Конгресът на САЩ заложи в бюджета за отбрана за 2020 г. въвеждане на санкции срещу газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Те са заложени в бюджета за отбрана, който ще е 738 млрд.долара. Предвижда се военна помощ за Украйна и забрана за F 35 за Турция

По-рано стана ясно, че проектобюджетът от $738 млрд. е съгласуван между Комисиите по отбрана на долната и горната камара на Конгреса, предстои  да бъде подписан и от президента Доналд Тръмп. 

В него е записано, че в защита на европейската енергийна сигурност се въвеждат санкции, свързани с руските енергийни проекти. 

Бюджетът задължава Пентагона да прави отчет за мерките за възпиране на Китай и Русия, забранява продажбата на Турция на американски изтребители Ф-35 заради покупката от Анкара на руските зенитни комплекси С-400. 

Проектобюджетът предвижда и отделяне на военна помощ за Украйна на стойност 300 милиона долара. 

Проектът „Северен поток-2“ предвижда доставки на газ от Русия през Балтийско море до Германия. Тръбата минава през териториите или изключителните икономически зони на Финландия, Швеция и Дания. Очаква се „Северен поток-2“ да бъде пуснат в експлоатация през 2020-а. Против него се обявиха Украйна, Полша, Латвия и Литва. Строителството на тръбата е критикувано и от САЩ. В подкрепа на газопровода са Германия и Австрия. 

Другият руски проект – „Турски поток“, предвижда доставки на руски газ през Черно море до Турция по два тръбопровода с капацитет почти 16 милиарда кубически метра всеки. Газът от първата тръба е предназначен за турските потребители, а от втората - за Южна и Югоизточна Европа. В края на ноември турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че първата тръба ще бъде пусната в действие на 8 януари. Втората тръба за Европа минава през България, Сърбия и Унгария, а инфраструктурата за проекта у нас трябва да бъде готова в първата половина на следващата година.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.