До седмица се очаква Димитър Желязков-Очите да кацне на родна земя. Той ще бъде екстрадиран от Истанбул със самолет с редовен полет, научи TrafficNews.bg от източници в Турция. Самопризналият се преди години за наркобос е помолил да бъде съпроводен от медицинско лице заради влошеното си здравословно състояние, но такава услуга му била отказана от турските власти, твърдят от обкръжението на несебърския Ал Капоне. Желязков ще бъде конвоиран до България при засилени мерки за сигурност, а още на летище София ще бъде посрещнат от наш прокурор.

Новината за скорошното завръщане на Очите бе потвърдена и от заместник главния прокурор Иван Гешев. "Очакваме скоро Димитър Желязков-Очите да се върне в България, защото турският съд вече е дал съгласие за екстрадиция. След това трябва да разреши и министърът на правосъдието и накрая да подпише и президентът Ердоган“, обясни процедурата Гешев пред bTV. 

Желязков заедно с бургаския общински съветник Бенчо Бенчев беше арестуван показно през лятото на 2018 г. Бенчев бе освободен от съда с парична гаранция, а екстрадицията на Очите се забави с месеци.

По непотвърдена информация преди дни съпругата на Очите Антигона Янулис е била забелязана в Пловдив, а по-късно в София. Според източници на сайта майката на третото му дете се среща с експерти за здравословното състояние на Желязков. Тя и адвокатите му търсят начини веднага след ескортирането му у нас той да бъде настанен в клиника за лечение или поне в затворническа болница, ако магистратите откажат подобна екстра за видния арестант.

В момента в следствения арест на „Г. М. Димитров“ в София се намират някои от задържаните от обкръжението на Желязков. Те са обвинени за участие в престъпна група. Един от тях е ямболията Калоян Колев. За него изплуваха записи от охранителни камери от нощта, когато бе подпален ресторант „For You“ в Слънчев бряг. Не е ясно дали Колев ще се сдобие с обвинение и за палеж.  В столичния арест са и Венцислав Христов, известен като Венци Лавацата, Иван Пишиев, Иван Найденов, Радослав Николов-Рачо и  общинският съветник от Несебър Пейко Янков. Всички те са с повдигнати обвинения. През месец октомври 2018-а от ареста бе освободен единствено Йордан Въчев-Ларша.
 
Магистратите са изправени пред дилема къде да настанят Очите, тъй като ако бъде настанен в софийския арест, има възможност той да повлияе върху арестанти и свидетели в развоя на предстоящия процес срещу престъпната група, ръководена от него. В затвора в Стара Загора, където е другият вариант за настаняване на Очите, пък присъдата си търпи Стоян Димитров-Толупа, което на практика също прави мястото рисково и непредпочитано от магистратите. Толупа изтърпява доживотна присъда за атентата срещу Митьо Очите през 2001 г., когато загинаха съпругата му и брат й.

Със сигурност отпада вариантът с настаняването на наркобоса в бургаския затвор, където заместник-началник е Методи Владимиров. Той е син на Иван Владимиров, който продължава да е основен акционер в бургаския клон на „Аркус секюрити“, където Желязков е назначен на длъжност консултант. По непотвърдена от прокуратурата информация се обсъжда вариант Очите да бъде настанен в затвора в Пловдив или в наскоро обновения и ремонтиран корпус на сродното заведение в Пазарджик. Според запознати там имало подходящи условия за лечението на Желязков, който страда от бъбречна недостатъчност. Състоянието на несебърския наркобос е влошено, след като получи тежки рани от стрелбата в Слънчев бряг на 8 юни 2016 година.

Междувременно се появиха слухове, че в партийни щабове очакват с притеснение евентуалните показания на Очите при разследването срещу него у нас. Освен Бенчев, който беше сред заможните членове на БСП, Желязков има контакти и с представители на други партии. Според наши източници Очите е изявил желание в Турция да разкаже за задкулисни схеми с политическо участие у нас, но местните медии не са проявили интерес към родните партийни интриги.

Адвокатът на Митьо Очите Петър Димитров пък публично обвини българското правителство, че умишлено бави екстрадицията на довереника му, както и не създава условия за неговото лечение. Според запознати с условията зад решетките у нас за Желязков ще е най-добре да бъде настанен в болницата на Софийския затвор, защото там има най-добри възможности за лечението му.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.