След като Министерството на туризма похарчи повече от 5 млн лева за туристически портал и лого, вече обнови сайта bulgariatravel.org. Реалната цена на тази платформа, обаче, е 24 долара, пише "Травел Академи".

Новата версия е изградена върху WordPress – безплатен софтуер за управление на съдържанието, а темплейта по който е построен сайта е Kava и струва 24 долара.

Интересно е, че в сайта са имплементирани Google Analytics и Facebook Pixel, но няма никаква политика за използване на cookies (бисквитки). В политиката за поверителност на личните данни от МТ ни уведомяват, че събират данни за “трафик-данни, данни за местоположение, часова зона, операционна система, брой и продължителност на посещения на нашия уебсайт и други комуникационни данни;”, но никъде не ни питат дали сме съгласни?

Да не говорим, че в същата политика за поверителност се цитират платформи, които не съществуват – “преглед и активност на страницата ни и нашите форуми във Facebook, Twitter, Flickr, MySpace, YouTube, RSS и Svejo;”

Та .. имаме си нов портал – елементарен wordpress с купена готова тема и променен дизайн. Честито!

За Националният туристически портал "Капитал" пише още през 2013 г. следното: 

"Този официален туристически портал на България съществува вече повече от шест години, след като по неговото създаване се бореха години наред агенции и министерства. Всъщност той е чудесна илюстрация за това какво и къде се чупи в българската стратегия (или по-скоро стратегии) за развитие на туристическия сектор на страната. Както вероятно и на други места. А именно: много изхарчени пари за малко видими резултати. Сайтът наистина е пълен с огромно количество информация, която обаче е подредена така, че може да обърка, а не да ориентира кандидат-туристи. Няма никаква връзка между официалния туристически сайт на България и тези, които предлагат продуктите – услуга, която в сегашния му вид го прави неефективен."

Вчера, но по друг проблем, туристическите асоциации поискаха оставката на ресорния министър на туризма в България Николина Ангелкова.

Над 500 фирми и неправителствени организации от туристическия сектор изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, депозирано от обединение "Бъдеще за туризма". Под искането са се подписали общо 530 туристически фирми, 32 неправителствени организации от сектора и 97 екскурзоводи. Основните им аргументи са за липса на познания за функционирането на туристическия бизнес, водене на хаотична политика, липса на стратегия за работа в извънредното положение и на диалог с отрасъла.

"С оглед оцеляването на икономическия отрасъл "Туризъм" в неговата цялост Ви призоваваме да разпоредите оставката на министър Ангелкова. На бранша е необходим решителен министър с познания в областта, ценз, реален професионален опит и воля за работа", се казва в писмото до премиера.

"В ситуация на световна пандемия COVID-19 нашият бранш е оставен в режим на оцеляване. Туристическата общност в България не само че не получава навременна подкрепа от ресорния си министър, но е и принудена да спре работа със заповед от 17.03.2020 г.", изтъкват от обединението. Оттам посочват, че секторът осигурява милиарди левове за българската икономика и се очакваше през 2020 г. той да осигури 18% от брутния вътрешен продукт. Изтъкват, че страните от ЕС са успели да намерят работещи механизми на национално ниво, докато Министерството на туризма досега не предлага спасителен план с икономически мерки за сектора.

"Изключително закъснялата и спорадична реакция, както и липсата на каквито и да било опити за справяне с икономическата криза в сектор "Туризъм" ни доведоха до убеждението, че министърът на туризма не може да защити и управлява поверения му бранш в кризисна ситуация. Вследствие на тези свои действия и бездействия г-жа Николина Ангелкова напълно изгуби доверието му", се казва в писмото.

В късния следобед на същия ден ведомството на Николина Ангелкова реагира с официална позиция. Оттам посочиха, че са разработили две основни групи са мерките, насочени в подкрепа на туристическия бизнес в България, за да се преодолеят максимално гъвкаво и бързо пораженията от CОVID-19. “Някои вече действат в условията на извънредно положение - тяхната цел е да се запазят работни места в сектора и да се съхранят възможностите на фирмите да възобновят работата си, когато извънредното положение бъде отменено”, пише в становището. Втората част от мерките са насочени да заработят веднага след приключване на кризата за привличане на туристи.

В детайли се посочва, че ведомството е предложило в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение да се предвиди краткосрочна форма за подкрепа на предприемачите в туризма. Според промяната туроператор, който трябва да възстанови на туриста платена вече сума за отменено заради извънредното положение пътуване, може да му предложи ваучер на същата стойност. Ако туристът не е съгласен с този вариант, може да му се предложи споразумение за туристически пакет заместител. Ако и този вариант не е подходящ за потребителя, туроператорът трябва да възстанови сумата до месец след отмяната на извънредното положение. 

Наред с това Министерството на туризма е внесло предложение и Народното събрание прие да се даде отсрочка за плащане към клиентите на туристически услуги. “Тя е вече до 13 юни 2020 г. (ако извънредното положение бъде прекратено на 13 май).  Това бе възможност за туроператорите да преговарят с клиентите си по вариантите за ваучер, отлагане на същото пътуване за нова дата или кои от тях държат да получат обратно вече инвестираните в почивката средства”, се казва в позицията. 

Ведомството на Николина Ангелкова посочва, че настояването на  някои туроператорски организации обаче веднага държавата да регламентира 12 или 18 месечен мораториум върху плащанията на средства към потребителите за неосъществени почивки ще освободи от финансовото бреме фирмите, но би поставило в неизгодна позиция една част от потребителите - и то точно тези, които в пандемията, заради съкращения или болест, нямат шанс да ползват почивката си в близката година,  а средствата, платени за нея, са им спешно необходими, за да покрият ежедневните разходи за семействата си.  

“При всяко решение се търси необходим баланс и как то би се отразило на бъдещото развитие на отрасъла. Не бива да се пренебрегва и рискът, че оставени да поемат цялата щета в пандемията, потребителите може трайно да откажат услугите на туроператорските фирми за дълъг период, след като кризата приключи. В указанията си Европейската комисия недвусмислено заявява, че вариантът за плащане на отложена почивка трябва да остане като една от опциите за туристите”, добавят от Министерство на туризма.

Друга мярка в подкрепа на бизнеса е, че с един месец след края на извънредното положение бяха удължени и сроковете, посочени в Закона за туризма по отношение на права и задължения на лицата и фирмите в сектора. В тази рамка са и сроковете за всички видове документи, както и сроковете по компетентността на специализираните комисии в туристическата администрация. През периода на извънредното положение са преустановени проверките за категория и сертификация на обектите. При положение че крайният срок на съответните удостоверения и на временните удостоверения за дейностите изтича, той се удължава също с един месец, отчитан след отмяна на извънредното положение. 

Ведомството разработва механизъм за отпускане на ваучери за късен летен сезон, чиято цел е да насърчи вътрешния туризъм, които “Икономист” подробно описа преди дни. Обмислят се и ваучери за най-рисковите лица – хората от първа линия в борбата срещу пандемията, които ще могат да почиват в обекти, вписани в Националния туристически регистър. 

Оказва се, че Министерството на туризма е готово с проект на Стратегическа кризисна програма за реклама, която трябва да стимулира възстановяването на позициите на туризма след кризата. 

“Този документ се фокусира отново върху вътрешния туризъм, българските туристи и туристите от съседните страни, които обичайно не ползват авиоуслуги. Целта е късното лято поне частично да покрие огромните щети, предизвикани от пандемията. Надежди за това дава фактът, че засега няма отменени резервации за туристически посещения след 15 юни”, се казва в съобщението.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.