„За съжаление през последните години законите в България се правят от хора, които трудно успяват да ходят и едновременно с това да дъвчат дъвка.
 В списъка на диктаторите най-напред са медиите, които им създават дискомфорт и едва след тях вече са политическите опоненти.
Най-сериозната превантивна мярка срещу корупцията е да бъдат смалени до минимум условията за нея чрез прозрачност в действията и начина за придобиване на имущество на всички публични фигури. Общинските съветници са лейтенантите по места на грандиозна корупционна схема.“

Правното нормотворчество на управляващите предизвика много дебати и брожения през последните седмици. Потърсихме за коментар по случващото се известният правозащитник адвокат Михаил Екимджиев. Неговите спечелени дела в Европейския съд по правата на човека са десетки, а много от правните казуси в тях са довели до промени в българското законодателство.
Адвокат Михаил Екимджиев е председател на "Асоциация за европейска интеграция и права на човека".

-    Адвокат Екимджиев, вчера излезе информация за обиски в много адвокатски кантори, свързани със знакови дела у нас, включително и с това за КТБ, като първоначално не са били представени прокурорски разпореждания. Вашият коментар на юрист и правозащитник, трагично или комично Ви звучи?

-    Има едно клише, че границата между комедията и трагедията е много тънка. Но смятам, че в българския контекст и в доказаната от нашата прокуратура и полиция склонност и злоупотреба с правомощия, по-скоро е обезпокоително и всеки от нас трябва да си даде сметка, че той може да е следващия. Обикновено в списъка на диктаторите, след неудобните и техните защитници, познайте кои са? Това са медиите, които им създават дискомфорт, и едва след тях вече са политическите опоненти, които се ползват с някакъв неформален имунитет. Лесно се нападат единични правозащитници, хора с опозиционно мислене, медии и едва тогава  се посяга на политически партии, защото те имат поддръжки в Европа и тя гледа много повече за политическата саморазправа. Един човек може да се смачка буквално за десет минути и после десет години да търси защита на правата си в Страстбург. Така че по-скоро сме близко до трагедията, макар че действията са гротестни.

-    По предложение на ГЕРБ и ДПС общинските съветници няма да подават ежегодни имуществени декларации и няма да подлежат на проверка от КПКОНПИ. Познавате ли някъде в европейското законодателство подобно нещо?

-    Това е точно противоположното на обичайните, антикорупционни превантивни мерки. Защото най-сериозната превантивна мярка срещу корупцията е да бъдат смалени до минимум условията за нея чрез прозрачност в действията и начина за придобиване на имущество на всички публични фигури. И от тази гледна точка това са едни абсолютно ненужни индулгенции, предварително раздадени на общинските съветници, защото те са лейтенантите по места на тази грандиозна корупционна схема, която очевидно не трябва да се засяга сериозно. Очевидно под борба с корупцията управляващите разбират борбата с неудобните политически и бизнес опоненти. А когато става дума за престъпните корупционни триади, каквито са общинските съветници по места, те получават един имунитет, за да могат да продължават да правят така, както си знаят. Скандали избухнаха напоследък до хора приближени до ГЕРБ и до ДПС и за да не се получават пробиви в тази система, градена с години, хората в края на корупционната верига получават индулгенции.

-    Днес стана ясно, че държавата окончателно ще отнема имуществото на неосъдени. Имат ли съзнание управляващите какво правят, защото утре могат сами да са потърпевши от собствения си закон – хем невинни, хем секвестирани?  И отпада ли напълно презумпцията за невинност в правораздавателната ни система?

-    За съжаление в България през последните няколко години законите се правят от хора, които трудно успяват да ходят и едновременно с това да дъвчат дъвка. Така че трудно ми е да си представя, че те имат дълги мисловни вериги с няколко години напред, когато евентуално други ще управляват, а те ще са опозиция. И този закон, който сега те създават, като изчадието на д-р Франкенщайн, ще се обърне срещу тях. Отговорът ми е: Не, те не съзнават какво правят. И както историята от последните тридесет години показва, когато някоя политическа сила прави закон, който в момента изглежда, че е в тяхна полза, че помага да се мачка опозицията, много бързо се обръща срещу своите създатели. Това ще се случи. Но докато стане, ще пострадат много невинни хора. Този закон ще бъде използван за репресии, защото това е предназначението му. А иначе, европейският стандарт е, че да, там може да се отнема имущество, което е в доказана връзка с доказано престъпление. Само в Италия има закон за отнемане на имущество, което не е доказано, че е от престъпен произход, но то се отнема от хората, които са с доказани някакви престъпления. Това може да са някакви помагачи, които са подпомагали камората, ндрангетата и т.н .Тази престъпност в Италия, която съществува от векове и е пуснала пипалата си навсякъде, по изключение ЕС толерира Италия с оглед на специфичното й минало и специфичните корени на тази престъпност. Без доказано престъпление, но с връзка на собствениците с доказаната престъпност. А тук ще се отнема на този, който не успее да докаже произхода. Не знам дали си давате сметка как един активен човек на 40 или на 50 години може да докаже доходите си от началото на 90-те години, когато имаше галопираща инфлация и парите се меняха от долари в марки и в какво ли не? А и законът не го задължаваше тогава да пази тези документи. Имаше закон най-много до пет години да се пазят данъчните книжа. И изведнъж сега, 25 години по-късно, хайде, доказвайте! Аз имам такива дела пред Европейският съд в Страсбург и знаете ли какво е да карат хора, които сега са 50 годишни, да доказват какви дарения са получили от сватбата си, с какви пари са се издържали като студенти и т.н.? Говоря това, за да разберете, че който бъде поставен на мушката на този закон, той може да бъде разкостен за десет минути.

-    Като говорите за съда в Страстбург, да Ви питам, на кой съд са подвластни виновниците за ония 77 мил. евра, с които ни глобиха от Брюксел за монопола на газоразпределителните доставки от БЕХ?

-    Те са подвластни само на политическия съд на българските граждани, но разбира се, има и други подобни глоби налагани от ЕК и от съда в Люксембург. Изумителното беше наглостта, с която, според Корнелия Нинова, премиерът излъга, че ЕК е настоянала за приватизация на Булгаргаз и на Булгартрансгаз и доколкото познавам процедурите и тона в тези преговори, те не могат да настояват. Могат да изискват само да бъдат изпълнени европейските  правила за конкуренция в областта на доставките и преноса на газ.Това беше изключително елементарна манипулация. На второ място, снощи чух Теменужка Петкова да казва ,че глобата не е сложена за нарушение на правото на ЕС! А за какво тогава? Точно заради това е наложена и това нарушение е повече от очевидно. Преди пет, шест години, аз говорих, че този монопол на Булгаргаз и на руските доставки на газ за България рано или късно ще бъде санкциониран от Европа.

-    Европейски магистрати сезираха Европейските институции, че е заплашен живота на председателя на ВКС Лозан Панов, привеждайки редица факти за опасенията си. Как се отнася този „вик“ към Доклада по механизма за сътрудничество на ЕК, където имаше и похвали за правосъдието ни?

-    Трудно ми е до отговоря конкретно на въпроса как. Очевидно реалността, очертана в последния мониторингов доклад и реалността, в която ние живеем и работим като правозащитници, се разминават. Но факт е, че срещу Лозан Панов се упражнява един недопустим тормоз. Явно целта е този човек в един момент или сам да подаде оставка, или да бъде намерен повод за неговото отстраняване от тази длъжност, защото той единствен остана, като препъни камък в това безпроблемно превземане на съдебната система от Пеевски, Цацаров и неговото лоби.

-    Много определения се чуват за системата на управление – от тоталитарна до пълзящ неофашизъм. Какво е Вашето, като човек, който челно се сблъсква с недостатъците й?

-    На прима виста ми идва думата фасадна. Държава на паралелните реалности. От една страна имаме правна рамка - Конституция, която ни очертава като правова, европейска държава, а в същото време ечи някакъв процес на ретроградните сили, които ни тласкат към Изтока, към Русия и миналото, свързано с тоталитаризма. Въпрос на време е, кога и как това противоречие между фасадата и действителния  стремеж на управляващите към едно тоталитарно управление ще може да бъде удържано. Рано или късно на всички активни хора в България ще им се наложи да направят избор и да застанат от едната или другата страна на барикадата.

-    Дали ще стигне бюджетът на страната след време да се изплатят обезщетенията на Десислава Иванчева и на всички останали, които ще бъдат засегнати от законодателството на ГЕРБ?

-    Бюджетът ще стигне, но щом употребявате думата „бюджет“, това значи нашите пари. Като включим достатъчно сериозното данъчно бреме, като включим данък "Корупция", който всички плащаме, заплащането на медицинското обслужване и добавим плащането заради евфимерната слава на прокурори и полицаи, реалността е тежка.
    
                               
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.