Либерта.бг днес стана свидетел на унищожаването на пясъчните дюни на северния плаж в Поморие. Пясъкът от дюните се изгребваше с лопата от двойка роми, изсипваше се в черни чували, за да бъде доставен вероятно на точно определено място, заявено от поръчителя на деянието. Очевидци споделиха пред нашата медия, че сме осуетили втория за деня курс. Заварените от нас чували пълни с пясък от дюните бяха около 28 на брой.

Унищожителите на пясъчните дюни казаха пред нашата камера, че действат по поръчка на трето лице. Хора от съседните сгради, пожелали анонимност, коментираха, че не се касае за прецедент, а за практика, на която са ставали вече свидетели. Най-вероятно пясъкът се ползва при строителни дейности, което компрометира качеството на инфараструктурата и сградите в града. Морският пясък е негоден за влагане при строително-монтажни работи, поради високата си степен на соленост, която води до разяждане и разруха.

Опазването на пясъчните дюни, които не са под закрилата на Закона за защитените територии, се осъществява от Община Поморие.

Либерта.бг подаде сигнал до РПУ-Поморие, откъдето изпратиха екип на място. Малко по-късно там пристигнаха и служители на Община Поморие, които натовариха в камион и изнесоха чувалите с пясък, като веществени доказателства. Те са сезирани от местната полиция, която действа по сигнал на www.liberta.bg

От РИОСВ-Бургас уточниха, че въпросните дюни не са защитени и не попадат в обсега на тяхната работа и провомощия.

Обемът на пясъчните дюни в община Поморие е 11 804 кв.м., като голяма част от тях не попадат в зоната на защитените територии. В същото време институцията Община изявява желание да се превърне в концесионер на плаж "Поморие-изток", изтъквайки като мотив за намеренията си - да защити обществения интерес и природните дадености на града, каквито са и пясъчните дюни (виж тук).

Снимките и видеата са собственост на Liberta.bg. Молим да бъдат спазени добрите журналистически практики за цитиране на източника на информация

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.