Вчера в Министерство на регионалното развитие и благоустройството се състоя официалната церемония по сключването на договори по Втората покана за набиране на предложения по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Турция 2014–2020 г.

Договорът за създаване на „Дом на изкуствата” в гр. Поморие бе връчен на кмета Иван Алексиев от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството на Република България Деница Николова и от директора за европейските въпроси и заместник-министър на външните работи на Република Турция Фарук Каймакчъ.

Проектът „Традиции – вчера, днес и утрe“ на Община Поморие е за изграждане на културен център в сградата на бившия Пионерски дом, която е културна ценност от местно значение. Дейностите в проекта включват реконструиране на сградата, възстановяване на автентичния ѝ вид и превръщането ѝ, заедно със съществуващата танцова зала към Центъра за работа с деца, в нов културен център и Дом на изкуствата.

Партерът на сградата ще се обособи като Арт-клуб с изложбени площи. Стаите на етажа ще се оформят като ателиета за актьорско майсторство, рисуване, моделиране и пеене. Танцовата зала и сервизните помещения също ще бъдат основно ремонтирани, а сградата – изцяло санирана.

Проектът ще бъде реализиран в партньорство с турския град Инедже – родното място на поколения тракийски българи, които през 1913 година са били изселени от родното си място, а голяма част от техните потомци днес живеят в Поморие. Проектните дейности, освен че ще превърнат старата сграда в Поморие в „Дом на изкуствата“, ще модернизират природната местност „Чамлак“ в Инедже, чрез изграждане на пешеходни пътеки, велосипедни маршрути и нови туристически съоръжения.

Договорът е по Приоритетна ос 2 „Устойчив туризъм“, за 100% безвъзмездна финансова помощ и срок на изпълнение – 24 месеца.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.