Ася Пеева е действащ депутат от Поморие и отново е в листата за кандидати за народни представители на ГЕРБ от Бургаски изборателен район.

 -    Госпожо Пеева, вие отново сте кандидат-депутат в листите на ГЕРБ, явно към Вас има доверие. Какво ще правите за община Поморие и областта  и кое е онова, което сте започнали и трябва да довършите с новия мандат, защото Поморие се очертава като един много сериозен семеен курорт?

-    Първо, благодаря на Вашата медия за интереса, който проявявате и за отразяването на различните гледни точки и позиции, което ви прави чест. По отношение на предстоящия мандат, аз съм на 9-то място в листата на ГЕРБ за ІІ МИР в Бургаска област. Един от приоритетите, за който ще работя, е спортната инфраструктура в малките населени места  - както в община Поморие, така и в останалите малки населени места от областта. Защото когато децата се занимават със спорт, те са по-малко агресивни, концентрирани са и по-рядко са извършители на противообществени прояви. Също така по-рядко в юношеска възраст посягат към алкохола и упойващи вещества. 

-    Ще привличате ли в Поморие чужди световно известни спортисти, както знаем те са живата реклама на всяко туристическа дестинация?

-    Точно това имах предвид. Искам да предложа изграждането на спортна зала в покрайнините на град, в посока стария път за Слънчев бряг. Имаме амбицията да изградим там  комплекс за спортове на открито. Така, привличайки спортисти, спонсори, треньори и рекламодатели, ще се предизвика посещението на много любители на спорта и туристи, което ще има благотворно отношение и към туризма в морския град. Поморие е една туристическа дестинация, която е известна като семеен курорт за балнео, морски и религиозен туризъм, а моята амбиция е Поморие да бъде и една културна и спортна дестинация, която да развие целогодишен туризъм.

-    Какво не успяхте да свършите в този мандат?

-    Продължаваме с реформата в образованието. Не само повишаването на учителските заплати и привличането на млади специалисти в училище ще е наша задача. Отпускане на стипендии за студенти по педагогика, за ученици с висок успех, които да учат педагогика, стимулиране на елитните ученици - това също ще е сред приоритетите ни.
С промените в Закона за образованието се даде възможност на специалисти без педагогическа квалификация в областта на науката и изкуствата да имат възможност да преподават, което ще реши въпроса с кадрите в община Поморие.

-    А дали общината ще предостави жилища на тези кадри нови кадри - нещо, което е жизнено важно за привличането и задържането им?

-    Аз подкрепям такава инициатива. Виждам, че тя е работеща на други места. Имаме заявка и от премиера Бойко Борисов за повишение на учителските заплати на 2 500 лв. Това, което имаме за първи път, е залагане на 5% от брутния вътрешен продукт за образование, което е изключително важно.

-    Какво е мнението ви за плажовете и в частност тези на Поморие? Трябва ли да се управляват и стопанисват от Общините?

-    Моето мнение е категорично, че трябва Общините да им бъдат стопани, защото те имат много пряк поглед  върху използването и опазването им. И когато има сигнал за недобро стопанисване на плажа, първи го получават общинските власти.

-    Ще има ли парк в Поморие между т.н. Ирландско селище и бившия къмпинг „Европа“?

-    Категорично да, защото градът е един полуостров и той няма накъде да се разширява, освен ветрилообразно към Бургс или Слънчев бряг. Жителите заслужават да имат място за разходки и отдих. Ангажирам се да лобирам за това пред министър-председателя Борисов - градът да има още един парк.

-    
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.