Управляващите губят Анкара, а Истанбул е неясен.

Опозицията в Турция спечели местните избори в Анкара, съобщи Дейли Сабах. Резултатите от местните избори са изключително оспорвани. На този етап все още няма яснота кой е спечелил вота в Истанбул.

Загубата в Анкара е първо голямо поражението на управляващата Партия на справедливостта и развитието от идването ѝ на власт. На този етап управляващи и опозиция твърдят, че са спечелили вота в Истанбул. Опозиционният кандидат Екрем Имамулу твърди, че е спечелил с 28 000 гласа, а кандидатът на управляващите Бинали Йълдъръм твърди, че печели с 4000 гласа.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че признава, че партията му е претърпяла поражение в част от големите общини, но подчерта, че тя печели изборите в повечето местни региони.
През тази година за първи път опозицията се яви на местните избори в общ фронт. Кюрдите се въздържаха от номинации в големите градове, за да подкрепят опозиционните сили.

Порошенко отива на балотаж след поражение на първия изборен тур.

Украйна ще избира президент на втори тур, съобщи RT. На балотаж ще се явят настоящият президент Петро Порошенко и комикът Владимир Зеленски. Това показват последните екзитполове.

Според предварителните информации Зеленски е събрал 30.1%. Порошенко е бил подкрепен от 18.5%. Вотът за Зеленски се счита като протестен срещу големите партии в Украйна. Той беше определян като фаворит от предварителните проучвания.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.