ОБРЪЩЕНИЕ

от фейсбук група “БУДНО ГАБРОВО”

Скъпи съграждани,

​Събитията от последните дни ни накараха да реагираме остро на дълго тлял проблем. Предварително трябва да кажем, че става въпрос за ненаказаната престъпност и че ние различаваме хората само по това дали спазват закона или не.

​Случаите, в които е накърнена собствеността и честта на гражданите, са твърде много, но повечето остават не само ненаказани, а и нерегистрирани. Това доведе до чувство за спокойствие у нарушителите и така техните незаконни действия ескалираха. Чувстваме незащитени както себе си, така и семействата, собствеността, бизнеса, прехраната.

​Дълго време този проблем беше отричан от Община Габрово. Преди повече от година имаше отново поводи за искане на незабавни мерки от страна на местната администрация. Дори група общински съветници поискаха извънредна сесия, която също беше отхвърлена с обяснението, че проблем НЯМА.

​Днес е видно, че проблем ИМА и че той е много по-голям, отколкото беше преди година. Бездействието и фалшивото спокойствие, което прокламираха общинските пиари, допълнително позволиха избуяването на напрежение.

​Дълги години местната администрация се занимаваше с политика, базираща се на усвояване на европейски средства и средства от държавния бюджет. Тази политика по никакъв начин не решаваше наболелите проблеми в града – интеграция на маргинализирани групи, трудно функциониращ градски транспорт, тежка демографска криза. При опитите да бъдат призовани местните власти да работят по тези проблеми сме се натъквали на категоричен отказ за дискусия.

​Същата е и реакцията от страна на местната администрация спрямо населението и в последните дни. Правят се обръщения през националните медии, но никой не общува пряко с разстроените граждани тук, в града. От телевизионните послания разбираме, че се прави опит да се измести фокуса на проблема с теми, които не са причина за сегашното състояние на нещата.

​Време е властите да посочат грешките си и незабавно да предложат решения, които ще доведат до спокоен живот на спазващите закона и обществения ред.

​Апелираме да се излезе пред габровската общественост с конкретни мерки, които доказано да гарантират опазването на реда и мира в града.

11.04.2019
Габрово

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.