Стартира регистрацията на партиите в ЦИК за участие в местните избори и политическият градус по морето се покачи. Първи по традиция своите документи внесоха от ГЕРБ, в лицето на кмета на Бургас и зам.-председател на управляващата партия - Димитър Николов. Случайно или не, точно в Бургас днес неофициално бе открита предизборната кампания за кметове и общински съветници, като се откроиха основните "враждуващи" лагери или може би казано по друг начин - генералните претенденти за власт.

Ръкавцата бе хвърлена от кандидата за кмет на черноморската община Живко Табаков от Движение "България на гражданите" (ДБГ). На брифинг днес той изстреля два "патрона", насочени в различни посоки - към БСП и Николай Тишев и към Община Бургас, управлявана от Димитър Николов, който е и канидат за кмет на ГЕРБ. Позовавайки се на изпратени сигнали до него, Табаков заявява, че до края на тази година ще бъде разрушен архитектурният ансамбъл на пл. "Тройката" - Хаджипетровата мелница, по-известна на бургазлии като сегашната сграда на книжарница „Хеликон”, както и сградите до нея.

„Говорейки за туризъм и запазване на културното наследство на Бургас, не трябва да се проявява лицемерие. На последната сесията на Общински съвет имаше докладна, с която Община Бургас отделя средства за възстановяване на фасадите на няколко сгради в центъра на Бургас. Площад „Тройката” е едно от знаковите места на Бургас и смятам, че архитектурните ценности там трябва да бъдат запазени”, категоричен е кандидатът за кмет Живко Табаков.

Тази информация може да бъде открита на официалната страница на Живко Табаков, но в текста липсва друга, която той споделя на брифинга и която касае БСП и техния канидат за кмет Николай Тишев. Чрез журналистите той отправя задочно питане към него, като се интерсува - дали Николай Тишев има нещо общо с фирма "Метастрой"?
"Метастрой" е фирма от публичното пространство, която е свързана с друг кандидат за общински съветник от първата десятка на листата на БСП. Притеснителното е, че в годините назад е печелела няколко обществени поръчки в общини, управлявани от ГЕРБ, допълва Табаков. Пак според получени сигнали, този път симпатизанти на "червените", той изрази техните съмнения - за договорка между ГЕРБ и БСП на местно ниво.

В отговор на изреченото от общинския съветник и кандидат за кмет Живко Табаков, от Община Бургас са категорични, че при тях няма постъпили искания за строеж и промяна на ПУП за територията в тази част на Бургас, която Табаков визира.

От БСП-Бургас излязоха с опровержение, изпратено до медиите и подписано от общинския председател на структурата и председател на предизборния щаб на местно ниво Живко Господинов, а не от Николай Тишев. В него се посочва, че "всеки кандидат за кмет на общината, заедно с предизборния си щаб, решава каква кампания да провежда в оставащите по-малко от 2 месеца до 27.10.19 г. Съжаляваме, че г-н Табаков е решил да използва такива подходи, а именно да се занимава с листата на най-голямата опозиционна партия в Бургас – БСП. Добре би било да скъса с ролята си на патерица на ГЕРБ в Общински съвет – Бургас, където повече от три години чинно гласуваше бюджетите и докладните записки на кмета Николов и да представи своята алтернатива за управление на общината. Надяваме се, че няма да е той този, който ще свърши мръсната работа на ГЕРБ по време на кампанията, а ще съсредоточи своите критики към управляващите в момента Бургас. С най-добри чувства му препоръчваме да проверява информацията, която представя пред бургаската общественост. Кандидатът ни за общински съветник, за който г-н Табаков говори, не е нито собственик, нито в управителния орган на цитираната фирма, както и в която и да е друга фирма, и това много лесно може да се провери в Търговския регистър. Бургас има нужда от промяна, но тя няма да бъде постигната с подобни действия".

Дали в разгара на предизборната кампания от БСП и ГЕРБ в Бургас ще отговорят на "кръстосания огън", визирайки също фирми и обвързаности, или ще подминат "хвърлената ръкавица", предстои да разберем.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.