В доклада за България пише, че има съществени проблеми с полицейското насилие, произволни арести, сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, цензура в медиите, насилие и заплахи срещу журналисти, корпоративен и политически натиск върху медиите, връщане на бежанци или търсещи убежище хора, тежки корупционни престъпления, насилие срещу роми и деца, както и срещу лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ).

Държавният секретар Антъни Блинкен коментира, че ситуацията с правата на човека по света "продължава да се развива в неблагоприятна посока". Той пое ангажимент от името на САЩ да защитава правата на човека "навсякъде".

"Макар че властите предприеха стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи бяха недостатъчни и се наблюдаваше проблем с безнаказаността", пише в доклада.

В документа на Държавния департамент пише още, че бизнесменът и депутат Делян Пеевски редовно използва своя контрол над медиите, за да осигурява позитивно отразяване за определени политици и главния прокурор.

Докладът отбелязва полицейското насилие срещу протестиращи през 2020 г., които настояваха за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Конкретно споменати са случаите с Димитър Педев и журналиста Димитър Кенаров, които бяха бити от полицаи и после това насилие на практика не беше разследвано.

Държавният департамент пише, че през 2020 г. в България няма данни за политически затворници или за хора, които са изчезнали безследно и за това да са обвинявани властите.

Споменава се обаче случаят на 30-годишния Николай Илков, който е спрян от полиция през февруари 2020 г., но след проверката отказва да влезе в полицейската кола. След това трима полицаи го хващат, а четвърти му нанася побой.

Годишният доклад споменава лошите условия в затворите и местата за задържане.

"Въпреки че конституцията и законът забраняват произволните арести и задържане, има случаи, в които полицията злоупотребява с това право", пише още в доклада.

Документът на Държавния департамент споменава и потискането на свободата на словото с аргумента, че се разпространяват фалшиви новини. Конкретно е записан случаят с председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, която беше обвинена заради предупрежденията си, че може да има дефицит на определени лекарства.

Докладът споменава също уволненията на журналисти от Нова телевизия, когато собственик беше близкият до правителството бизнесмен Кирил Домусчиев, както и отказа да се разследва побоят над журналиста Димитър Кенаров.

Изрично е посочен и случаят с нападението над главния редактор на "168 часа" Слави Ангелов. В доклада пише, че предполагаемите нападатели са арестувани, но досъдебното производство все още е продължавало в края на 2020 г., а един от обвиняемите е освободен под гаранция.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.