Строителството на газопровода "Балкански поток" е приключило, българският участък от газопровода е готов и свързан с газопровода в Сърбия. Това е съобщил пред ТАСС информиран източник, участващ в изграждането на газопровода, неназован от руската агенция.

Във връзка със завършването на газопровода няма предвидени официални и тържествени събития, заради коронавируса.

"Балкански поток" всъщност е продължение на газопровода "Турски поток" през територията на България. В официалните документи тя се нарича "обект на разширяване на газопреносната инфраструктура на компанията "Булгартрансгаз" паралелно със северния главен газопровод до българо-сръбската граница". Името "Балкански поток" за газопровода беше предложено от министър-председателя Бойко Борисов, който обяви, че ще бъде завършен до края на месец декември на 2020 г.

От своя страна САЩ наложиха санкции на "Турски поток", които са насочени към всички фирми, участващи в изграждането на проекта на българска територия. 

"Разглеждаме "Балкански поток" като продължение на "Турски поток". За нас името не променя факта, че Русия използва енергията, като източник на влияние. Може би има разлики при превода, но за нас каквото и да е името, газопроводът е един и същ. Това заяви помощник-държавният секретар по енергийните ресурси на САЩ Франсис Фанън при визитата си в България в началото на месец октомври.

Във втората половина на месец октомври Държавният департамент на САЩ разшири обхвата на санкциите срещу фирми, свързани с "Турски поток" и "Северен поток 2" и им даде срок от един месец да напуснат тези два проекта. На американски наказателни мерки вече подлежат не само непосредствените строители на газопроводите и техните продължения, но и тези, които предоставят различни услуги на собствениците на кораби и съоръжения.

САЩ ясно заявяват от месеци насам, че правителството на Бойко Борисов строи не "Балкански поток", а именно продължение на руския "Турски поток", в което влага над 2 млрд. лв пари на българските данъкоплатци.

Преди няколко дни ГД БОЕЦ съобщи, че по техен сигнал ОЛАФ е започнал разследване, свързано с "Балканки поток".

Ето какво пишат от БОЕЦ:

"На 26.10.2020г. БОЕЦ сезирахме Европейската комисия (през българското представителство), ОЛАФ и Лаура Кьовеши за  установеното руско участие при изграждането на газопровода, като представяме и конкретни доказателства, както за руски контрол над проекта, така и за участие на български фирми закупили техника за милиони лева с европейско финансиране и установените  нарушения по сключените договори.
На 28.10. БОЕЦ сезирахме и директно ОЛАФ,  а в началото на седмицата нашите приятели от Брюксел внесоха сигнала и на място в офиса на ОЛАФ в Брюксел. 
Днес получихме отговор от ОЛАФ, че нашият сигнал се разглежда от европейската служба за борба с измамите. 
Лъжите на Борисов са разобличени, приложили ли сме необходимите доказателства, включително разследванията на Биволъ и BIRD!"

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.