„Следващият парламент отчаяно се нуждае от качествена законодателна дейност.Искам децата ми да научат, че трябва да се борят, за да живеят по-добре в родния си край.
Животът на много българи няма да зависи от един човек, а ще се управлява от принципи и институциите на държавата“.

С кандидата за депутат от ІІ-ри ИР – Бургас Виолета Желева, търсим отговори на очакваните промени, обещани от БСП. За преизчисляване на пенсиите и ресурсите за това, за подоходното облагане и безплатните детски градини и учебници , за държавните инвестиции в ключови сфери на икономиката с голяма трудова заетост и за още куп проблеми- икономистът Виолета Желева пред LIBERTA.BG

-    В листата на кандидат-депутатите за предстоящите парламентарни избори сте единствен представител от община Поморие. Кажете повече за вас и професионалната ви реализация за онези, които не ви познават?

-    Родена съм в село Просеник, община Руен, а от 1981 година живея в Поморие. Омъжена съм с две големи деца-дъщеря и син. Имам внучка и двама внука. Специалността ми е икономика. Трудовият ми стаж премина в две основни предприятия, като счетоводител и главен счетоводител. От 15 години съм главен счетоводител в Балнео Хотел Поморие.

-    Тъй като силата ви е в икономиката, как виждате полезността и мястото си в един бъдещ парламент?

-    Факт е, че следващият парламент отчаяно се нуждае от повишаване качеството на законодателната дейност. Това се отнася и за смисъла, съдържанието и целесъобразността  на приеманите закони. Те трябва да отразяват интересите на големи групи от обществото, а не на конкретни хора. Експерти по финанси и контрол винаги са били необходими във всички сфери на икономиката, особено при разпределяне на такъв финансов ресурс от европейските програми. Аз ще бъда полезна на първо място в областта на данъчното законодателство, увеличаване и премахване на административните тежести върху малкия и средния бизнес, рестартиране на финансовата децентрализация на общините. Липсата на обвързаности с определине среди на кандидат-депутатите, е следващото задължително условия на бъдещите народни избраници. В това отношение, през последните години  БСП зададе стандарти, които нямат аналог и се надявам да бъдат последвани от всички партии за доброто на страната ни. Считам себе си за честен и неподкупен човек и съм го доказала през целия си професионален опит. Убедена съм, че предложеното в предизборната ни програма е изпълнимо и аз ще работя то да стане реалност.

-    Вие сте единствен кандидат от община Поморие. Как виждате икономическите предизвикателства на района и областта, от която се състезавате-Бургаска област?

-    В основната си част икономическите проблеми на общината, не са по-различни от тези на областта, а и държавата като цяло. Липсват инвестиции-месни и чужди, прекалено висок дял на наши, но с малка добавена стойност, ангажирана работна ръка с ниска квалификация, ниско заплащане, неимоверна зависимост от внос на суровини. Проблемите са трупани и задълбочавани видимо през трите мандата на ГЕРБ. Това трябва да се промени в следващото управление, в което БСП, не се съмнявам, ще участва. Като поморийка, няма как да не искам, община Поморие да се превърне в една от водещите черноморски общини. Спецификата на географското ни положение и наличните природни ресурси го позволяват. А аз като майка и баба, искам децата да получават качествено образование, здравеопазване, възможности за кариерно развитие, да живеят сред чиста природа и да следват мечтите си. Но също искам да научат от мен, че трябва да се борят, за да имат всичко това в родния си край. Ясно е, че основната ни цел ще бъде създаване на благоприятна среда за привличане на инвестиции, осигуряване на допълнителни финансови ресурси на общината, връщане на част от данъците на работещите в месния бюджет. Много е важно да има истински конструктивен диалог на месното управление с  живеещите в общината. 

-    Доста щедри обещания са залегнали в предизборната програма на БСП-подоходно облагане, преизчисляване на всички пенсии, безплатни детски градини, както и държавни инвестиции в ключови сфери с голяма трудова заетост. Не са ли твърде дръзки  и непостижими тези намерения, с оглед на тежката икономическа криза и как се възприемат от избирателите ви?

-    Както казах по-горе, смятам че тези предложения са изпълними в рамките на един четиригодишен мандат. Всеки български гражданин заслужава достоен живот. За десет години, ГЕРБ направи така, че всеки работещ българин да обеднява бавно и сигурно, да се примирява ,че няма вариант да се повишават доходите и пенсиите, да приема за нормално да плаща за здравето си и да не иска сметка за това, как се изразходват данъците. Ние сме на едни от челните места по спадане на доходите. Усложнената обстановка изисква решителни промени и реформи, но такива, които да запазят финансовата стабилност. Подоходното облагане е първа крачка, необлагаемият минимум-също. Относно приезчисляване на пенсиите, нашите родители са работили по 30-40 г. и е наложително това преизчисляване. И настоящите, и бъдещите трудещи се го заслужават. Финансов ресурс за всичко това може да се подсигури, като започнем реална борба с корупцията на всички нива-общински, държавни администрации, органи на съдебната власт и т.н. чрез въвеждане на електронни услуги, подбор на качествени кадри в администрацията и ефективно управление на еврофондовете.

-    Как гледате на раздаваните милиони от премиера, при това, на парче, като според думите на Корнелия Нинова, за преизчисляването на всички пенсии ще са нужни един милиард и двеста милиона лева?

-    Това е популизъм. След преизчисление, всички пенсионери ще получават трудовия си стаж и отчисленията си към държавата. Увеличението трябва да бъде между 20 и 30 % и това ще е трайно. Няма да се влияе от кризата. Животът на много блгари няма да зависи от един човек, а ще се управлява от принципите и институциите на държавата.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.