На снимката са Десислава Иванчева и Биляна Петрова, осъдени на първа инстанция на 20 години и на 15 години лишаване от свобода за поискан, но невзет подкуп. Утре, в 13:00 часа второинстанционният специализиран наказателен съд ще се произнесе с решение. Прокуратурата поиска още по-тежки наказания и за двете.

В деня на тяхното показно задържане – 17 април 2018 г., бях на обучение в Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршъл“ на тема: „Борба с международната организирана престъпност”. В обучението участваха още трима българи, двама от които млади служители на ГДБОП-Бургас. Спомням си, че изразих възмущение от начина, по който двете жени бяха задържани, и мнение, че акцията е за сплашване на бъдещи независими участници в избори. Не бях запозната с дейността на Десислава и Биляна, като кмет и заместник кмет на „Младост“, и с противопоставянето им на мафията. Един от служителите на ГДБОП ме погледна с насмешка и каза: „Ясно е, че са виновни.“. Присъдата им беше произнесена без съд. Целта на акцията по задържането им – изпълнена.

Не знам дали две години и два месеца по-късно остана някой Човек, който все още вярва, че Десислава и Биляна са престъпници, и то от най-опасните, а не жертва на мафията, овладяла държавните институции. През тези две години и два месеца животите и на Десислава, и на Биляна, и на семействата им, бе съсипан. А ние не ги защитихме и, с малки изключения, се превърнахме в съучастници на гаврата с тях. На протестите в тяхна подкрепа се отзоваваха шепа хора. Оставихме ги сами, а те нямат нито финансовата, нито медийната подкрепа, каквато получиха други, погнати от бухалките на мафията. Мен ме е срам.

Решението на специализирания съд, което ще чуем утре, е написано. Не можем да го променим. Можем обаче да изразим човешкото си отношение към него. Утре в 13:00 часа пред Специализирания наказателен съд.

Албена Белянова, адвокат

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.