Лидерът на Изправи се България Мая Манолова и Вера Иванова от майките на деца с увреждания Системата ни убива бяха гости в студиото на предаването Делници по телевизия Евроком. По думите на Манолова, незабавно всички усилия трябва да бъдат пренесени на дипломатическия фронт и противно на изказвания от някои европейски лидери за война до победен край, от Изправи се България са категорично против продължаването на военните действия и стоят твърдо зад мира. 
От формацията се надяват, че след 2 октомври България ще има редовно правителство и Закона за личната помощ, грижата за най-уязвимите, хората в най-тежко положение, самотните майки, децата без родители, пенсионерите, енергийно бедните ще бъде приоритет на следващия парламент.

След неуморна десетгодишна борба, Вера Иванова сподели в ефир, че борбата им вече не е за достоен живот на децата със специални потребности в България, а изобщо за техния живот, за тяхното оцеляване. Политиката на геноцид към тези деца, която бе въведена по времето на ГЕРБ, за съжаление продължи и при следващото управление. Майките от Системата ни убива ще вкарат протеста си в парламента, защото по думите на Вера Иванова, всички досега обръщаха гръб на проблемите на тези деца и е крайно време за взимане на конкретни решения. Една от причините за присъединяването на бойците-майки от Системата ни убива към листите на Изправи се България е, че единствено Мая Манолова не е обръща гръб на тези деца през изминалите години.

Системата ни убива имат гражданска квота от 25 души, които са част от всички листи на формацията, включително и водачи на листите в Добрич, Пловдив, Бургас, Враца, Кърджали и 25 МИР София. „Когато Изправи се България стане част от следващия парламент Вера заедно с водача в гр. Бургас адв. Полименова, загубила детето си /убито от системата /, както и водача в Добрич, Камелия – майка на дете със специални потребности – те ще влязат в парламента и тогава ще бъде невъзможно за останалите парламентарни групи да ги погледнат в очите и да гласуват против възстановяването на Закона за личната помощ, за който заедно се преборихме, написахме, обосновахме, защитихме, накарахме депутатите да го гласуват и след това ГЕРБ го осакати.“ – сподели Манолова в ефира на Евроком и допълни „оттогава не се намери парламент, който да върне текстовете, които са жизненоважни за хората с най-тежки увреждания“.

От формацията се надяват, че след 2 октомври България ще има редовно правителство и Закона за личната помощ, грижата за най-уязвимите, хората в най-тежко положение, самотните майки, децата без родители, пенсионерите, енергийно бедните ще бъде приоритет на следващия парламент.

Като предимство на екипа на Изправи се България бе отчетен фактът, че те са доказали във времето, че са бойци, че не се отказват и довеждат битките си докрай. „Довеждаме до край всяка кауза, зад която сме застанали“ – каза Мая Манолова. С кампанията “Не плащай” от формацията предупреждават управляващите, че хората не могат да плащат свръхповишените сметки за ток, парно, вода, дърва за огрев, пелети. Така бе разобличена столичната Топлофикация, че е надписала сметките за топлинна енергия с 11% повече. След организирана протестна акция от Изправи се България и ритуално горене на сметки за парно пред Топлофикация, от КЕВР принудиха дружеството да коригира фактурите и това бе направено на 19 септември. Отново след намесата на екипа на Манолова малките картофопроизводители ще получат по 278 лв. на декар подпомагане, както и оказаха натиск към Министерство на земеделието да ограничи големите фирми, ползватели на дървесина да намалят своите печалби за сметка на това да могат хората да се снабдят с дърва за огрев.

„Тази кампания е насочена и срещу монополистите, да ограничим техния грабеж“ каза още Манолова. В спасителния план на формацията е и подготвен законопроект за извънредната ситуация в енергийния и водния сектор, въз основа на който държавата да поеме цялото увеличение на сметките през зимните месеци за всички енергийно бедни, които възлизат на близо 70% от българското население. Въвеждането на дефиницията енергийно беден също е предвидено в този законопроект. Наред с тези мерки се предвиждат облекчения и за малкия и среден бизнес по повод високите цени на тока. Цялото вътрешно потребление на ток се предвижда да мине на регулиран пазар с фиксиран таван на цената, така че отделните фирми да не губят конкурентоспособност. Таван на цените на основните хранителни продукти също е сред основните приоритети на формацията. Спекулативното повишената цена на горивата с 1 лв. е следващата мярка от спасителния план на Изправи се България – таван на цената на горивата – 2.50 лв. за литър.

В заключение Вера Иванова определи избора за коалиционен партньор не само като труден, а като невъзможен предвид факта, че почти всички политически партии до момента са гласували против живота на най-уязвимите. „Ние сме цяла верига от хора с каузи и всички сме минали през пренебрежението на управляващите, едва ли бихме работили с хора без сърце и душа за нито един човешки проблем“.

Манолова коментира растящата подкрепа към Изправи се България като доказателство, че хората са загубили вяра в големите партии и в напразните им обещания, че обръщат поглед към по-малките формации, които са доказали във времето думите си с дела и именно това е полезният вот според Мая Манолова. „Големите партии предадоха надеждата на протеста и хората не трябва да им дават втори шанс“ .

Цялото интервю на Мая Манолова и Вера Иванова можете да видите тук.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.