Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел бяха на посещение вчера в България. Поводът за визитата е мигрантската криза, предизвикана от Турция, и оглед на външната граница на ЕС (България - Турция) - добре ли се охранява тя.

Домакин на високопоставените европейски гости бе премиерът на България Бойко Борисов. Завърза им мартеници, а те го поздравиха за националния празник 3 март. Неотвикнал от навиците си от СИКаджйския период, когато според Иван Славков се е подвизавал като вале на трибуквената групировка и е пазел колите на босовете, защото е бил недопускан редом до тях в посетеното заведение, Борисов с удоволствие е влязъл в ролята си на шофьор. Длъжност, каквато всъщност по-късно изпълняваше при комунистическия вожд Тодор Живков, а след това и при ДС-креатурата Симеон Сакскобургготски.

 В комедийното предаване "Карам джипка, возя някой", излъчвано от профила във Фейсбук на министър-председателя, се разбира, че като в услугата "Drink & Drive" Борисов откарва Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел до хеликоптера, който ще ги извиси над пограничните ни райони с превзетата от ортаката му Реджеп Ердоган Турция.

В замяна премиерът на България Борисов получава традиционното потупване по рамото от Лайен и Мишел, като този път е похвален и за добрите си шофьорски умения. Може би, защото и на гостите е пределно ясно, че за друго не става. 

За разлика от България, днес Брюксел предложи на Гърция 700 милиона евро за справяне с мигрантската криза. Това вероятно е възбудило алчността на премиера Бюрисов (който не се задоволил само с прегръдките и похвалата този път) и въпреки че у нас няма мигрантски наплив, мигновенно е инструктирал министъра си на въшните работи Младен Маринов да изпроси пари и за него. Министър Мето-Маринов (известен с това - бил ли е шофьор на Мето Илиенски?) участва днес в извънредния Съвет „Вътрешни работи“, свикан заради заявеното от Турция намерение да престане да спира мигранти, тръгнали през нейна територия към ЕС. Пред журналисти в Брюксел той е заявил, че и България ще поиска пари за справяне с мигрантската криза, каквато у нас няма, но не назова каква ще бъде пожеланата сума.

Повече от ясно е, че България пари от Брюксел за мигрантите няма да получи. Първо, защото Борисов в Анкара изневери на позицията на ЕС, който призова Ердоган да преустанови военните действия в Сирия и зае страната на нечлен на ЕС - Турция. Второ, защото се намеси в отношенията между Турция и Гърция, като с право бе определен от гръцкото правителство като "отчаян човек, позлван за пешка" от Ердоган. И трето, но не последно място по важност - България е първа по коруцпия в ЕС и на първо по смъртност в света, което нееднозначно крещи, че у нас правителството освен да краде и да уморява народа си, друго не прави.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.