Кметът Иван Алексиев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков подписаха договор за 100 % безвъзмездно финансиране за обновяване на уличното осветление в Поморие, Ахелой, Каблешково и Каменар.

Проектът предвижда подмяна на общо 1965 бр. осветителни тела на територията на четирите населени места в общината с енергийно ефективни LED лампи и въвеждане на система за мониторинг на енергопотреблението и управление на осветителните системи чрез централна софтуерна платформа.

Реализирането на проекта ще допринесе за разрешаването на проблеми, свързани с ръста на енергийното потребление за уличното осветление, като един от големите консуматори на енергия в община Поморие. Общата цел е да се намали енергийното потребление, посредством прилагането на енергийно ефективни мерки, при гарантирано покриване на европейските и национални норми за осветеност на уличната мрежа.

Предвидените инвестиции се очаква да се възвърнат само от реализирани енергийни спестявания за по-малко от пет години. Годишните намаления на емисиите на CO2 ще бъдат 920,59 т, годишните енергийни спестявания – 780,16 MWh/г., а годишните парични спестявания – 133 514 лв. За 19323 жители на четирите населени места ще се създадат по-добри условия за живот.

Проектът ще се изпълнява в партньорство с норвежка организация – MP Energi AS, която ще подкрепи Община Поморие с експертиза и добри практики.

Срокът за изпълнение е 18 месеца.

Проектът на Община Поморие „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на територията на община Поморие“ се реализира по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2020

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.