Журналист, присъстващ на изслушването на главния прокурор Иван Гешев, го замери с фалшиви банкноти от по 500 евро, защото говори глупости и не разследва престъпленията на управляващите. 

Журналистът попита кога главният прокурор ще разследва златните кюлчета и пачките евро в нощното шкафче на Борисов, както и разследването към Васил Божков, съобщава "Евроком". Впоследствие главният прокурор направи коментар по темата. "Разбрах, че някакъв господин размахва някакви евро зад мен. Да ги остави на масата, за да не се измори да хване мускулна треска", отвърна нагло, в типичния си милиоционерски стил Гешев. След тези му думи мъжът го замери с банкнотите.

Смелият журналист бе изведен принудително от залата.

"Надявам се, че обективните журналисти ще отразят обективно това събитие. Не разчитам на тези, които питаят обич към прокуратурата, обективност, но беше забавно. Това показва нивото на политическа култура и на реалните цели на хората, които седят зад определени процеси в България", коментира още Гешев.

Мога да кажа, че сме номер едно по брой осъдени лица от всички държави-членки в Европейския съюз. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на изслушването му в Правната комисия в Народното събрание. А от целия му доклад се разбра, че предшественикът му Сотир Цацаров, чийто заместник беше самият Гешев, не е свършил нищо през мандата си.

Към момента LIBERTA.BG извършва проверка, дали мъжът, замерял Гешев с банкноти от 500 евро с лика ка Борисов, е журналист, както съобщи "Евроком", или е член на "Да, България".

“Българската прокуратура се занимава само с наказателната отговорност, не с административната, още по-малко с политическата. По случая с “АпартаментГейт” се извършва проверка на всички производства”. Това отчете главният прокурор в отговор на въпрос на депутата на БСП Явор Божанков, предава "Актуално".

"Казусът напусна пределите на България и вече носи имиджови последствия", посочи Явор Божанков. Изказването му идва в контекста на изтеклите в общественото пространство снимки и записи с премиера. Божанков отправи множество въпроси, които касаят скандалите, станали у нас през последните месеци.

"Има три проверки - едната, касаеща фотографа, проверка по сигнал на бившия министър Христо Иванов за записите, има и проверки, предполагам, касаещи "БарселонаГейт". Това са три различни казуса в различни прокуратури.

Това е което ми е известно. Очаквах да ми бъдат задавани въпроси, засягащи цялостната дейност на прокуратурата. Ще отговоря с информацията, с което съм подготвен. 

Ако тези въпроси ми бяха предоставени предварително, щях да помоля наблюдаващите прокурори по преценка да ми предоставят информация”, обясни още Гешев.

Той припомни и, че Горанов бил разпитван, "доколкото му е известно", а относно скандалните записи и снимки е разпитван и Бойко Борисов. Главният прокурор обаче абсолютно застъпи тезата, че не можел да се меси в работата на съответните прокурори и да им казва как да си завършат преписката. Не стана ясно защо говори така при наличието на чл. 126, ал. 2 от Конституцията в чл. 126, ал. 2, където се регламентира, че "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори".

Всъщност Гешев почна да цитира различни решения и препоръки от европейски институции в защита на прокуратурата, след въпрос дали не счита, че държавното обвинение избирателно пуска доказателства по незавършени случаи, които не показват цялата картина. Преди да почне да отговаря на въпросите на Божанков, той иронично се извини, ако пропусне нещо заради "капацитета си", тъй като депутатът му задал 11 въпроса. 10 бяха, отвърна Божанков, а Гешев го попита: Нали няма да се раздърдите, ако отговоря на 1 повече?

Красимир Ципов от ГЕРБ попита Гешев колко от осъдените лица за корупция са на висши длъжности. Той попита и дали има резултати и открити нарушения по време на приватизацията - една от темите, с които се захвана Гешев.

"За приватизационните сделки - получили сме анализ от ДАНС за над 50 вече предприятия. Предмет на проверката е неправомерна и потенциално незаконна дейност преди доста години на високопоставени държавни служители", обясни Гешев.

На няколко пъти главният прокурор посочи, че го интересувало само българските граждани да харесват прокуратурата.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.