Кои са най-посещаваните български медии в интернет? Кои са най-четените сайтове с новини, коментари, статии и интервюта? Сайтове на телевизии?
Най-справедлив отговор на този въпрос дава глобалният брояч alexa.com. Той следи и класира сайтовете по трафика към тях (и др. показатели) в глобалния интернет, и за съответната страна.

Иван Бакалов, e-vestnik

В подредбата по-надолу са дадени данните на alexa.com за съответния български сайт кое място заема в глобалната мрежа, и мястото му в българския интернет – Rank in global internet; Country Alexa rank – Bulgaria. Колкото е по-малко числото на т. нар. ранк, толкова по-нависоко в класацията е сайтът. Все едно – първо, второ, трето място, десето, петдесето и т. н. надолу. Първото място неизменно заема Гугъл.

Броячът alexa.com е на гиганта в електронната търговия „Амазон”. Следи трафика (и други показатели като линкове към съответния сайт, търсене, ключови думи и др.), без никакви регистрации, анкети, кукита, социологически извадки и прочее. Затова е еднакво безпристрастен към всички сайтове в България и българското интернет пространство, което включва и българи в чужбина.

Други български броячи и агенции правят класации по посещаемост само на сайтове, които са се регистрирали при тях, или на базата на социологическа извадка от специално регистрирани потребители, чрез договори със заплащане, анкетни проучвания в мрежата – въпросници, попълвани от потребители и др.

Така че alexa.com може да се приеме за по-верен ориентир. Но и тези данни могат да бъдат излъгани от някои сайтове, които използват софтуер и др. средства за генериране на трафик. Такива средства обикновено използват някои информационни сайтове (отбелязано е по-долу кои са съмнителни, били са в челото на класациите, сега са изпаднали). Все пак, ако човек следи дълго време брояча, може да види кои сайтове традиционно в последните години заемат челните места, кои имат временен „напомпан” възход.

Традиционно от години в челната десетка на най-посещавани сайтове са търсачки, пощи, социални мрежи, чак тогава следват информационни и др. сайтове.

Например пощата abv.bg е най-посещаваният български сайт, който в момента е на #2347-о място по посещения в световен мащаб. Преди поща abv в България най-посещавани са сайтовете google.bg, google.com, youtube.com, facebook.com, но те не са български. От българските в челната десетка е zamunda.net – добре познатият торент сайт, който е недостъпен от чужбина.

В топ 100 на българския интернет по посещаемост влизат и сайтове за търговия, за залагания, порносайтове, банкови сайтове и др. Те са извадени от класацията тук, която е само за медии – информационни сайтове, коментарни, на вестници, на телевизии и др.

Бел. ред. – Т. нар. ранк, мястото в класацията на някои български сайтове може да е по-високо в глобалната мрежа, а същевременно да е по-назад като ранк в България спрямо други български сайтове с по-нисък ранк в глобалната мрежа. Обяснението е сложно и е свързано с трафика от българските потребители по света, и свързаността на сайтовете. В класацията по-надолу подредбата е както Alexa ги класира за България, но са дадени и двата показателя един след друг – Rank in global internet traffic, и Country rank Bulgaria, така читателят може сам да се ориентира. Тук са дадени данните за 27 март 2020 г. Те се изменят ден за ден, сайтове с близки резултати един след друг, може да си разменят местата в рамките на един-два дни.

Класацията на Alexa може да предизвика гневни коментари от издатели, които се заблуждават за своята значимост. Много сайтове имат договори с някоя агенция, която да доказва техните високи посещения и влияние. Затова ще оспорват данните на Alexa, но броячът на Джеф Безос е безпристрастен за България.

Към класацията са прибавени обяснителни бележки за сайтове, които не са познати на всеки читател.

Илюстрация: Алекса

vesti.bg
място в глобалната мрежа: # 9,880
Bulgaria: # 10
Новинарски сайт от групата на Нова броудкастинг груп, включваща Нова тв, собственост на бизнесмена Кирил Домусчиев. Дължи първото си място сред новинарските сайтове поради комбинацията с поща abv.bg, на чиято входна страница излизат негови заглавия. В комбинация е и с видеорепортажите на Нова тв, със сайта за видео споделяне Vbox7, sinoptik.bg, gong.bg и други сайтове на групата.

blitz.bg
място в глобалната мрежа: # 15,678
Bulgaria: # 11
Новинарски сайт, наричан често жълт, но публикуващ всеобхватна информация, често преразказана от други източници, сайтове, телевизии, вестници. Обслужва откровено правителството, но не премълчава новини.

nova.bg
място в глобалната мрежа: # 14,273
Bulgaria: # 12
Сайт на Нова тв, част от Нова броудкастинг груп, на бизнесмена Кирил Домусчиев. Телевизията откровено и натрапчиво обслужва правителството, сайтовете от групата се опитват да са по-умерени и информативни.

dnevnik.bg
място в глобалната мрежа: # 14,227
Bulgaria: # 16
Най-големият онлайн професионален вестник в България, с всеобхватни теми и съдържание с видео, фотография и др. Опитва се да бъде обективен и независим. Свързан с бизнесмена Иво Прокопиев. В период от няколко години беше финансиран от фондация „Америка за България”.

sportal.bg
място в глобалната мрежа: # 14,512
Bulgaria: # 25
Най-големият спортен сайт в България.

dir.bg
място в глобалната мрежа: # 17,908
Bulgaria: # 29
Портал с новини, дълго време беше номер едно сред новинарските сайтове в България и не слиза от челото. Публикува всеобхватна информация, старае се да бъде обективен и разностранен, без да е критичен към управляващите, но не спестява новини.

24chasa.bg
място в глобалната мрежа: # 30,406
Bulgaria: # 33
Сайт на всекидневника „24 часа”, който е бил от водещите у нас, сега със скромен тираж. Откровено обслужва правителството и силните на деня с пиар материали и пропагандни заглавия. Формално се води собственост на Венелина Гочева, бивша главна редакторка на вестника. В предишни години е финансиран с разни схеми, вкл. с пари от КТБ. Сайтът си качи рязко данните за читаемост на отделните заглавия преди две години, остави впечатление за изкуствено завишаване.

bradva.bg
място в глобалната мрежа: # 34,008
Bulgaria: # 36
Нискокачествен новинарски сайт, голяма част от съдържанието му е преразказано от други сайтове или копи пейст, с провокативни заглавия, съдържанието на текстовете не винаги отговаря на заглавията. Публикува непроверена информация и без източници. Съмнения за изкуствено генериране на трафик, в определени периоди е бил номер едно сред новинарските сайтове в България.

dnes.bg
място в глобалната мрежа: # 34,135
Bulgaria: # 37
Един от големите новинарски сайтове, в челото на онлайн медиите от години. В една група с investor.bg и телевизиите „България он ер”, „Блумберг” – България, зад които седи варненската групировка ТИМ. Новините са на професионално равнище.

btvnovinite.bg
място в глобалната мрежа: # 46,683
Bulgaria: # 39
Новинарският сайт на Би Ти Ви. Това е раздел от сайта на телевизията, който е само с новинарските предавания. Публикува резюмета в текст и видео към отделните теми.

dariknews.bg
място в глобалната мрежа: # 43,462
Bulgaria: # 45
Новинарски сайт, който беше в групата на „Дарик радио”, но премина към „Нова броудкастинг груп” на бизнесмена Кирил Домусчиев. „Дарик радио” има отделен сайт, а съвсем отскоро създаде и новинарски и спортен сайт (dnews.bg и dsport.bg), които тепърва набират скорост.

fakti.bg
място в глобалната мрежа: # 40,794
Bulgaria: # 48
Новинарски и коментарен сайт, който публикува и видео интервюта. Обективен и аналитичен, не спестява критични мнения и новини. Част от групата вестници и сайтове за обяви „Мобиле.бг”, „Софийски имоти”, „Базар.бг”, „Заплата.бг” и др.

frognews.bg
място в глобалната мрежа: # 47,231
Bulgaria: # 51
Коментарен сайт под ръководството на журналиста Огнян Стефанов. Остро критичен към правителството, публикува непрекъснато разкрития за злоупотреби на властта. Материалите му имат предимно коментарен, не информационен характер.

segabg.com
място в глобалната мрежа: # 49,105
Bulgaria: # 58
Сайт на седмичника в. „Сега”, който до неотдавна беше всекидневник. Публикува всекидневно новини и коментари. Обективен, професионален, аналитичен, критичен към властта. Традиционно има добро място в българския интернет. Финансира се от бизнесмена Сашо Дончев.

edna.bg
място в глобалната мрежа: # 50,949
Bulgaria: # 64
Лайфстайл сайт за жени. Част от групата сайтове на Нова броудкастинг груп. Дължи високата си посещаемост на комбинацията с поща abv.bg, на чиято входна страница излизат заглавия от edna.bg и др. сайтове на групата.

plovdiv24.bg
място в глобалната мрежа: # 65,662
Bulgaria: # 68
Най-посещаваният пловдивски сайт, с новини не само от региона, а от страната и от света. Макар да е регионален, често е попадал в челото на класациите по посещаемост и поради това остават съмнения, че е използвал начини за генериране на трафик..

marica.bg
място в глобалната мрежа: # 58,208
Bulgaria: # 72
Сайт на пловдивския вестник „Марица”. Умерен регионален новинарски сайт, въздържа се от публикации, засягащи правителството и местната власт.

bnt.bg
място в глобалната мрежа: # 55,704
Bulgaria: # 76
Сайт на БНТ. Публикува резюмета на интервюта, новинарски репортажи и др. предавания.

news.bg
място в глобалната мрежа: # 62,619
Bulgaria: # 77
От големите новинарски сайтове, от години се държи сред водещите. В една група с money.bg, topsport.bg, lifestyle.bg и др.

afera.bg
място в глобалната мрежа: # 69,262
Bulgaria: # 84
Коментарен сайт на варненската журналистка Веселина Томова, остро критичен към правителството, но с не особено качествено съдържание. Публикува скандални твърдения, понякога непроверени, и хапливи коментари, често надхвърлящи добрия тон.

novini.bg
място в глобалната мрежа: # 48,910
Bulgaria: # 85
Новинарски сайт, част от медийната група Sportal Media Group, която включва сайтовете sportal.bg, profit.bg, woman.bg и др., които взаимно си насочват читатели.

btv.bg
място в глобалната мрежа: # 69,082
Bulgaria: # 86
Сайт на Би Ти Ви. Сайт с много разклонения. Дава резюме на предавания от новините или коментарни предавания.

trud.bg
място в глобалната мрежа: # 83,627
Bulgaria: # 93
Сайт на дългогодишния всекидневник „Труд”, някога водещ, сега със затихващ тираж. Обслужва правителството, Борисов и бизнесинтереси на силните на деня, с характерни кампании и атакуващи заглавия срещу политическите им противници. Води се собственост на Петьо Блъсков.

pik.bg
място в глобалната мрежа: # 73,668
Bulgaria: # 96
Сайт, често наричан кафяв или жълто-кафяв, предизвиквал е различни скандали със спорни публикации. Мощно подкрепя Бойко Борисов и властта, организира кампании в подкрепа на главния прокурор Гешев (преди и след избора му), ухажван от правителството. Атакува всички политически противници на Бойко Борисов и сегашната власт.

mediapool.bg
място в глобалната мрежа: # 54,830
Bulgaria: # 97
Дългогодишен коментарно-новинарски сайт, аналитичен, умерен, критичен към правителството, достоверен източник. Получаваше в определен период финансиране от фондация „Америка за България”.

petel.bg
място в глобалната мрежа: # 74,703
Bulgaria: # 99
Регионален варненски новинарски сайт, покрива новини и от страната и чужбина.

zajenata.bg
място в глобалната мрежа: # 76,107
Bulgaria: # 105
Женско онлайн издание, продължител на едноименен вестник и списание. Широк спектър от теми за женско издание.

gong.bg
място в глобалната мрежа: # 47,428
Bulgaria: # 106
Спортен сайт в една група със сайтовете на Нова броудкастинг груп. Дължи посещаемостта си на комбина с пощата abv.bg, на чиято входна страница излизат заглавия от „Гонг”.

offnews.bg
място в глобалната мрежа: # 78,331
Bulgaria: # 111
Умерен коментарно-новинарски сайт, покриващ широки теми. В началото бързо достигна челни места сред информационните сайтове по посещаемост, сега е слязъл надолу, но на доста прилично равнище.

actualno.com
място в глобалната мрежа: # 103,111
Bulgaria: # 113
Дълго време беше от водещите новинарски сайтове, още издържа на нарасналата конкуренция. Професионален и балансиран. В една медийна група с woman.bg и по-слабо известните сайтове expert.bg, sportlive.bg и др.

moreto.net
място в глобалната мрежа: # 79,890
Bulgaria: # 124
Регионален варненски сайт, в една група с малки регионални сайтове в Бургас, Казанлък, Несебър, Монтана и Сандански. Информативен, не се занимава с политика и коментари.

pariteni.bg
място в глобалната мрежа: # 89,921
Bulgaria: # 125
Сайт за бизнес и икономика, част от групата сайтове на Нова броудкастинг груп.

lentata.com
място в глобалната мрежа: # 109,618
Bulgaria: # 129
Сайт на журналиста Мартин Карбовски, с авторски материали в негов стил и извадени оригинални публикации от Фейсбук и др.

webcafe.bg
място в глобалната мрежа: # 59,068
Bulgaria: # 137
Коментарно-новинарски сайт, който старателно избягва критики срещу правителството и политически коментари, освен по международни теми.

glasove.com
място в глобалната мрежа: # 93,507
Bulgaria: # 147
Сайт на журналиста Явор Дачков, с много преводни материали, покрива спестени в българските медии теми.

topsport.bg
място в глобалната мрежа: # 78,947
Bulgaria: # 153
Спортен сайт от „Уеб медия груп” – в една група с news.bg, money.bg и др.

flagman.bg
място в глобалната мрежа: # 124,550
Bulgaria: # 163
Регионален бургаски сайт, по-рано се казваше besove.com.

obekti.bg
място в глобалната мрежа: # 115,407
Bulgaria: # 167
Научно-популярен сайт с много снимки и качествени текстове.

bnr.bg
място в глобалната мрежа: # 102,866
Bulgaria: # 178
Сайтът на БНР е с качествени новини и е сравнително доста напред сред информационните и коментарни сайтове, въпреки че е на радио. Другите сайтове на радиа не са толкова напред. Сайтът публикува новини и интервюта в резюме и предлага аудиофайл да се чуе цялото съдържание.

capital.bg
място в глобалната мрежа: # 89,881
Bulgaria: # 186
Сайт на най-сериозното политическо, бизнес и финансово издание – седмичникът „Капитал”.

e-vestnik.bg
място в глобалната мрежа: # 124,200
Bulgaria: # 189
Коментарен сайт, силно критичен към правителството и премиера Борисов. Собственост е на журналиста Иван Бакалов, който е негов редактор заедно с Гриша Атанасов. Политическото напрежение и недоволство от съдържанието в големите медии увеличава интереса към подобни сайтове в сегашния момент.

faktor.bg
място в глобалната мрежа: # 95,220
Bulgaria: # 192
Силно политизиран сайт, подкрепящ правителството, с пропагандни заглавия и примитивен антикомунизъм, който надминава патоса на ранния вестник „Демокрация” през 1990-1991 г.

investor.bg
място в глобалната мрежа: # 90,981
Bulgaria: # 245
Онлайн издание с насоченост към икономически и бизнес новини, в една група с телевизиите „България он ер”, „Блумберг”-България и др., зад които седи варненската групировка ТИМ.

clubz.bg
място в глобалната мрежа: # 153,064
Bulgaria: # 251
Коментарно-новинарски сайт, финансиран от собственика на „Софарма” Огнян Донев.

gol.bg
място в глобалната мрежа: # 112,221
Bulgaria: # 256
Спортен сайт предимно за футбол, част от медийната група с телевизиите „България он ер”, „Блумберг”-България и др., зад които седи варненската групировка ТИМ.

bg-radio.org
място в глобалната мрежа: # 190,427
Bulgaria: # 265
Сайт на музикалното „БГ радио”.

manager.bg
място в глобалната мрежа: # 181,198
Bulgaria: # 273
Онлайн издание на сп. „Мениджър”, което се поддържа всекидневно с разнообразни текстове. В една група с научнопопулярното списание и онлайн издание „Обекти”.

struma.com
място в глобалната мрежа: # 157,390
Bulgaria: # 277
Регионален сайт за благоевградски регион.

lupa.bg
място в глобалната мрежа: # 157,659
Bulgaria: # 280
Нов информационен сайт, свързан с издателската група на седмичника „Уикенд”, но повече новинарски, с по-малко светски клюки от вестника.

economic.bg
място в глобалната мрежа: # 187,142
Bulgaria: # 299
Онлайн издание на сп. „Икономика”.

focus-news.net
място в глобалната мрежа: # 240,266
Bulgaria: # 318
Информационната агенция „Фокус”, която е в конгломерат и с регионални радиостанции. Сайтът западна след смъртта на своя основател Красимир Узунов.

svobodnaevropa.bg
място в глобалната мрежа: # 219,372
Bulgaria: # 325
Сайтът „Свободна Европа”, финансиран от САЩ, съществува от една година и нещо в българския интернет и се нареди доста напред в класацията, изпреварвайки значително свои аналогични конкурентни сайтове като „Дойче веле”.

profit.bg
място в глобалната мрежа: # 182,292
Bulgaria: # 327
Сайт за бизнес и икономически новини, от групата на „Спортал.бг”, която включва novini.bg, woman.bg и др.

bivol.bg
място в глобалната мрежа: # 238,181
Bulgaria: # 345
Сайтът „Бивол” не публикува новини и статии всеки ден, затова е по-надолу в класацията, но отделни негови разследвания имат по 100-200 хил. посещения и десетки хиляди споделяния в мрежата.

az-jenata.bg
място в глобалната мрежа: # 177,265
Bulgaria: # 350
Женско онлайн издание, част от групата на „Инвестор.бг”, телевизия „България он ер” и др.

liberta.bg
място в глобалната мрежа: # 376,875
Bulgaria: # 399
Коментарен сайт на журналиста от Поморие Стоян Тончев, който съществува от година и половина, остро критичен към властите, върви нагоре.

gospodari.com
място в глобалната мрежа: # 142,442
Bulgaria: # 425
Сайт на предаването „Господари на ефира”, което вече не се излъчва, но сайтът се поддържа редовно с видео и др. материали. Докато вървеше предаването, беше доста по-нагоре в класацията.

epicenter.bg
място в глобалната мрежа: # 208,152
Bulgaria: # 429
Новинарски и коментарен сайт под ръководството на журналистката Валерия Велева, известна още с прякора Мадам В (според обръщение в отворено писмо на Доган) и „баничарката” (по повод това, че омеси баница на премиера Борисов, когато спечели за пръв път изборите).

bgnow.eu
място в глобалната мрежа: # 275,909
Bulgaria: # 438
Блог „Гласувам за България” с подбрани статии от пресата и оригинални текстове на българи по света и у нас.

woman.bg
място в глобалната мрежа: # 173,864
Bulgaria: # 460
Женско онлайн издание, част от групата на „Спортал.бг”, която включва novini.bg и др.

168chasa.bg
място в глобалната мрежа: # 228,409
Bulgaria: # 464
Сайт на седмичният вестник „168 часа”, част от една пресгрупа с „24 часа”. Публикува и всекидневно коментари и материали от мрежата.

standartnews.com
място в глобалната мрежа: # 124,343
Bulgaria: # 496
Сайт на бившия всекидневен вестник „Стандарт”, който стана седмичник, но поддържа всекидневен информационен сайт, наричан още агенция.

bgonair.bg
място в глобалната мрежа: # 375,761
Bulgaria: # 586
Сайт на телевизия и радио „България он ер”, в една група с „Инвестор.бг”, телевизия „Блумбърг”-България и др., зад които седи варненската групировка ТИМ.

novsport.com
място в глобалната мрежа: # 309,759
Bulgaria: # 589
Амбициозен спортен сайт, с достъп до състезания на живо, свързан с интернет доставчика NET1.

dama.bg
място в глобалната мрежа: # 237,782
Bulgaria: # 631
Женско онлайн издание, в една група със сайтовете VsichkiOferti.bg Tennis.bg и др.

data.bg
място в глобалната мрежа: # 141,673
Bulgaria: # 660
Портал за музика, филми, игри и др., който публикува копи-пейст новини.

novinite.eu
място в глобалната мрежа: # 400,499
Bulgaria: # 657
Анонимен новинарски сайт, цитиращ новини от различни източници.

money.bg
място в глобалната мрежа: # 178,555
Bulgaria: # 667
Онлайн издание за финансови и бизнес новини, в една група със сайтовете news.bg, topsport.bg и др.

debati.bg
място в глобалната мрежа: # 544,010
Bulgaria: # 731
Коментарен сайт с много видеоинтервюта, издател Емил Стоянов, брат на бившия президент.

19min.bg
място в глобалната мрежа: # 546,139
Bulgaria: # 744
Сайт на вестник „19““
Малък формат градски вестник на журналиста Борис Ангелов.

monitor.bg
място в глобалната мрежа: # 257,168
Bulgaria: # 795
Сайтът на вестник „Монитор” (с издател Делян Пеевски) е с незначителни посещения, както е незначителен и няколкохилядният тираж на хартиеното издание.

Какво остава извън, по-надолу в тази класация?

Всеки може да попълни за себе си, ако открие липси в списъка, като въведе интернет адрес ето тук.

Сайтовете на телевизиите, освен на трите водещи Нова тв, Би Ти Ви, БНТ, са слабо посещавани. Те повече се гледат на екран, отколкото да се търсят новини в интернет. Най-слабо посещение в интернет имат сайтовете на телевизия „Алфа” на „Атака” и бившият вестник „Атака” с ранк към няколко милиона, след това в дъното по посещаемост се нареждат телевизията на ВМРО, телевизия СКАТ на Валери Симеонов. Към нула клони сайтът на обслужващата телевизия „Европа”.

Много по-добре са сайтовете на телевизия 7/8 (на Слави Трифонов), „Евроком” и БСТВ (Българска свободна телевизия – на БСП), макар че те се гледат на екран, сайтовете им сега набират популярност.

Някои обслужващи управляващите новинарски сайтове като vevesti.bg се класират надолу след 2,3 млн. ранк в глобалната мрежа, а за българския интернет трафикът им е минимален и Alexa не може да ги отчете и класира.

Подобно е със сайтове вдигнали временно шум, като big5.bg, за които ранк в глобалната мрежа е над 3 млн. а за българския интернет не може да се отчете. Още по-надолу са сайтовете на пиар-журналистката Соня Колтуклиева (5gmedia.bg и bulgaria-news.bg), които клонят към статистическа нула, генерират толкова трафик, че не можe да ги улови броячът (ранк към 8 млн. в глобалната мрежа).

Много сайтове, които се мяркат в социалните мрежи като informiran.net, bultimes.bg, kliuiki.net, kliuki.bg и др. са далеч надолу, извън тази класация, с ранк около един милион и повече в глобалната мрежа и ранк след 1000 в българския интернет.


Бел. ред. – Виж тук и тук класации от предишни години и някои графики, които показват необясним възход и падение на някои сайтове.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.