Правителството на Кирил Петков е взело решение да бъдат отстранени 70 руски дипломати от посолството в София поради данни на службите за непозволени действия в полза на руските разузнавателни служби срещу интересите на България.

"Това са 70 човека - те са били на най-различни официални позиции. Всички те са дипломати към посолството. Реално са извършвали несвойствени дейности за тези дипломатически позиции. Искам да поздравя българските служби. Когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме институции, които ще реагират", каза Кирил Петков пред журналисти в Народното събрание.

Той подчерта, че това не е акт на агресия към руския народ.

Петков добави, че очаква "в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва".

Новината идва близо два месеца след като премиерът Кирил Петков за първи път съобщи намеренията си за съкращаване на дипломатическото представителство на Русия в България.

В посолството в София са акредитирани 114 души, за които Петков постави под въпрос доколко работят за укрепване на отношенията между двете държави.

От началото на войната в Украйна до този момент България беше обявила 13 руски дипломати за персона нон грата заради разкрития за тяхна шпионска дейност - включително вербуване на агенти на ДАНС.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.