Преди дни в нарочно видеоизявление премиерът Кирил Петков отправи апел към президента Румен Рдаев, с който пожела от него свикване на КСНС за Република Севрена Македония. Твърде подозрително, при положение, че на 10 януари т.г. се проведе КСНС по тази тема, а оттогава досега РСМ няма напредък по изпълнение на Договора за добросъседство от 2017 г. Дори напротив - езикът на омразата към българите е във възходяща градация и интензитет. Следователно, в отговор на журналистически въпроси, свързани с искането на премиер от президент, Румен Радев даде да се разбере, че не намира смисъл от свикване на нов КСНС по същия казус. Тогава в арията на Кирил Петков се включи председателят на парламента  от "Продължавае промяната" Никола Минчев, който напълно необосновано и извън здравия разум заяви пред медиите, че "Решението за Северна Македония трябва да се вземе на КСНС".
Според главния секретар на президента Радев  - Димитър Стоянов, "зад искането за провеждане на ново заседание на Консултативния съвет по темата "Членство на РСМ в ЕС", без да са постигнати никакви реални резултати, прозира желанието за промяна в позицията на Р България".

Ето какво обясни Димитър Стоянов на личния си профил във Фейсбук по темата за РСМ и искането за свикване на КСНС:

"Едно от приетите предложения по което се постигна съгласие на Консултативния съвет по национална сигурност, проведен на 10 януари 2022 г., е:

"Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи."

Какви и кои са постигнатите реални резултати пет месеца след проведеното заседание? По какъв начин правата на македонските българи са защитени? Вписани са в Конституцията на Република Северна Македония като част от съставляващите народи наред с власи, албанци, македонци, роми, сърби, бошняци, турци? Или езикът на омразата е изкоренен, а учебниците вместо разделение вече прокламират взаимно уважение? Нима вече сме постигнали съгласие за ОБЩАТА ни история?

Реални резултати няма! Няма и положени елементарни усилия за постигане на сближаване на позициите от страна на РСМ.

Зад искането за провеждане на ново заседание на Консултативния съвет по темата "Членство на РСМ в ЕС", без да са постигнати никакви реални резултати, прозира желанието за промяна в позицията на Р България. Кой ще гледа сериозно на държава, па била тя и член на ЕС, която променя позициите си през 4-5 месеца? Външната ни политика следва да е устойчива и да се формира в България, а не да е привнесена или наложена. Все пак имаме претенции за предвидим съюзник и партньор!

И все пак да си честитим празника днес, поне докато все още си е наш!" - завърва Димитър Стоянов.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.