"Естествено, че докато Главният прокурор на България се казва Иван Гешев, който беше основния прокурор по делото за КТБ, е невъзможно да се очаква правото и справедливостта да възтържествуват. Това се отнася като цяло за „триумвирата“, който на практика управлява държавата – Борисов, Пеевски и Гешев."
В две съдебни заседания (15.09-16.09.2020 г.) се разгледа за пореден път скалъпеното от прокуратурата дело срещу Цветан Василев за фалираната с държавна помощ КТБ, чиято основна цел беше да бъде набеден като виновен именно той в публичното пространство с помощта на жълто-кафявите медии, докато активите на банката за милиради евро ударно се източват с помощта на Главна прокуратура и КПКОНПИ от корпулентен български депутат-олигарх.
В процеса прави силно впечатление, че председателят на УС на КТБ Орлин Русев от качеството си на обвиняем по делото, изведнъж се превръща в свидетел на прокуратурата. Още по-смущаващ е фактът, доказан и от протоколите на делото, че той изпада в пълна амнезия по обстоятелства, доказващи невиновността на шефа на КТБ Цветан Василев, но е по-словоохотлив при папагалското повтаряне на тезите на прокуратурата, които застъпва и в показанията си, но не е научил добре. Стига се до там, че съдебният състав го хваща да чете от "пищов" в заседанието, когато е призован да повтори това, което  уж "сам" е написал и твърди.

LIBERTA.BG разговаря с адвоката по делото за КТБ Константин Симеонов...

- Адвокат Симеонов, стана ясно, че на вчерашното заседание по „Делото КТБ“ са се появили протоколи, от които се разбира, че отпуснати кредити не са се раздавали неправомерно, както твърди обвинението, а с взети решения на Управителния съвет (УС) на КТБ, подписани и от председателя на УС на банката Орлин Русев, който от обвиняем бе конституиран в свидетел на прокуратурата. Обяснете какви са правните изводи от тези факти и обстоятелства и дали удари отново прокуратурата на камък?

- По време на заседанието на 15.09.2020 г. на свидетеля Орлин Русев бяха предявени протоколи от заседания на управителния съвет на КТБ, които се намират в кориците на делото. Същите тези протоколи, които носят подписа на Русев, са включени в диспозитива на обвинението като „липсващи“. По принцип има множество документи, които прокуратурата в обвинението твърди, че не съществуват, а част от тях се намират в самото дело. Има също така и документи, които са „Инкриминирани“, но са представени от синдиците по редица заведени от синдиците на банката дела. В това отношение обвинението страда от редица недостатъци и тези обстоятелства ще се изясняват в хода на съдебното следствие.

Прекратяването на обвинението срещу Орлин Русев бе извършено от сегашния Главен прокурор в нарушение на НПК, но на нашите възражения никой не обърна внимание. На практика се получава, че прокуратурата обвинява цяла група от хора, че са присвоили пари от банката, като са отпускали кредити без да са изготвени и приложени съответни документи по кредитните досиета, а голяма част от тези документи са налични не само в самото дело, но очевидно и в банката.
Считам, че по този начин се разпада цялата правна конструкция на обвинението. Като добавим и обстоятелствата, които се изясниха частично при разпита на „основния“ свидетел по делото – Бисер Лазов, за съдбата на активите, контролирани от банката след нейното затваряне, се изяснява „картинката“ на ограбване на банката и вложителите и от определена група хора с активното участие на прокуратурата.


Орлин Русев, който избирателно получава "амнезия".

- На Ваши въпроси Орлин Русев свидетелства, че в първата седмица, в която имаше масово теглене на парични средства от вложители в банка КТБ, над 1 млрд. лева са изплатени, като след затварянето й е имало налични над 500 милиона лева. Това не опровергава ли тезата на държавното обвинение и жълто-кафявите медии, че КТБ е "пирамида", особено при факта, че активите на банката в имоти и акции са достатъчно показателни за нейното добро състояние, а именно – че не е „куха“ и източена?

- При сегашното управление на държавата и прокуратурата е много трудно да се изяснят всички обстоятелства около умишленото „фалиране“ на КТБ. Орлин Русев потвърди обстоятелството, че преди 20.06.2014 г. КТБ е изплатила около 1 млрд. лева на свои вложители. Паниката сред вложителите беше предизвикана именно от жълто-кафявите медии, собственост на „корпулентния“ бизнесмен и по повод на така нареченото дело за подготвено негово убийство. По същото време услужливо от прокуратурата извършваха обиски в офиси на фирми в същата сграда, в която се помещава КТБ на бул.“Цар Борис III“ – на 12.06 и 13.06.2014 г. Въпреки това, обаче, ако БНБ и ръководството на държавата са имали желанието да помогнат /Орлин Русев е поискал на 18.06.2014 г. финансова помощ в размер на 250 млн. лева и обявяването и в медиите, но такава му е била отказана/, банката е могла да се справи с „ликвидната криза“. Наличието в банката на още около 500 млн. лева категорично опровергава тезата, че КТБ е била "пирамида". Тази теза бе лансирана най-напред от съпартиеца на ПеевскиЙордан Цонев. Очевидно е, особено на фона на оказаната малко след това помощ по отношение на ПИБ в размер на около 1.5 млрд. лева, че целта е била именно докарването на КТБ до фалит и разграбването на контролираните от нея активи. Сделката по продажбата на „Виваком“ от тази година е поредното потвърждение, че КТБ въобще не е била „куха“ и това обстоятелство тепърва ще се доказва в хода на съдебното следствие.

- Имате ли представа какво са осребрили до този момент синдиците на КТБ и към кого?

- Очевидно е участието и на синдиците на КТБ в последващото разграбване на активите на КТБ. Ще дойде и моментът, когато ще излязат наяве сделки със занижена стойност, разпиляване на средства за завеждане на безумни и безсмислени дела и т.н. В прокуратурата и в други институции на държавата са входирани множество сигнали за подобни „действия“, но оттам мълчат. За съжаление, засега не разполагаме с достатъчно достоверна информация за това какво са „осребрили“ синдиците на КТБ, но и за този подробен анализ ще дойде време и ще бъде потърсена отговорност.

- Очаквате ли при смяната на главния прокурор Иван Гешев, чиято оставка българските граждани от страната и чужбина искат вече 70 дни, правото и обективната истината да възтържествуват, като привлечен по делото КТБ като обвиняем за фалирането и източването на банката, естествено с помощта на главна прокуратура, бъде и Делян Пеевски?

- Естествено, че докато Главният прокурор на България се казва Иван Гешев, който беше основния прокурор по делото за КТБ, е невъзможно да се очаква правото и справедливостта да възтържествуват. Това се отнася като цяло за „триумвирата“, който на практика управлява държавата – Борисов, Пеевски и Гешев. „Върховенството на закона“ при това положение е невъзможно, защото нито един от тях няма интерес истината за фалита на банката да излезе наяве. Лошото е, че докато за тези хора това, което се случи с КТБ, е изгодно от политическа, финансова, кариерна и т.н. гледна точка – много хора и фирми, включително държавни, загубиха немалки средства при фалирането на банката, а ние всички ще плащаме от джоба си парите по заема за Фонда за гарантиране на влоговете.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.