, учители, зъболекари, агрономи. Тези хора не случайно са симпатизанти на опозицията на Ердоган и той не може да ги принуждава. Те са образовани семейства, включително и техните наследници. Те не биха се  съгласили веднъж Ердоган да ги кара да гласуват за Касим Дал, втори път за Лютви Местан, после за мафията на Доган. Евентуално чрез административни подходи, ако му остане време около скандалите на фамилията му. Сигурно знаете, че зет му е в нелегалност след като го освободиха като министър на финансите. Този Седат Пекер каза, че, по негово време като министър, фамилията откраднала 128 милиарда долара от Централната банка! И че зетят се намира при Мадуро във Венецуела. Така че  момента едва ли го е  грижа на Ердоган да организира изборите. Може би ще възложи на местни кметове и организации. И няма как да мобилизира очакваните от ДПС гласове.

- Може ли да коментирате психологичедските изживявания на Борисов и отчаяния му пиар, като се позовем на нескончаемите му прегръдки с всеки, който попадне в периметъра на ръцете му, несвързаните приказки, алогичният израз и лъжите?

- Преди година си позволих да кажа, че психиатрите в България много добре трябва да анализират неговото състояние и поведение. Той толкова е уплашен в момента, не вярваше, че това  ще му се изсипе на главата. Не очакваше  да се развият така събитията след 4 април. Мислеше си, че  всички са му в джоба и може да купува всяко нещо или със сила или с рекет, или със заплаха, или с много пари. И затова казах, дори да предложи 100 милиона на Слави, ако се надява да го спечели, това няма как да стане. Сега в момента поведението му е паническо. Той дори не си дава сметка, че е паднал от власт. Зомбираните около него вярват силно, че той ще се върне, а самият бивш премиер се опитва чрез главния прокурор да съботира  служебното правителство, дори да се излагат до там, да не си подават оставките и да оспорват уволненията си.
Той обиколи в районите на ДПС - всички местни феодали, които до вчера бяха с ДПС, но по времето на ГЕРБ тези местни феодали осребряваха много дейности чрез Борисов. Вече са  разбрали, че той е губеща карта. Всички те ще търсят нови господари и ще се опитат да се присламчат към други. Нищо чудно те да търсят помощ от Доган и модела Доган. Това е ситуацията в Североизточна България и понеже Борисов е видял това пренебрежително отношение – в Тутракан, Дулово, Исперих, Тервел и чак до Варна, където даже не са му организирали официално посрещане да се снима, това го е разтревожило. Може би и това е причина да отиде при Ердоган, защото тези феодали имат много бизнес връзки с Турция.
На 12 юли Борисов вече малко ще отрезнее и разбере, че е загубил всичко. Той дори не си дава сметка за лъжите, които говори. А това е тотална паника. Вече осъзнава, че Бойко Рашков може да го привика на разпити. Аз есента казах, че задкулисието, за да не изтърве контрола да управлява процесите в държавата, винаги изгаря посредниците. И казах, че Пеевски ще е първият отстрелян. След това ще е Борисов и нищо  чудно да възложат изпълнението на Гешев - пак техния човек. И след като си изпълни и последната задача Гешев... и той ще бъде похарчен.
Всички знаят, че в следващия парламент, ако не може да се състави правителство, това е сега очакването на мафията. Ако заработи и излъчат правителство, това значи че до есента ние ще имаме нов ВСС и ще падне главата на Гешев. И се страхуват да няма три синджира не роби, а мафиоти. Затова на 11  юли ситуацията в страната ще бъде много сюблимна. И затова Слави Трифонов е длъжен да направи правителство, без значение кой стои зад неговия емоционален проект.

Въпросите зададе Таня Анастасова

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.