На официалния канал на Arma dei Carabinieri пише, че някои от заподозрените членове на организираната престъпна група се намират в България, видя Liberta.bg

В Италия върви акция срещу мафията, има записи между мафиоти, които дискутират изнасяне на нелегален и отровен боклук в България.
В България властите крият имената на вносителите, прокуратурата не е арестувала нито един. Гробно мълчание на управляващитет по въпроса -- какво ще прави за разследването и санкционирането на мафията за нелегални отпадъци. И не е чудно!
От 2017 г. правителството крие от медиите данните за превозвачите, вносителите, вида на отпадъците, както и за мястото и начина на преработването или унищожаването им. Съвсем наскоро изданието "Капитал" спечели иск срещу Агенцията по околната среда, която е на ръчно управление на мафиотите във властта и която криеше данните. Дори и след постановлението на съда, няма излязла публична информация за това какво ще предприеме правителството, прокуратурата и службите за сигурност. А министърът на екологията и този на МВР, публично неглижираха случая на брифинг като "твърдения на някои медии.", коментира журналистът Татяна Кристи.

Задържаната българка Живка Димитрова в Италия в акция срещу ”Ндрангета” е управлявала фиктивно фирма на мафията, съобщи bTV.

Живка Димитрова беше арестувана заедно с още стотици сътрудници в три страни на най-мощната италианска групировка "Ндрангета". Сред арестуваните има и полицаи и политици.

Властите в Италия посочват акцията срещу организираната престъпност като втората най-голяма в историята. Операцията започва в ранните часове на деня в 12 области на Италия. Наречена е "Прераждане".

Италиански медии също свързат арестите на 330 мафиоти с боклука за България, но от МВР отричат информацията, пише в. "Сега".

Голяма мистерия обвива участието на българските власти в мащабна операция срещу италианската мафия „Ндрангета“ в района на Калабрия. В полицейската акция в Италия са били задържани 334 души, включително и на територията на България, съобщи в. "Кориере дела Сера" в четвъртък. Българският вътрешен министър обаче отрече наше участие в операцията и обвързването й с наскоро открития в Италия боклук, предназначен за България. Младен Маринов дори изрази недоумение защо името на страната ни е замесено в операцията срещу „Ндрангета“.

„До този момент в България няма извършени арести по искане на италианските служби. В непрекъснат контакт сме. Не само по този, но и по други случаи. Има оперативен обмен на информация. На този етап не са искали от нас съдействие на територията на България за арест на лица“, заяви вътрешният министър пред репортери. Само часове по-късно МВР изведнъж вече твърдеше, че "по международните канали за полицейско сътрудничество и обмен на информация в МВР са получени данни за задържана при операция в Италия българска гражданка". "Към момента не се предоставя допълнителна информация, тъй като действията по разследването са в ход”, обяви още българското вътрешно министерство.

Запитан дали всъщност връзката с България е голямото количество боклук, което бе заловено преди дни край Милано и което трябваше да бъде докарано в страната, за да бъде изгорено, Маринов отговори: „Какво се говори, какво се пише - аз казвам какви са нашите източници на информация. Ние сме длъжни да казваме само това, каквото идва по официален път. Всяка друга информация, била тя оперативна или добита от медиите, вие може да си я интерпретирате.“

Тази седмица пък стана ясно, че нито екоминистерството, нито вътрешното знаят каквото и да било по случая с 800-те тона боклук от Италия. На всичкото отгоре явно българските власти изобщо не са се допитали до италианските дали той е бил предназначен за България. От изказване на министъра на околната среда и водите Нено Димов не се разбра защо не е потърсил информация от италианските си колеги по въпроса с отпадъците.

В полицейската операция сред 334-те арестувани са още полицейски началник, адвокати, предприемачи, счетоводители, държавни служители. Сред тях са бившият депутат от партията на Силвио Берлускони "Форца Италия" Джанкарло Пители, кметът на Вибо Пицо -  Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция на Вибо Валентиа - Филипо Неши, представител на съда във Вибо Валентиа, и известният бизнесмен Марио Артуса.

Според медии някои от заподозрените са били задържани в Германия, Швейцария и България. Те са обвинени в изнудване, убийства, пране на пари, престъпни схеми с боклук и участие в организирана престъпна група. Операциите срещу мафията са обичайна практика в Италия, но сегашната е изключително голяма, припомнят италианските издания.

В акцията са участвали 2500 полицаи. Била е конфискувана стока на обща стойност 15 млн. евро, разследването е концентрирано в областта на Вибо Валентия в Калабрия. Имало е и полицейски действия в други райони на Италия.

"Ндрангета" се смята за най-мощната мафиотска организация в международната търговия с наркотици и от години има стабилно ядро и в Германия.

"Това е най-голямата операция след мегапроцеса в Палермо", казва Никола Гратери, районният прокурор в Катанцаро, визирайки прочутите процеси срещу сицилианската мафия в периода 1986-1992 г., в които бяха съдени над 1000 души. "Напълно разбихме клановете в провинция Вибо, но те действат в Италия от Алпите до Сицилия", допълни прокурорът.

Престъпленията, за които са обвинени задържаните, са записани върху 13 500 страници. Над 5 млн. листа хартия, принтирани в различни места от тези на арестите от съображения за сигурност, са били транспортирани с бронирани камиони, за да бъдат връчени на обвиняемите.

"I Carabinieri del ROS e del Comando Provinciale di Vibo Valentia hanno eseguito misure cautelari a carico di 334 indagati, accusati di associazione mafiosa, omicidio, estorsione, usura, fittizia intestazione di beni, e riciclaggio. Contestualmente sequestrati beni per 15 milioni di euro. L’imponente operazione, in cui risultano indagate complessivamente 416 persone, oltre che la Calabria, interessa anche la Lombardia, il Piemonte, il Veneto, la Liguria, l’Emilia Romagna, la Toscana, il Lazio, la Sicilia, la Puglia, la Campania e la Basilicata. Alcuni indagati localizzati in Germania, Svizzera e Bulgaria. Centinaia i militari in azione, supportati anche da unità del GIS, del Reggimento Paracadutisti, degli Squadroni Eliportati Cacciatori, dei Reparti Mobili, da mezzi aerei e unità cinofile."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.