„Не си позволяваме да даваме съвети на президента, той изпълни конституционната възможност, която му е дадена. Позицията на БСП, изразена от нас още преди три месеца тук, от трибуната на Народното събрание, е: „Състезание с един кандидат не е състезание. Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание е премиерът Борисов - по закон предложенията се правят или от прокурорите, или от правителството. Надявахме се Борисов да прояви здрав разум и да внесе втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост – за нас той е участник в договорката за издигане на един-единствен кандидат“.

Това цитира от стенограмата на НС председателят на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на партията.

По думите й БСП в такива уговорки не участва и законът не дава това право на партиите – нито да предлагат, нито да въздействат на този процес.

„Уважаваме решението на президента, той има това право по Конституция. Бих искала да се обърна към лидерите на другите партии – не упражнявайте партиен натиск върху членовете на ВСС - за партийни, икономически или лични интереси. Те са висши магистрати и трябва да действат единствено водени от закона, вътрешното си убеждение и от съвестта си. Нека те да решат оттук нататък как да процедират“, завърши Нинова.

"Днес изпратих писмо до посланиците на европейските държави, ОССЕ и Съвета на Европа относно проведените местни избори", съобщи във Фейсбук председателя на БСП Корнелия Нинова.

Ето и пълния текст:

Ваше превъзходителство,

Както вече знаете, в България се проведоха редовни избори за местна власт и бяха избрани членовете на общински изборни органи. Въпреки усилията на правителството да постави БСП в ъгъла чрез намаляване на държавното финансиране за партиите и упражняване на натиск върху кандидатите, БСП отбеляза значителен ръст в подкрепата за кандидатите си.

Бих искала да използвам случая да Ви информирам за нашата оценка за проведените избори. Отново бяхме свидетели на кампания и гласуване в разрез с основните стандарти за честни и свободни избори. Отново трябваше да се борим с купен вот, корпоративен натиск и гласуване от страх.

Не само тези практики изкривиха резултата от гласуването, на места резултатите бяха откровено фалшифицирани. Един очевиден пример бяха резултатите в София, където манипулациите на гласуването и резултатите бяха безпрецедентни.

Нещо повече, след като изборите минаха, репресиите срещу поддръжниците на БСП не спряха. Кандидатът за кмет на Ловеч Радина Банкова е със запорирани от НАП сметки. Изпълнителното производство се основава на неправилни данни, подадени от НАП. Един от нашите поддръжници, детска учителка, беше незабавно уволнена дисциплинарно. Подобно е положението със свекървата на кандидат за общински съветник. Други наши симпатизанти, заети в общински дружества и администрация, също са били заплашвани с уволнение. Имаме случаи, когато започва данъчна проверка срещу наши кандидати.

БСП е твърдо решена да защити всеки наш поддръжник с всички политически и законови средства. Но това не може да продължава повече. Още веднъж Ви моля за подкрепа в мисията ни да превърнем България в свободна и демократична държава, където основните принципи като свобода на волята, честните избори и върховенството на закона са норма.

С уважение,

Корнелия Нинова

Председател на НС на

Българска социалистическа партия

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.