ЕС изразява съжаление за неоправданата заплаха от Руската федерация да скъса дипломатическите си връзки с България в отговор на българското решение, изцяло в рамките на международното законодателство, да изгони 70 служители на руското посолство, действали в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Това се посочва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност.

ЕС изразява пълна подкрепа и съпричастност с България при тези обстоятелства, и ще следи въпроса отблизо, се допълва в изявлението.

Подобна несъразмерна стъпка от страна на Русия може само допълнително да послужи за нейната международна изолация, добавя говорителят.

Решението на България да изгони 70 служители на руското посолство е самостоятелно и трябва да бъде уважавано. Това се посочва в изявление на говорителя на НАТО Оана Лунджеску. 

Съюзниците от НАТО силно осъждат трайното руско поведение към принуда, опитите за намеса в нашите демократични процеси и институции, посегателствата над сигурността на нашите граждани, добавя тя.

Съпричастни сме с нашия съюзник България, заявява говорителят на НАТО

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.