Една единствена тема през последните дни успя да получи публичност и леко да наруши тоталния монопол на новините, свързани с пандемията и коронавируса. Неочаквано, остро и светкавично бе уволнен главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев. В навечерието на особено важната мисия на банката в контекста на антикризисните мерки, предприемани от правителството за смекчаване на финансовата, икономическа и социална криза у нас.

Фактите са ясни – дискусионен кредит на ББР към колекторска фирма в размер на 75 млн. лева, изпълнен във възможно най-лошите традиции на институционалния ПР. Едно истинско „сепуко“, извършено от управата на банката, неоценила, че в момент на срутващ се икономически ръст, взрив на безработицата и социалната тревожност, подобни кредитни упражнения няма как да не разбунят хората и компрометират управляващите.

Не повече от 10 секунди му трябваха на премиера Борисов, за да съобщи за съдбата на Мавродиев и колегите му. Сигурно толкова му е отнело и за да вземе това решение.

Едно истинско дежавю за Стоян Мавродиев, биха възкликнали по-паметливите, спомняйки си някои събития от 2016 година.

Тогава финансистът е към края на пълния си мандат като шеф на КФН. Дори е извън мандата, но продължава да е начело на комисията. Упорито се говори, че ще бъде избран за втори мандат, а управляващите не се притесняват, че Мавродиев ръководи КФН „извън срока си“ без официална санкция от парламента. Има важна причина това да е така. Предстоят ключови стрес тестове на застрахователните дружества и пенсионните фондове. Всички са притеснени за резултатите и затова не е „здравословно“ да се пипа грубо в КФН.

Но сметките излизат криви. На 7 юли премиерът Борисов получава писмо, адресирано лично до него. То е от Габриел Бернардино, шеф на EIOPA – Европейския орган за пенсионен и застрахователен надзор.

Писмото е издържано в характерния дипломатично-учтив институционален тон, но някои негови заключения са категорични и меко казано притеснителни.

Наред с всичко друго, Бернардино изтъква пред Борисов, че има проблем с равнопоставеността между EIOPA и КФН. А този фактор е ключов, за да може да се приемат за достоверни резултатите от идващите стрес тестове. Европейският орган в прав текст заявява и се усъмнява в прозрачността на действията и взимането на решения от КФН. Поставя се под съмнение и процесът по селекция и назначаване на външни одитори.

Адресатът на критиките в писмото е очеваден и безусловно ясен и правителството много добре го разбира.

Затова реакцията не закъснява. Само три седмици по-късно – на 28 юли, парламентът избира за нов шеф на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова.

Въпросното писмо е конфиденциално и не получава особено голяма публичност, напротив. Затова Мавродиев е изпратен с благодарности за свършената работа, а година по-късно вече оглавява Българската банка за развитие. До оня ден.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.