Документалното разследване на Антикорупционен фонд, наречено ”Делото КТБ: Липсващите имена” показва множество документи, в които фигурират ”групата на семейството”, ”ДП”, ”Булгартабак” и други подобни. Те се свързват с депутата от ДПС Делян Пеевнси, но прокуратурата твърди, че нищо такова не е видяла.
През 2016 г. следователят Бойко Атанасова показа пред Кана Рачева в репортаж за bTV два контейнера с унищожени документи до Следствието. Според него унищожаването започнало след неговите разкрития за зависимостите на прокуратурата от Делян Пеевски.

Само преди три седмици Фрог раказа как  "ДП" се появи в документ представен от прокуратурата в съдебната зала по делото КТБ, но основният свидетел Бисер Лазов обяви, че няма представа какво означават инициалите. В документа бяха и инициалите на Ирена Кръстева.

В оповестеното днес разследването се пита: Какво още "не е забелязал" наблюдаващия прокурор Иван Гешев в хилядите страници събрана документация по делото?  Ще разберем ли някога цялата истина за фалита на КТБ и всички замесени в него?

От видеото става ясно, че обвиненият в шпионаж Николай Малинов е единственият, споменал името на Пеевски по делото КТБ. Той разказва за среща с депутата и банкера Цветан Василев.

Името на Делян Пеевски многократно се споменава в различни документи, иззети от КТБ, както и в комуникация между директорите на банката. Това обаче не прави впечатление на прокураутурата и депутатът не е разпитван нито веднъж. Иван Гешев обяви, че прокуратурата не е намерила нещо, което да свързва Пеевски със схемата за източване на КТБ. Малко преди Гешев да бъде избран за следващ главен прокурор пред Висшия съдебен съвет, той заяви, че по делото са налице доказателства, че всички фирми, които могат да бъдат свързани с Делян Пеевски, са погасили кредити си целево, така че няма данни, които да ангажират наказателната отговорност на посочения депутат.

Според документите, намиращи се в папките на делото групата фирми около Пеевски е описвана като "групата ДП". Малко преди затварянето на банката през 2014 г. директорите на банката си разменят комуникация за „местната подсъдност“ на фирмите около Пеевски, което подсказва, че се готвят да завеждат дела, за да се опитат да си върнат отпуснатите вече кредити.

През 2016 г. следователят Бойко Атанасова показа пред Кана Рачева в репортаж за bTV за два контейнера унищожени документи до Следствието. Според него унищожаването започнало след неговите разкрития за зависимостите на прокуратурата от Делян Пеевски.

Два контейнера с изхвърлени и унищожени от Столичното следствие документи видя тогава екип на bTV и зрителите на телевизията, заведен до тях от следователя Бойко Атанасов.
Сред книжата има и такива, които изглежда, че са от аферата КТБ. Според Атанасов унищожаването е започнало след неговите разкрития пред медиите за "зависимостите на прокуратурата от Делян Пеевски".

„Това е унищожено. Да, много е унищожено", казва Атанасов пред камерата на bTV до контейнерите. "Това са договори за продажба на дружествени дялове."

В кофите за боклук се виждат неподписани описи от досъдебни производства, като това по случая КТБ. Например от том 205, според смачканите листа, следствието се е разделило с описа на разпитите на свидетели по аферата и договори на военния завод "Дунарит", който е собственост на Цветан Василев.

В серия от интервюта Бойко Атанасов твърди, че разкрива зависимостите в съдебната ни система. "Виждам, че казаните, които са за отпадъци, са пълни. Очевидно не са скучали в почивните дни. Надявам се да са се справили с поставената задача, но не всичко може да се унищожи", казва следователят.

Според него унищожаването е заповядано от група, която използва ръководството на прокуратурата за лична изгода. Пред Канна Рачева Атанасов предполага, че целият наричан от него "първи сектор" е работил по делото КТБ. "Той е създаден незаконно", твърди Атанасов.

Според бившия шеф на столичното следствие Петър Петров обаче всичко е законно.

Атанасов разказва още, че решенията са нареждани едностранно, не само за делата срещу политицино и срещу бизнесмени. "Натискът е не да се възстанови това, което е откраднато от държавата, било то ДДС, било то други щети, които са нанесени на държавния бюджет. Там започват да се сменят прокурори, започват едни такива игри. професионални затрупвания с други дела... но да не се работи по това, което е с голям икономически интерес.”

По повод твърденията на следователя главният прокурор каза, че заради унищожените документи ще се срещне с Бойко Атанасов и цялото столично следствие до края на седмицата.

Карикатура: Христо Комарницки, 2017 г.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.