„Относно проблемите на хората с увреждания вместо исканите 105 милиона лева, правителството ще отпусне в новия бюджет 150 милиона лева. Винаги съм поемал отговорността. Обещал съм в новия бюджет да има 150 милиона лева повече за хората с увреждания. Борбата срещу олигархията и незаконната контрабанда ни дава възможност да заделим пари за социална политика", заяви премиерът на България по повод предстоящите протест от 17 ч. на майките на децата с уверждания.

Серията от протести започва ден след поредното връщане на закона за хората с увреждания за нови поправки заради забележки от страна на финансовото министерство и Министерския съвет, пише Novini.bg.

През изминалите 120 дни в палатката до парламента едва десетина от народните представители отишли да поговорят с майките, припомнят членовете на инициативата "Система ни убива". И заявяват, че няма да се откажат, и че реформите в социалната, здравната, образователната и правосъдната системи трябва да започнат сега.

Днешният протест ще бъде началото на серия от такива инициативи и ще защитава исканията за реформи в социалната система. В София протестът ще тръгне от Народното събрание. Майките ще се съберат да протестират и в Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Пазарджик, Плевен, Враца, Силистра, Разград, Радомир, Хасково, Видин.

Вчера стана ясно, че дни след края на общественото му обсъждане законът за хората с увреждания отново ще претърпи промени, което ще забави придвижването му към Министерския съвет и Народното събрание. До поредното му преработване се стигна след като омбудсманът Мая Манолова обяви, че новият вариант на закона е осакатен и от него са извадени ключови за реформата текстове, а националните организации на хората с увреждания изразиха недоволство, че този вариант им е изпратен в последния момент. Социалният министър Бисер Петков обясни, че до спорния вариант се е стигнало заради становища на няколко министерства и дирекции.

Финансовото министерство не приело финансовата обосновка на проекта, а от дирекция "Правна" към Министерския съвет имали забележка по отношение на текста, че личната помощ се урежда с друг закон. "Не може един законопроект да препраща към несъществуващи закони", обясни министърът.

Той посочи, че експертната група реферирала към действащ закон - този за социалното подпомагане. Петков обяви, че проектът ще бъде преработен до следващата седмица и отново ще бъде обсъден от съвета, за да може да се придвижи към гласуване.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.