Април бързо се претърколи и всички гледат календара за Май - кои дни са работни и почивни тогава?

Страстната седмица започна този понеделник и в нейния край празнуваме Великден и края на Великденските пости. Между 30 Април (петък) и 3 Май (понеделник) дните са официални празници и неработни на територията на България.

Тази година 1-ви Май се пада съботата на Великденските празници. По закон всеки официален празник, който се пада ден от уикенда, се компенсира на първия работен ден след него. В този случай почивен ден за Деня на труда ще бъде 4 май (вторник).

Само 2 дни след това отново почиваме! 6 Май (четвъртък) е Гергьовден и Ден на храбростта и българската армия. Така между 30 Април и 9 Май има едва 2 работни дни.

2 седмици по-късно ще отбележим и последния празник и почивен ден преди есента. Това е 24 май (понеделник), който от миналата година има и променено име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

През 2022 година няма да има подобно струпване на почивни дни в началото на Май. Тогава Великден се пада 24 Април,  според църковния календар, уточняват от BGpochivnidni.eu.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.