Още в началото на своя мандат новоизбраният общински съвет на Поморие ще трябва да реши дали да актуализира, по предложение на кмета Иван Алексиев, бюджета за 2019 г. 

Там се натъкваме на интересни цифри. Например, иска се увеличаване на средствата за общинския футболен клуб ОФК - Поморие с 80 000 лева, с което годишните разходи за клуба за 2019 година ще заковат 630 000 лв. В същото време научаваме, че футболният отбор на Поморие ще спира участието си във Втора професионална лига, договорите с футболистите се прекратяват, както и договорът с Несебър за ползване на спортното им съоръжение. Стадионът в Поморие е неподходящ за провеждане на футболни мачове от професионалната лига поради изкуствената си пластмасова "тревна" настилка и досега Община Поморие (данъкоплатците) плащаше за ползване на стадиона в Несебър. Дали прекратяването на договора с Несебър за стадиона е истинската причина или се дължи на изтънялата общинска хазна на Поморие, остава да гадаем? Но фактът си е факт - Поморие остава без футболен отбор, а се иска увеличение на бюджета за издръжка на ОФК - Поморие с 80 хиляди лева. 

 Видимо се очертава режим на икономии през следващата година. Повод за това е намерението на управляващите в Поморие да редуцират общинската администрация, която за времето на управлението на ГЕРБ се увеличи внушително.

Трябва да припомним на гражданите на Поморие и това, че преди две години беше изтеглен общински заем в размер на 18 млн. лева. Гратисният период по този заем изтече и настъпи време да се плащат погасителните вноски.

Данъкоплатците трябва да знаят защо, след като плащат едни от най-високите данъци, трябва безропотно да приемат ново увеличение на такса битови отпадъци от 01.01.2020 г., каквото е намерението на администрацията. В предлаганата промяна на наредбата, определяща размера на местните данъци и такси, е предвидено увеличение, което варира от 3,5% до над 70% и обхваща 11 от общо 17 населени места в общината.

Още по темата: Предлагат увеличение на такса смет в община Поморие

В същото време се предлага и изменение на общинската Наредба №11, която касае определянето и администрирането на местните такси и цени на общински услуги. Предложението включва завишаване на цените за услуги от Общината, като издаване на различни документи, удостоверения, разрешения и др. за граждани и фирми.

Liberta.bg научи, че от БСП са поискали извършване на пълна финансова ревизия за двата мандата на кмета на черноморската община Иван Алексиев. Трудно е да се предвиди дали доминираният от ГЕРБ и ДПС общински съвет ще допусне това, но извършването на една такава проверка и оповестяването на резултатите от нея ще са доказателство пред гражданите за прозрачността на управлението и разходваните публични средства.

Остава да видим как общинските съветници в новия местен парламент ще се справят с предизвикателствата.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.