"Не бих написала всичко това, ако не бяха десетките спекулации по социалните мрежи, вкл. и по някои медии, относно инцидента в с. Войводиново, обл. Пловдив, на 06.01.2019 година.

Беше жесток побой! Още съм в шок! 

Аз съм един от тримата свидетели, които първи се намесихме, предотвратихме убийството на момчето и го пазехме, /за да не кажа направо бранехме!/ от развилнелите се, обезумели в жестокостта си цигани! Той беше така зверски пребит, че вече сам не би могъл да се защити по никакъв начин!

Ето какво се случи в този ден:

Около 13.20ч., потегляйки от с.Войводиново, обл.Пловдив, на кръстовището срещу църквата на селото, на около 200-250 метра пред нас, видяхме група развилнели се цигани да повалят на земята млад мъж, след което му нанесоха десетки удари с юмруци и шутове. Случайно преминаваща в момента жена /българка, около 60-65 годишна, в последствие разбрахме, че е вече пенсионирана детска учителка, жител на селото/, се втурна да ги възпира и да брани поваления на земята човек...

Докато ние обърнем колата в посока към мястото на инцидента, спря друг високопроходим лек автомобил /джип, марката, на който не видях добре/ Мъжът също се опита да възпре циганите, но те като глутница, по същия агресивен начин, се насочиха към него. При това нападение, той бе изблъскан и едва успя да се качи на колата си, запали и потегли по най-бързия начин. В момента на потеглянето, циганите продължиха ожесточено да удрят по вратите и стъклата на джипа му, да ритат по гумите...

В този момент жената успя да помогне на момчето да се изправи на крака. Докато той се олуляваше и се опитваше да изчисти кръвта от лицето си, цялата група цигани /10-15 индивида/, отново се насочиха към него. Повалиха го за втори път на земята... и докато ние приближавахме и спирахме колата, виждахме как циганите СЪС ЗАСИЛВАНЕ го шутираха в горната част на тялото и ОСНОВНО В ГЛАВАТА! През това време успяхме и най-после се свързахме с тел.112. По най-бързия начин слязохме от автомобила и буквално тичайки се насочихме към циганите, с цел да ги спрем, да помогнем на момчето и на жената, която също бе в голяма опасност...

Като видяха,че към тях се насочва джип и че слизаме, циганите побягнаха в посока циганската махала. Момчето лежеше направо безжизнено на асфалта. В първия момент помислих, че са го убили! 
Междувременно от 112 ни вързаха и с Бърза помощ. Бях повече от настоятелна в тона си, да реагират по най-бързия начин - и полицията, и медиците. Положението на момчето бе повече от критично. Останахме да го браним, защото циганите стояха от другата страна на кръстовището и само чакаха да тръгнем, за да се върнат. За около 20-тина минути само ние тримата, с присъствието си се опитвахме да ги респектираме. В един момент обаче видяхме, че от циганската махала се задава още по-голяма тълпа от цигани, въоръжени с колове и брадви. Бяха десетки, а може и да са били повече... Настървени и ожесточени като диви зверове! Такъв кошмар не съм преживявала!!!

Изпитах истински страх за живота на всички нас!

Докато те ни приближаваха, започнаха да спират и други от преминаващите коли... и това ни спаси! Иначе щяха да ни пребият на място! Те идваха с ясната цел да се саморазправят с нас! Ситуацията беше много сериозна /без да звуча крайно!/, но си бе на живот и смърт!

Междувременно пристигна полицейски патрул, след още около 10-тина минути втори полицейски патрул, после Бърза помощ, която откара пребитото момче. Цялата му главата /под очите, в горната част на черепа/ бяха в огромни хематоми, кървеше от носа, устата и едното ухо...

Гледката беше потресаваща!
Докато го пазехме от нападателите, установихме, че му липсва якето, което си е вече и грабеж..., /защото вероятно, в него са били телефона и портфейла му!/

Едва при пристигането на първия полицейски патрул, циганите се прибраха към махалата си. След още няколко минути пристигнаха и специалните части... Последващите действия няма да описвам - образува се досъдебно производство и тръгнаха съответните процедури по него със снемането на показания от нас тримата, като свидетели... и т.н. и т.н.

Докато приключат следствените действия, циганите вече бяха пристигнали и окупирали полицейския участък..., както знаете, при всеки случай, те винаги много бързо се организират... Стадното чувство е силно развито! Сега очаквам да се появят в телевизионните студия и техните ревностни защитници, както от неправителствените организации, така и политици... Всички знаем как се интерпретират и изопачават фактите, особено като предстоят избори, нали....?!!

Татяна Бърдарова"

Към настоящия момент ромите във Войводиново, които вчера бяха опразнили къщите си в махалата след инцидента с 33-годишния военен Валентин Димов, днес са се върнали, за да събират багажа и да се изнесат. Това съобщи директорът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков. По думите му става въпрос за над 20 души, съобщава сайтът ПловдивПрес. Част от ромите са отишли при близки и роднини в други населени места.

От полицаите са съставени 11 акта на тези хора по закона за гражданската регистрация, закона за документи за самоличност, закона за движение по пътищата. „Съставени са и 16 констатртивни протокола от община „Марица“. 15 са опасните постройки, описани от общинската администрация, представетели на енергото и пожарната. Продължава и и днес работата на колегите по описване на незаконните постройки и съвсем скоро ще има премахване на опасните сгради „, обясни старши комисар Илков.

„Институциите работят, надявам се скоро да има резултат. Това, което се изискваше от нас, го направихме. Сега на протестите, ние ще бъдем там и ще гарантираме обществения ред и сигурността на хората. Няма да допуснем ескалиране на напрежението и безредици“, увери шефът на пловдивската полиция.

Преди дни цяла България бе потресена от поредното циганско безчинство. Двама освирепели братя от циганската махала на Войводиново пребиха 33-годишният военен Валентин Димов, припомня сайтът Факти.бг.

През последните два дни във Войводиново имаше редица протести, а лично вицепремиерът и министър на отбраната заяви, че „циганите в България станаха изключително нагли, търпимостта на обществото се изчерпа“.

Тази сутрин пък съпругата на Валентин – Атанаска, направи сърцераздирателни признания за случилото се. Жената сподели какво се случва с мъжа й, който е момента е в болница. Атанаска обяви и как е съобщила на двете им дъщерички какво се случва с баща им.

"Той е ефрейтор с 12-годишен стаж, от бойно формирование – парашутист - разузнавач. За службата си в страната и зад граница е получавал множество награди. Не видях да има наказания, само поощрения – той е трудолюбив, изпълнителен и скромен военнослужещ”, каза бригаден генерал Явор Матеев, който е командир на нападнатият военнослужещ Валентин Димов във Войводиново.

Офицерът разказа, че в действителност ромите са действали „брутално професионално” - якето му е използвано така, че ръцете и главата му да бъдат вързани, като е удряно по най-зверския начин, а той не е изразил агресия спрямо тях. „Много неприятни случаи, иначе при друга ситуация тези две хлапета, защото те са такива, няма как да набият военнослужещ, още повече от Специалните сили”, допълни Матеев.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.